Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси

Наступна навчальна екскурсія відбудеться вже сьогодні, 12 жовтня, о 17:00 від будівлі відділу ДРАЦСу з боку набережної Незалежності

0 380
Чому кабінет керівника області був розміщений саме над балконом будівлі нинішньої Закарпатської ОДА? Чим вирізняються функціоналізм, конструктивізм і ар-деко? Для чого поблизу будівлі нинішнього ГУ Нацполіції використана бруківка різних розмірів? Про це та інше учасникам першої екскурсії у рамках курсів для волонтерів-екскурсоводів днями розповів туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор.
Федір Шандор
Федір Шандор

«Ми повертаємося у відносно звичний туристичний темп життя після пандемії і констатуємо: багато екскурсоводів пішли з професії. Хтось виїхав із області, дехто змінив вид діяльності, хтось працює, але вже не хоче долучатися до соціальних, тобто безкоштовних, мандрівок, – каже Федір Шандор. – Але потреба в соціальних екскурсіях не зникає: Закарпатська туристична організація завжди сприяти і влаштовувати безкоштовні ознайомчі тури для школярів, людей із інвалідністю, ветеранів. Тож ми маємо відновити ресурс соціальних екскурсоводів».

Перше заняття – і одразу ж практика. Мали екскурсію історичним кварталом Галагов. Тут студенти УжНУ й випускники курсів «Норвегія-Україна», що прийшли на перше заняття, дізналися чимало цікавого. Наприклад:

1.Будівлі історичного чеського кварталу Ґалаґов стоять на осушеному болоті. Звідси ж і назва місцевості, адже Ґалаґов – це змінена назва «da lago», що в перекладі з італійської означає «озеро» і вказує на те, що тут були болота.

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси 2.Приміщення нинішньої Закарпатської ОДА (а колись земського уряду) спроєктоване так, щоб у разі землетрусу кожна його частинка не залежала від іншої й у разі обвалу сипалася або лише частково, або за принципом доміно за годинниковою стрілкою. Раніше кабінет земського президента містився над балконом – ця частина будівлі найбезпечніша і впаде останньою.

3.У деяких місцях в Ужгороді бруківка різних розмірів. Цей перепад зробили не для краси, а, за останніми свідченнями істориків, для того, щоб люди з порушенням зору могли зрозуміти, що в цьому місці може їздити транспорт, і були обачними.

Хочете стати екскурсоводом? Приходьте на безкоштовні курси«Триватиме навчання до новорічно-різдвяних свят – саме у цей період новоспечені екскурсоводи вийдуть «в поля» і почнуть практикувати, – повідомляє Федір Шандор. – Наші заняття відбуватимуться щотижня за будь-яких умов: сніг, дощ чи інші обставини. Будемо вивчати історико-культурні особливості міста, архітектурні стилі, цікаві факти. Спочатку, поки дозволяє погода, буде екскурсійна частина, а пізніше – теоретична».

Зі слів професора, хоч заняття проводитимуть викладачі УжНУ, ініціювала курси Закарпатська туристична організація. Тож на навчальному процесі й оцінках студентів це не відіб’ється ні позитивно, ні негативно.

Федір Шандор наголошує: «Курси безкоштовні, але передбачають, що випускники обов’язково проведуть соціальні екскурсії на волонтерських засадах. Натомість отримають посвідчення екскурсовода міжнародного взірця та сертифікат. Долучитися можуть як студенти, так і ті, хто не навчається в УжНУ».

Наступна навчальна екскурсія відбудеться вже сьогодні, 12 жовтня, о 17:00 від будівлі відділу ДРАЦСу з боку набережної Незалежності.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.