Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На Закарпатті відбулася чергова Літня школа конституціоналізму

Завдяки працівникові Підтримки проєктів ОБСЄ в Україні Олександру Водяннікову та з допомогою професора УжНУ Михайла Савчина для викладачів і слухачів Школи було підготовлено насичену програму

0 184
Протягом 28 липня – 4 серпня у селі Поляні під егідою Проєктів ОБСЄ в Україні та Національної академії правових наук України відбулася ХІІ Літня школа «Верховенство права і конституціоналізм». Традиційно конкурсна комісія відібрала найкращих 30 слухачів з числа студентів та аспірантів юридичних спеціальностей і зі сфери суспільних наук вітчизняних університетів, який пройшли інтенсивний тренінг з питань верховенства права. Конкурс цього року був найзапекліший!

На Закарпатті відбулася чергова Літня школа конституціоналізмуШкола задає тон для професійного зростання й знаходження основи наукових пошуків. Традиційно звичайні лекції тут перемежовувалися з діалогами та дискусіями між тренерами й слухачами. Завдяки сприянню й зусиллям старшого працівника Підтримки проєктів ОБСЄ в Україні Олександра Водяннікова з допомогою професора Михайла Савчина було підготовлено насичену програму для викладачів і слухачів Школи. Новелою стало проведення європейського кафе, яке підготувало ґрунт для налагодження техніки формування юридичних позицій для учасників Модельного конституційного суду.

На Закарпатті відбулася чергова Літня школа конституціоналізму Свій відбиток на останні дві Літні школи накладає російська агресія проти України. Тематика цієї була присвячена захисту цінностей конституціоналізму в умовах війни та правових аспектів переходу України до мирного життя в рамках перехідної юстиції. Агресивна війна Московії (Російської Федерації) проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, уже значно підірвала міжнародний правопорядок і змусила застосовувати Україну низку екстраординарних режимів захисту суверенітету і територіальної цілісності. Брутальне порушення засад міжнародного правопорядку Московією також пов’язане з низькою ефективністю безпекових механізмів у рамках Ради безпеки ООН та регіональних систем. Тішить, що взяли участь у Літній школі як лектори судді Європейського Суду з прав людини Микола Гнатовський (Україна) та Ана Марія Герра Мартінш (Португалія). Саме ЄСПЛ (як міжнародна інституція) зреагував адекватно за допомогою юридичних засобів на брутальну агресію з боку північно-східного сусіда.

Сама постановка про конституціоналізм передбачає важливу роль конституційної юстиції у захисті основоположних цінностей правопорядку, особливо людської гідності та основних прав. Конституційний Суд України був представлений суддями Оксаною Грищук, Василем Лемаком, Олександром Петришиним, Сергієм Різником, Ганною Юровською. Це важливо, адже конституційна доктрина має апробацію й ствердження в юриспруденції конституційних судів, які захищають права людини і забезпечують баланс у розподілі повноважень між органами влади. Це проходило наскрізною ниткою у ході виступів суддів. Також був представлений традиційно і Верховний Суд в особі Альберта Єзерова.

Академічну спільноту репрезентували Голова Конституційного Суду України (2018–2019) Станіслав Шевчук та представники різних юридичних шкіл України: Харкова (Юрій Барабаш, Григорій Берченко, Станіслав Погребняк, Олена Харитонова), Львова (Олена Бориславська), Одеси (Наталя Мішина) та Чернівців (Оксана Щербанюк).

Також у роботі Школи взяли участь Віталій Гацелюк (член Вищої кваліфікаційної комісіі суддів), Костянтин Красовський (адвокат), Дмитро Кухнюк (голова Національної служби примирення і посередництва), Дмитро Лук’янов (заст. голови Вищої ради правосуддя), Микола Оніщук (ректор Національної школи суддів), які присвятили свої виступи питанням судівництва, демократичної підзвітності і відповідальності суддів, соціального діалогу та примирення.

На Закарпатті відбулася чергова Літня школа конституціоналізму Представник УжНУ проф. Михайло Савчин як ініціатор Школи традиційно взяв участь у її роботі. Слід зазначити, що напередодні Літньої школи з верховенства права, Михайло Савчин всередині липня також координував Літню школу Малої академії наук правознавців для школярів за підтримки академіка НАН України Станіслава Довгого, яка відбулася вперше у такому форматі. Відрадно, що практика таких літніх шкіл розширюється, оскільки з 19 серпня розпочнеться робота Літньої академії міжнародного права, у дискусіях якої також виступить проф. Михайло Савчин. Таким чином практика Літніх шкіл розширюється, оскільки на базі Українського католицького університету під егідою Проектів ОБСЄ в Україні також ще організовано дві літні школи з прав людини та міжнародного права.

Такі літні школи формують активну громадську позицію в молоді, закладають засади сучасного праворозуміння, що стане в нагоді у модернізації суспільних і державних інституцій, посилення інституційної спроможності України в умовах військової агресії. Заходи у рамках шкіл надихають їх слухачів, розкривають нові грані їхніх талантів та життєвих навичок по відстоюванню людських цінностей та незалежності Української держави в умовах агресії з боку Московії.

