Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Другий тиждень Літнього університету юнь завершила враженнями від гігантських метеликів та квестом

У п’ятницю школярі відвідали біофак, зоологічний музей та факультет МЕВ

0 159

Другий тиждень Літнього університету юнь завершила враженнями від гігантських метеликів та квестом

Побачити, як працюють науково-дослідні лабораторії, побувати в третьому за величиною університетському зоологічному музеї України, а ще взяти участь у квесті мала нагоду перша група учасників Літнього університету в п’ятницю, 14 червня.
Ярослава Гасинець
Ярослава Гасинець

Останній день другого тижня ЛУ був насичений цікавими заняттями. Ранок для школярів почався з відвідин біологічного факультету.

Зустріла гостей деканеса Ярослава Гасинець, яка розповіла про структурні підрозділи факультету, навчальні будні студентів в Україні та за кордоном, веселе дозвілля, практику на природі, а також співпрацю з міською владою, створення заповідних зон в області, боротьбу за збереження Боржави та Свидовця тощо.

Другий тиждень Літнього університету юнь завершила враженнями від гігантських метеликів та квестомВідтак рушили оглядати факультетські надбання наочно. Так, у мікробіологічній лабораторії ознайомилися з основними принципами культивування мікроорганізмів, поживними середовищами, методами визначення антибіотикочутливості та засадами раціонального використання антибіотиків у сучасному світі, дізнавалися, як виділяють та ідентифікують бактерії, розглядали мікропрепарати бактерій під мікроскопом.

Потім перевіряли свої знання на практиці в цитоембріологічній лабораторії. Охочі мали змогу роздивитися збільшені клітини та виготовити препарати власноруч. Під мікроскопом побачили як пилкові зерна, зрізи листків та стебел різних видів рослин, так і більш неочікувані препарати, як-от шлунок собаки, людську кров тощо.

Другий тиждень Літнього університету юнь завершила враженнями від гігантських метеликів та квестомЗаймаються тут і розмноженням рідкісних та зникаючих видів рослин в умовах in vitro. Із цими сучасними методами мікроклонального розмноження ознайомилися у біотехнологічній лабораторії.

Відтак попрямували до зоологічного музею УжНУ, який розмістився поряд – у корпусі фізфаку. У трьох залах тут представлено близько 5 000 експонатів, а фонди налічують 150 000 екземплярів! Колекції репрезентують не тільки фауну Закарпаття, адже поповнювали їх і під час численних експедицій. Тож тут зібрані не тільки звичні для нас ведмеді, олені, кабани, сови, а й нетипові для України пінгвіни, страуси, зебри, колібрі, крокодили тощо. Є навіть двоголове кошеня (щоправда, це наслідок мутації)!

Перепочивши та пообідавши, учні продовжили свої пригоди, вирушивши на факультет міжнародних економічних відносин.

На факультеті МЕВ
На факультеті МЕВ
Людмила Казакова
Людмила Казакова
Микола Палінчак
Микола Палінчак

Спочатку познайомилися з заступницею декана з виховної роботи Людмилою Казаковою, яка провела екскурсію факультетом та розповіла історію його створення й розвитку.

Відтак до слова запросили очільника факультету МЕВ Миколу Палінчака: «Найголовніше наше багатство – студенти. Вони роблять вибір при вступі і надалі задоволені вибором. Найважливіший показник якості, престижності та конкурентоспроможності – можливість студентів після навчання знайти роботу». Тому далі Микола Михайлович відзначив особливості дальшого працевлаштування, яке є багатогранним, оскільки на спеціальностях готують різнопрофільних спеціалістів.

Рената Шеверя та Олександра Черешня
Рената Шеверя та Олександра Черешня

На факультеті переконані, що найкраще молодь комунікує з молоддю, саме тому голова студради факультету Рената Шеверя та її заступниця Олександра Черешня розпочали неформальну частину спілкування. Насамперед дівчата відзначили, що студентські роки – найкращі, тому вони намагаються робити все, аби студенти могли цим часом насолодитися, а також розповіли про заходи, які організовують. Для продовження спілкування навіть після зустрічі дівчата дали свої контакти і запевнили, що завжди готові відповідати на будь-які питання.

Трішки втомлені від насиченого дня учні оживилися опісля слова «квест». Радо бігали на різні локації і надзвичайно швидко відгадували загадки. Усі впоралися на “відмінно” і задоволені вирушили на заслужені вихідні.

Ксенія Шокіна, Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.