Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як країни-сусідки Закарпаття допомагають Україні під час війни

До Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини й досі найбільший потік наших біженців, про ключові напрямки допомоги – у цій статті

0 718
Про те, що друзі пізнаються в біді, наша держава знає як ніхто інший. День за днем українці мужньо протистоять російським окупантам, а сміливість воїнів, людяність волонтерів, підтримка небайдужих наближають перемогу в жорстокій війні. Мільйони незнайомців з усього світу після 24 лютого стали нам рідними. Та найшвидше руку підтримки подали країни-сусідки Закарпаття – Польща, Словаччина, Румунія, Угорщина.

Через різні комунікаційні канали вони оголосили про прийом людей, які рятуються від війни, а також збір коштів, гуманітарної допомоги. Крім того, дозволили виїжджати на свою територію за абсолютно спрощеними процедурами (із внутрішнім паспортом, без зеленої картки тощо).

До країн-сусідок Закарпаття і досі відбується найбільший потік біженців. І в ці хвилини друзі продовжують підтримувати нас. Які ж ключові напрямки допомоги – розповідаємо у цій статті.

Польща

Фото зі сторінки Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej / Посольство України у Польщі у фейсбуці
Фото зі сторінки Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej / Посольство України у Польщі у фейсбуці

Країна, в якій сьогодні перебуває найбільше вимушених переселенців, – це Польща. Туди виїхало понад 1,6 мільйона українців. Для допомоги біженцям створили окрему сторінку на сайті Республіки Польща.

Волонтерські спільноти організували єдину базу корисних контактів. Українці можуть перебувати в Польщі протягом 18 місяців, термін може бути продовжений іще на стільки ж. Сім’ї поляків, які приймають біженців, отримують допомогу від держави.

Для українців запровадили безкоштовний проїзд залізницею. Тонни гуманітарної допомоги отримують із Польщі прикордонні області України та доправляють ці вантажі до інших регіонів.

Значна й фінансова підтримка. Наприклад, Польський банк розвитку BGK пожертвував 30 мільйонів злотих. Крім цього, Bank Gospodarstwa Krajowego від імені Національного банку України (НБУ) відкрив спеціальний рахунок, на який можна перерахувати гроші на допомогу нашій державі.

12 березня стало відомо, що в Польщі діє закон про умови перебування українських біженців. Відповідно до нього, українці зможуть отримувати податковий номер, працювати у Польщі й мати доступ до медичної допомоги. При цьому одноразова фінансова допомога складатиме 300 злотих на особу.

Те, як поляки виходять на мітинги, оприлюднюють свою позицію щодо України в медіа, – вартує особливих слів подяки. Акції на підтримку в цій країні відбувалися ще до війни.

Поляки допомагають і на культурному фронті. Так, 13 березня Комітет літературознавчих наук Польської академії наук висунув українського письменника, громадського активіста Сергія Жадана на здобуття Нобелівської премії з літератури.

Фото зі сторінки Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej / Посольство України у Польщі у фейсбуці
Фото зі сторінки Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej / Посольство України у Польщі у фейсбуці

Українка Христина Корнієнко, яка працює менеджеркою з продажів чат-ботів та проживає у Вроцлаві, так розповідає про підтримку українців:

– Я приїхала у Вроцлав через Перемишль 5 березня. На вокзалі в Перемишлі всіх переселенців дуже добре приймали, організували безкоштовне харчування. Затим я поїхала до Вроцлава, де зупинилася мінімум на місяць. Проживаю у квартирі колеги – помешкання віддали в безоплатне користування. Знаю, що є волонтерські організації, які допомагають із житлом українцям. Маю знайомих, котрі отримали безкоштовне житло в Перемишлі.

Йдучи містом, спостерігаю українські прапори на багатьох будинках офіційних структур.

У Вроцлаві були мітинги на підтримку України, з концертом на площі Ринок. Наскільки розумію, їх зазвичай проводять у неділю, бо в будні поляки працюють.

Люди в місті дуже приязні до українців, я хоч і не знаю польської, без проблем спілкуюся українською, англійською – мене розуміють. Дізналася, що для українців організували безкоштовні курси польською мовою. Інший варіант – коли навчання частково оплачує міська рада.

