Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На Закарпатті відбулася форум-школа конституціоналістів у часи війни

Переважні теми виступів – забезпечення прав людини та конституційної ідентичності України, позитивні обов’язки держави у забезпеченні обороноздатності країни

0 254
Завершилася ХІ Літня школа «Верховенство права і конституціоналізм», яка відбулася в непростий воєнний час у селі Поляна на базі пансіонату «Квеллє Поляна». У заході на основі конкурсного відбору взяли участь 30 студентів та аспірантів юридичних спеціальностей та напрямів, що стосуються соціальних наук, з кількох університетів України. Переважні теми виступів – забезпечення прав людини та конституційної ідентичності України. Тематика школи охопила й питання позитивних обов’язків держави у забезпеченні обороноздатності країни.

На Закарпатті відбулася форум-школа конституціоналістів у часи війниНаслідки війни трансформують функціонал конституційного порядку України й світового укладу загалом. Адже це війна за свободу й право на самовизначення у всіх проявах людської гідності.

Ініціатива професора УжНУ Михайла Савчина, підтримана у 2011 р. OSCE projects in Ukraine / Проєкти ОБСЄ в Україні, мала неприємну перерву минулого року, але відновила свою місію формування мережі конституціоналізму в Україні. Літня школа стає платформою для впровадження цінностей конституціоналізму в практику діяльності органів публічної влади – чимало її слухачів успішно захистили дисертації й сьогодні працюють зокрема і в органах публічної влади. Наприклад, випускник нашого університету Павло Величко та Національного університету «Одеська юридична академія» Юрій Констанкевич (також успішно захистив кандидатську дисертацію) мужньо захищають Вітчизну від агресора в складі ЗСУ. Інший слухач із УжНУ Микола Сюсько успішно адмініструє проєкти з децентралізації влади та розвитку місцевого самоврядування через різноманітні міжнародні інституції, які підтримують розвиток України.

Михайло Савчин
Михайло Савчин

Школу відкрив суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський з виступом про можливості захисту прав людини під час війни. Проф. Михайло Савчин розкрив значення конституційних рамок права в екстремальних умовах, а пізніше – інтерпретації конституції у світлі європейських правових цінностей. Проф. Олена Бориславська (ЛНУ імені Івана Франка) свою доповідь присвятила тлумаченню конституційних цінностей під час війни.

Другий блок був присвячений проблематиці тлумачення конституції. Зокрема проф. Оксана Щербанюк (ЧНУ імені Юрія Федьковича) розкрила роль преамбули в тлумаченні конституцій, проф. Сергій Різник (ЛНУ імені Івана Франка) висвітлив засади методології визначення конституційності нормативних актів, суддя Верховного суду Альберт Єзеров дав характеристику застосування конституції судами загальної юрисдикції, суддя Конституційного суду України Олександр Петришин висвітлив особливості офіційного тлумачення конституції та особливостей демократичної держави.

Проф. УжНУ Тетяна Карабін запропонувала дискусію щодо розуміння доброго врядування,На Закарпатті відбулася форум-школа конституціоналістів у часи війни витоків та динаміки розуміння цього стандарту функціонування публічної влади. Проф. Станіслав Погребняк (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) розкрив природу процесуальної справедливості та права особи на просту мову юридичних актів. Проф. Юрій Барабаш (проректор НЮУ імені Ярослава Мудрого) провів дискусію про можливості захисту конституційної демократії в оточенні автократій. Доцентка Олена Харитонова (НЮУ імені Ярослава Мудрого) акцентувала увагу на мобілізуючих ефектах жіночих протестних практик. Проблемам допустимих обмежень прав людини під час війни присвятив свою доповідь проф. Станіслав Шевчук (Національний університет Києво-Могилянська академія, Голова Конституційного суду України, 2018–2019). Суддя Конституційного суду України, проф. Оксана Грищук розкрила особливості юридичних позицій КСУ щодо європейських правових цінностей.

