Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Карʼєрний форум «JobJam» відбувся в УжНУ

Запрошені гості – представники бізнесів і компаній, що постійно винаймають на роботу працівників, – відкрито ділилися практичними порадами і власним досвідом на шляху до успішної кар’єри

0 157
24 квітня у великій залі Вченої ради провели форум «Job Jam: у ритмі твоєї карʼєри». Захід відбувся у межах новоствореного «YouthHub», аби обговорити з молоддю, які знання й навички кандидатів на посади важливі для працедавцям, які компетенції й скіли важливо розвивати, де взяти стаж роботи, якщо ти щойно отримав диплом, і чи взагалі потрібна вища освіта, аби добре заробляти.

Карʼєрний форум «JobJam» відбувся в УжНУУчасників форуму привітав ректор УжНУ Володимир Смоланка й запросив активно долучатися до дискусії й не соромитися ставити питання, навіть якщо вони здаються банальними.

Модераторка заходу, директорка Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна розповіла, що виокремлять такі тематичні блоки: роль освіти в підготовці молоді до вимог сучасного ринку праці; гнучкі форми працевлаштування; власна справа: переваги і недоліки; скіли для конкурентоспроможності на ринку праці; розвиток бізнесу в умовах війни; проблеми і можливості.

Серед запрошених гостей – представники бізнесів і компаній, що постійно винаймають на роботу працівників. Вони відкрито ділилися зі слухачами (левова частка яких – студенти молодших курсів) практичними порадами і власним досвідом на шляху до успішної кар’єри.

Мета УжНУ – готувати фахівців, які готові до побудови успішної кар’єри

Ігор Король
Ігор Король

Так, зокрема, проректор УжНУ Ігор Король акцентував: «30 років тому ми мали освіту, орієнтовану на промисловість, космічну галузь, але не зосереджували увагу на людей. І поки ми допомагали будувати комунізм, наші сусіди будували суспільство, орієнтоване на людей. Тепер в університеті ми дотримуємося студентоцентрованого підходу. Дивимося на здобувача освіти як на індивідума – і кожен для нас цікавий. У совєцькому союзі була добра теоретична освіта, але вона не мала прив’язки до практики, не було розуміння, як ці знання застосувати. Стиль нашої роботи перебудувався принципово: ми спілкуємося зі стейкголдерами та студентами й випускниками. Питаємо, що подобалося в програмі, а що не подобалося, що варто змінити. Ми розглядаємо університет не як місце для лекцій — це місце, де студент має знайти себе, зрозуміти своє призначення, хобі, обрати напрям. Ми намагаємося зберегти добру теоретичну підготовку, а також робити максимальну прив’язку до практики. Ми вважаємо, що університет має бути трампліном до старту кар’єри. Тепер упроваджуємо дуальну освіту — тобто студент і навчається, і одночасно працює на підприємстві. Таким чином, випускника не потрібно довчати на виході з університету. Так у студента буде і теоретичний бекґраунд, і компетенції бути хорошим фахівцем».

Досвід і знання: важливі чи ні?

Юрій Кочут, Олег Островерх
Юрій Кочут, Олег Островерх

Цікаву думку озвучив Юрій Кочут – співзасновник ювелірного бренду «Kochut». Мовляв, приклад Стіва Джобса, який досягнув успіхів у бізнесі, хоч полишив навчання у коледжі через 6 місяців після вступу – це виняток, а не закономірність. Мовець наголосив на важливості освіти й тому, що вона стала у пригоді і йому самому, і його братам, а роботодавцям потрібні кваліфіковані спеціалісти.

Водночас працедавці зауважують, що часто важливі не так уміння і досвід, скільки бажання вчитися і розвиватися. Усе залежить від ніші. Це підтверджує й той факт, що мати хороший дохід можна незалежно від того, чим займаєшся – чи ти будівельник, чи вчитель. Можна монетизувати свої знання, свій досвід і пристойно заробляти всюди.

Втім лунали й думки, що часто перша освіта — це вибір батьків. А якщо людина наважується на другу, то лише за покликом власного серця.

Говорили й про те, що для багатьох саме університет став першим місцем роботи, де можна здобути перші навички і практику. І в підсумку випускники мають не лише багаж знань, а й той заповітний стаж роботи одразу після випуску з університету.

Оплачується не тільки виконана робота, а й досвід та гарантія того, що цю роботу потім не доведеться переробляти. Тому краще платити більше досвідченій людині, яка робить один раз добре. Бізнесу цікаві нові й свіжі рішення. Важливі і фахові навички, але й гнучкість мислення, переконують спікери.

Плюси та мінуси роботи в наймі і власної справи

Карʼєрний форум «JobJam» відбувся в УжНУЯкщо говорити про підприємництво та власну справу, тут є як плюси, так і мінуси: ти працюєш цілодобово, малим підприємцям складно залишити роботу і піти на відпочинок, власникам більших бізнесів це легше. Тут може бути більша фінансова стабільність, але вона дуже сильно залежить від ситуації в країні. Водночас ти займаєшся улюбленою справою, постійно розвиваєшся, досягаєш більших висот.

«Якщо ви хочете мати свій бізнес, починайте вже. Немає нічого поганого в тому, щоб працювати у компанії, а потім із досвідом, знаннями, зв’язками стартувати у власній справі після 30–35», — каже Юрій Кочут.

«Бізнес передбачити неможливо. Важливо розуміти, для чого він вам, які ваші глобальні цілі. Наприклад, я хочу, щоб українська стоматологія була брендом у світі, як ізраїльське лікування онкології чи швейцарські годинники. У нас багато людей живуть за кордоном, але лікують зуби тут. Щоб досягнути цієї мети, я мушу створити свою компанію. Також я хочу популяризувати здоров’я зубів — це модно, класно і круто, тому про це я теж розповідатиму на кожному кроці. Третя моя ціль — популяризувати професію стоматолога, бо дантистів бояться і ненавидять. Я хочу, щоб люди розуміли, що стоматологи не страшні, а допомагають вам бути здоровими. Для цього не обов’язково мати власний бізнес і клініку. Тож визначення цілей допоможе зрозуміти, чи іти в підприємництво, чи працювати на когось», — порадив керівник і медичний директор стоматологічної клініки «Естет» Михайло Сливка.

Які скіли потрібно розвивати для побудови успішної кар’єри?

Станіслав Шикалов
Станіслав Шикалов

Станіслав Шикалов, голова правління Закарпатського ІТ-кластеру, зауважив, що нині все частіше говорять не лише про розвиток гард- і софт-скілів, а й про так звані мета-скіли:: «Гард ви вчите в університеті. Софт-скіли — про ввічливість, вміння комунікувати — це те, як нас бачать зовні. А мета-скіли — це коли горять очі, людина проактивна, стресостійка. Останні почали виокремлювати, бо з’явилася велика проблема: люди почали забувати, що таке людяність, емпатія тощо. Бути людиною нас ніхто не навчить, і це складно прокачувати. Тож ключове: ви маєте чимось виділятися, бути сильними в чомусь. Робіть сьогодні те, що інші не хочуть, і завтра будете вміти робити те, що інші не можуть».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.