Словаччина

Фото зі сторінки Eduard Heger – predseda vlády SR у фейсбуку
Фото зі сторінки Eduard Heger – predseda vlády SR у фейсбуку

Сусідня Словаччина також підтримує Україну з усіх сил. Гуманітарні вантажі з цієї держави прибувають на Закарпаття з початку війни і вимірюються десятками тонн. Наприклад, у співпраці з Закарпатською ОВА 26 лютого передали 13 тонн, а 1 березня – ще 18. Задля допомоги об’єднуються Уряд Словаччини, Генконсульство, благодійні фонди, Червоний Хрест Словаччини, волонтерські спільноти.

Із 1 березня українці в Словаччині можуть безкоштовно скористатися транспортом усіх перевізників у рамках Інтегрованої системи перевезень Братиславського краю (IDS BK).

Оскільки багато людей рятуються від війни разом зі своїми домашніми улюбленцями, значною допомогою Словаччини став дозвіл в’їзду на територію країни разом із тваринами за спрощеною процедурою, без спеціальних документів на них. Достатньо заповнити бланк-дозвіл, який можна завантажити на сайті.

Словацька академія наук пропонує допомогу українським науковцям та студентам: безкоштовне розміщення, фінансову підтримку, працевлаштування. Українських студентів підтримують в університетах. До прикладу, Університет Св. Кирила і Мефодія в Трнаві передбачив спеціальні стипендії, звільнення від плати за навчання в гуртожитках та готовий фінансово підтримувати молодь: можна отримати грошову допомогу у розмірі 300 євро один раз або ж багаторазово – залежно від ситуації.

Фото зі сторінки Bratislava – hlavné mesto SR у фейсбуці
Фото зі сторінки Bratislava – hlavné mesto SR у фейсбуці

Словаки волонтерять заради України, як ніколи до цього. Про власні спостереження розповідає Мирослава Дробнич – старша викладачка кафедри інформаційних управляючих систем та технологій факультету інформаційних технологій. Вона проживає у Словаччині і зараз теж займається волонтерством:

– Із самого початку війни Словаччина відреагувала як добрий сусід – запропонувала негайну підтримку й допомогу. У перші дні люди почали організовувати волонтерські групи. Допомагають, чим можуть: збирають гуманітарку, приймають біженців, надають автомобілі для перевезення людей від кордону тощо. Певні заклади у Братиславі передають безоплатні обіди у волонтерські центри. Студенти-українці, що зараз навчаються в Братиславі, теж організували волонтерську групу та надіслали в Ужгород важливі вантажі: коробки з медикаментами, спорядження і техніку.

Фото М. Дробнич
Фото М. Дробнич

Керівництво країни – ПрезиденткаПрем’єр-міністрМіністр фінансівмер Братислави – та інші чиновники на сторінках у соціальних мережах постійно висвітлюють інформацію про звірства росіян, засвідчують підтримку нашій державі. У Братиславі та інших містах Словаччини проходять мітинги та концерти на підтримку України.

У Словаччині діє ГО Ukraine-Slovakia SOS, яка зараз докладає неймовірних зусиль, щоб організувати прийом та підтримку біженців. Міністерство внутрішніх справ Словаччини спростило отримання статусу біженця для українців.

Також словаки створили офіційний сайт, де пропонують усю необхідну інформацію для біженців. Крім того, приватна школа в Братиславі вирішила відкрити клас для дітей з України, де б вони безкоштовно навчатися з українськомовною вчителькою.

Угорщина

Мітинг у Будапешті. Фото зі сторінки Української асоціації “Єдність” у фейсбуку
Мітинг у Будапешті. Фото зі сторінки Української асоціації “Єдність” у фейсбуку

Угорщина, як і Польща, запровадила безкоштовний проїзд для українців рейсами власних залізниць.

Агентство ООН у справах біженців створило вебсайт для людей, які шукають притулок, та осіб без громадянства.

За повідомленнями Закарпатської ОВА, ще 27 лютого Закарпаття отримало перший чималий гуманітарний вантаж із Угорщини – 100 тонн палива та 23 тонни продуктів харчування. 8 Березня з Угорщини приїхало ще 10 вантажівок гуманітарної допомоги вартістю 5,2 мільйони євро для підтримки регіонів, у яких складна ситуація.