Наш колега з УжНУ, тепер суддя Конституційного суду України Василь Лемак висвітлив особливості конституційного судочинства під час війни та питання необхідності розвитку аргументації у рішеннях КСУ. Суддя Великої палати Верховного суду Дмитро Гудима наголосив на проблематиці структурування тексту судового рішення як одного з параметрів його якості. Проф. Наталя Мішина (Національний університет «Одеська юридична академія») наголосила на значенні виконання рішень ЄСПЛ місцевими органами влади як чинника розвитку конституціоналізму. Старший проєктний співробітник Програми підтримки ОБСЄ для України Олександр Водянніков розкрив конституційний вимір європейської інтеграції та конституційного контролю за актами ЄС.

На Закарпатті відбулася форум-школа конституціоналістів у часи війниФормат школи цього року змінився у бік розширення діалогового майданчика та в напрямі дискусійної платформи з проблем верховенства права і розвитку конституціоналізму. На цих діалогових платформах було обговорено протягом всіх днів проблематику екстраординарного захисту конституції, інтерпретації конституції, людських прав, доброго врядування, судового захисту та європейської інтеграції. У цих дискусіях взяли участь доц. Дмитро Кухнюк (голова Національної служби посередництва і примирення), проф. Дмитро Лук’янов (заст. голови Вищої ради правосуддя), д.ю.н. Микола Оніщук (ректор Національної школи суддів України), к.ю.н. Віталій Гацелюк (член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), к.ю.н. Костянтин Красовський (експерт проєкту «Право-Justice»). Дискусії і діалоги традиційно завершилися модельним конституційним судом, де слухачі школи через розподіл ролей могли довести свої позиції про допустимі обмеження трудових прав та свободи економічної діяльності на основі модельної судової справи.

Традиція літніх шкіл розширюється. Якщо раніше вони були лише для викладачів університетів, то цього року в серпні під егідою Проєктів ОБСЄ ще будуть проведені літні школи з прав людини та міжнародного права для студентів та аспірантів університетів, а також для правників-початківців.

Платформа для спілкування з конституційно значущих питань, дискусій та діалогів була наповнена протягом всіх 9 днів школи, і учасники та учасниці будуть мати достатньо харчу для роздумів та приємних спогадів.

На Закарпатті відбулася форум-школа конституціоналістів у часи війниЗавершилася програма заходу екскурсією до замку «Паланок», за що учасники висловлюють вдячність адміністрації закладу. Також виказують подяку адміністрації «Щодня. Бістро» в Мукачеві за організацію харчування учасників екскурсії.

Окрема подяка ЗСУ за відважний і мужній опір агресору.

Ну, і насамкінець – слово окремим слухачкам і слухачам школи.

Таміла Повідайчик, студентка УжНУ (міжнародне право, ІІ курс): «Це було НЕЙМОВІРНО. Тиждень виявився максимально яскравим і запамʼятається на все життя. Була можливість почути цікаві й корисні лекції від відомих українських конституціоналістів. Цього року мали змогу поспілкуватися зі спеціалістами в галузі конституційного права, а також із суддями Конституційного та Верховного судів України.

Висловлюю слова подяки всім викладачам, організаторам та учасникам ХІ Літньої школи! Такий досвід є неоціненним для розвитку в правовій сфері!»

Максим Свисенко, магістрант Національного університету «Києво-Могилянська академія»: «Цьогорічна Літня школа була присвячена конституціоналізму й верховенству права в екстремальних умовах. За 7 днів ми обговорили низку актуальних тем з питань захисту людських прав під час війни, тлумачення конституційних цінностей в екстремальних умовах, а також тлумачення нормативних актів щодо їх відповідності Конституції».

Софія Турчин, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ІІІ курс): «Без перебільшення, школа дала потужне підґрунтя для переосмислення конституційних цінностей та good governance, усвідомлення значення Конституції в умовах соціальних криз, воєнних та політико-правових викликів.

Особливо цікавими для мене стали теми, повʼязані із судоустроєм, базовими людськими правами: гідністю, рівністю і свободою; а також вивченням принципів юридичної аргументації та тлумачення норм Конституції, алгоритму складання судових рішень.

Зміни в моїй правосвідомості як людини та майбутнього юриста – лише перший прояв впливу школи, який я вже помітила. Впевнена – це лише початок!»

За інформацією професора Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.