На Закарпатті відбулася чергова Літня школа конституціоналізмуПобажаємо слухачам і викладачам Літньої школи подальших успіхів у відстоюванні цінностей конституціоналізму та укріплення Української держави! І окрема подяка ЗСУ за захист конституційної демократії!

Тепер слово слухачам ХІІ Літньої школи «Верховенство права і конституціоналізм»:

Владислав Герасименко (НЮУ Ярослава Мудрого, аспірант): «От і кораблі, хоч які величезні та гнані вітрами жорстокими, проте найменшим стерном скеровуються, куди хоче стерничий» (Послання Якова, 3:4). Мої враження від цьогорічної — вже XII  Літня школа “Верховенство права і конституціоналізм” змалюю за допомогою метафоричної оповіді про те, хто такий конституціоналіст і які його головні друзі. Конституціоналіст — це наче кормчий (стерничий) човна в океані, в якому панує шторм. Він свідомий того, що хвилі популізму та автократії (коли на зміну the rule of law приходить the rule of man), які огортають океан звідусіль — найбільша загроза для його борту. І йому не треба чекати штормових попереджень, щоб знати, де і коли на нього чатують загрози. Весла його човна в цьому бурхливому океані — вивчені уроки рідної й чужоземної історії: не знаючи того, (1) хто ти, (2) чий ти син / дочка та (3) яке твоє місце в світі — наврядчи ти зможеш не загубити себе і свій корабель серед бурхливих скель. 

Конституціоналіст знає, що його маяк — не тільки (і не стільки) те, що у конституційному тексті, але головно те, що поза текстом — конституційні принципи та цінності. Вони щоразу його головний дороговказ і запорука успішного плавання

Вітрила ж його човна — це праці українських та чужоземних класиків конституціоналізму. Цих книг не злічити (а як захочете мати mustread від викладачів цьогорічної Школи — стукайте в особисті повідомлення, підготую вам таку собі записку, як то колись зробили Батьки-засновники Америки — класики Джей, Медісон і Гамільтон). Але як влучно каже наш пастор — пан Михайло Савчин — стати конституціоналістом можна лиш опісля того, коли твоїми настільними книгами стануть «Записки федераліста», «Два трактати про врядування», а також «Порівняльне конституційне право» професорів Шайо і Розенфельд або ж, альтернативно, «Самообмеження влади» того самого професора Шайо».

Соломія Гулаткан (НаУКМА, магістр): «Перш за все хочу висловити свою щиру вдячність усім викладачам та учасникам за внесок кожного і кожної. Заходи на Літній школі стали основою для важливих роздумів і дискусій, а тематика школи охоплювала глибокі та актуальні для всіх нас питання: «Конституціоналізм in bello/Конституціоналізація правової системи», «Війна і європейська інтеграція: mission (im)possible?», «Право на справедливий суд», «Конституційна юстиція в часи війни», а також «Конституціоналізм post bellum».

Особливо цінним був обмін думками під час відкритих дискусій, юридичного кіноклубу, європейського кафе, модельного засідання Конституційного Суду України та… діалогів на веранді.

Не можна не згадати всю ту неформальну взаємодію, яка стала невід’ємною частиною нашого досвіду, адже саме ці моменти спілкування допомогли нам побудувати міцні особисті зв’язки, обмінятися ідеями та краще зрозуміти один одного. Спасибі всім за плідну роботу і до скорих зустрічей!»

Анастасія Костюніна (ЛНУ імені Івана Франка, студентка): «Навічно закарбую в пам’яті сонячні спогади про XII Літню школа “Верховенство права і конституціоналізм”. Кожна лекція як пазл композиції, у результаті якої ми (учасники) формували власну позицію. Наставництво викладачів допомагало не загубитися під час пошуків у «темряві» та прямувати до «світла». Палкі дискусії підштовхували до нових думок. Перерви: кожна з них була як додатковий час для обговорення та становлення нового погляду на реалії. Спільні вечори на веранді, коли обмін думками дозволяв забути про відчуття часу…

Можна ще довго продовжувати, але мені не вистачить слів передати повністю, що дала мені школа. Тому кожному, хто зацікавлений пропоную спробувати і дізнатися про спільноту #свідки_верховенства_права з власного досвіду. Це чудова можливість!

Вельми дякую організаторам Літньої школи за чудову програму, змістовні лекції, відмінну організацію, таке гарне місце проведення школи! Окрема подяка за рекомендовану та подаровану літературу – це скарб! Зі своєї сторони обіцяю: кожен гігабайт знань, отриманих на школі буде використаний з урахуванням усіх чеснот».

Олександр Бондар (КНУ імена Тараса Шевченка, студент): «Цей тиждень був по-справжньому особливий: інтенсивний, непередбачуваний, вкрай продуктивний. За цей час я зміг поспілкуватися, почути думки одних із найкращих теоретиків та практиків сучасного українського конституціоналізму. Літня школа – це не лише про знання, це про людей, які також поділяють з тобою однакові цінності, цінності верховенства права».

За інформацією професора Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.