Фото А. Слохіняка
Фото А. Слохіняка

Журналіст із Закарпаття, який проживає в Угорщині, а нині волонтерить там – Андрій Слохіняк – так розповідає про допомогу країни-сусідки:

– З початку війни українська спільнота, зокрема асоціація «Єдність», організовувала мітинги на підтримку миру та України. Такі ж заходи проводить угорська опозиція, місцева організація «Greenpeace». Незважаючи на вплив російської пропаганди в Європі, у ці дні я відчуваю єдність угорців, українців та людей інших національностей. Адже чимало волонтерів збирають кошти на підтримку військових та переселенців, дають свої речі, організовують харчування тощо. Чимало волонтерів і перекладачів зустрічають людей з України на вокзалах Келеті та Нюгаті в Будапешті, Захоні. До слова, не лише волонтери-українці долучились до цієї акції, але й колеги з Угорської реформатської церкви. Мерія Будапешта організувала інформаційний куточок для переселенців на площі неподалік вокзалу Нюгаті.

Крім того, відома туристична атракція Будапешта – Рибацький бастіон – прикрашений синьо-жовтим освітленням. Об’єднання українських волонтерів Угорщини сприяє як військовим, так і мирним жителям. Є люди, які допомагають знайти житло тут, в Угорщині. У волонтерський центр можна щодня принести необхідні речі.

Румунія

Фото зі сторінки Embassy of Ukraine in Romania / Посольство України в Румунії у фейсбуці
Фото зі сторінки Embassy of Ukraine in Romania / Посольство України в Румунії у фейсбуці

Ще одна країна-сусідка – Румунія – активно допомагає Україні під час війни. Тамтешня влада організувала спрощення дозволів на роботу, надала українцям право перебування 90 днів без запиту на притулок. Румунією, серед іншого, відбувається і транзит біженців.

Оперативну інформацію для українців у Румунії публікують на офіційній сторінці Посольства України в Румунії у фейсбуці.

З 9 березня курсують пасажирські річкові рейси з порту Ізмаїл до порту Тульча в Румунії.

Заклади харчування в Бухаресті годують українців безкоштовно.

Значна й інформаційна, культурна підтримка румунів. Місцеві медіа активно повідомляють населення про ситуацію в Україні, а румуни разом з українцями виходять на мітинги, акції підтримки. 12 березня в країні розпочався масштабний благодійний фестиваль на підтримку українців за участі Armin Van Buuren, Tom Odell, Jamala та більше 35 румунських виконавців. На ньому зібрали понад 800 000 доларів США, які передають Україні.

Старший викладач кафедри романських мов та зарубіжної літератури факультету іноземної філології Тарас Дацьо, який має чимало друзів і колег у Румунії, а нині співпрацює з ними і волонтерить як перекладач, розповідає:

– З першого дня війни наші друзі, колеги, партнери з румунських університетів, з якими маємо спільні проєкти, почали пропонувати допомогу за різними напрямками. До роботи одразу долучилися перекладачі. Була потреба перекладати друковану продукцію, поширювану на кордонах (буклети, листівки), в яких пояснювали, скільки центрів допомоги є в Румунії, які дії людини по приїзду на кордон, які документи потрібні, до кого звернутися за підтримкою. Крім того, на прикордонних пунктах волонтери годували людей, котрі тікають від війни.

Найбільші центри допомоги біженцям розташовані в Ботошань, Васлуй, Галац і Сату-Маре. Збір і надсилання необхідної гуманітарної допомоги з Румунії здійснюють за потребами, узгоджують з українськими волонтерами. Наприклад, активно працює Союз українців Румунії. Загалом допомога з сусідньої країни надходить на Закарпаття з повітів Сату-Маре і Бая-Маре, бо вони географічно ближчі до нас, це відповідає логістиці.

Для українців спростили митні процедури, полегшили перевезення гумдопомоги. Порівняно з Угорщиною і Словаччиною зараз у Румунії менше обмежень.

Українських науковців, студентів підтримують в університетах. Наприклад, Клузький університет готовий прийняти біженців, надати гуртожиток і харчування, сприяти продовженню навчання.

Підтримка країн-сусідок неймовірно надихає на перемогу в такий непростий час. Українці цінують кожен сміливий виступ, кожен благодійний крок, кожен допис у соціальних мережах, що поширює правду і спонукає до боротьби проти російських окупантів на різних фронтах. Саме європейці здатні підштовхнути свою владу до сміливіших дій на підтримку нашої держави. Бо ж Україна сьогодні бореться з ворогом не лише за власну свободу, а за цінності і право на мирне життя всього демократичного світу.

Підготувала Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.