Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра слов’янської філології та світової літератури УжНУ ініціювала в Ужгороді відзначення 220-ї річниці Олександра Пушкіна

Образ Пушкіна відтворив актор Закарпатського музично-драматичного театру Микола Слов’янин, а звабливих циганок – студентки Ужгородського коледжу культури та мистецтв

0 187

Кафедра слов'янської філології та світової літератури УжНУ ініціювала в Ужгороді відзначення 220-ї річниці Олександра Пушкіна

6 червня на площі О. Пушкіна відбулося щорічне свято поезії та культури – видатному поету Росії виповнилося 220 років. День Пушкінської поезії проводиться на Закарпатті з 1924 року, і десятки років поспіль його ініціюють російські філологи Ужгородського університету, а саме – кафедра слов’янської філології та світової літератури філологічного факультету за підтримки Закарпатської облдержадміністрації.

Цьогорічне свято розпочалося з покладання квітів до пам’ятника поету та пройшло під девізом «Пушкинской поэзии все возрасты покорны», адже вірші про кохання, дружбу, свободу, честь, добро співзвучні серцям усіх поколінь.

Кафедра слов'янської філології та світової літератури УжНУ ініціювала в Ужгороді відзначення 220-ї річниці Олександра ПушкінаВірші класика читали студенти університету та Ужгородського коледжу культури та мистецтв, школярі спеціалізованої ЗОШ № 3 та ліцею «Інтелект» – школи № 11 м. Ужгорода. Енергетика пристрасного пушкінського слова стала чудодійною: зазвучала запальна циганська музика, і на свято прийшов сам Олександр Сергійович у колі оспіваних ним прекрасних циганок. Він тепло всміхався присутнім, радів великій кількості його шанувальників, з подивом оглядав пам’ятник собі. Діти з квітами в руках голосно вітали поета: «С днём рождения, Александр Сергеевич!». Поет поклав квіти на постамент пам’ятника й розтанув між деревами набережної. А свято Пушкінської поезії тривало.

Кафедра слов'янської філології та світової літератури УжНУ ініціювала в Ужгороді відзначення 220-ї річниці Олександра ПушкінаВідомо, що предком О. Пушкіна по материнській лінії був темношкірий африканець із Абісінії – нинішньої Ефіопії – Ібрагим Ганнібал, людина талановита, яскрава, успішна. На святі поезії вірші О. Пушкіна про те, як його темношкірий предок – «чёрный ворон» – обирав собі білолицю «лебёдушку» – прекрасно прочитав темношкірий студент підготовчого відділення УжНУ з Коморських островів Еламін Абдериман.

Власні вірші про Пушкіна прочитали поети – актор Закарпатського народного хору Василь Матола, доцент УжНУ Володимир Сурнін.

Кожен із учасників святкового концерту отримав у подарунок книгу, а наймолодші школярі – солодощі.

На завершення свята відбулося нагородження призерів учнівської обласної та Всеукраїнської олімпіад із російської мови та літератури книгами, люб’язно наданими управлінням нацменшин та релігій Закарпатської облдержадміністрації.

Кафедра слов'янської філології та світової літератури УжНУ ініціювала в Ужгороді відзначення 220-ї річниці Олександра ПушкінаНа заваді святові музики і поезії не стали ні хмари, ні дощик. А Пушкіна у чудовому виконанні актора Закарпатського музично-драматичного театру Миколи Слов’янина та звабливих циганок – студенток Ужгородського коледжу культури та мистецтв – ми чекатимемо на святі Пушкінської поезії наступного, 2020 року.

За інформацією завідувачки кафедри слов’янської філології
та світової літератури Наталії Бедзір
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.