Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові

У відібраних статтях ужгородця Олександра Гавроша, написаних за останні двадцять років, ідеться про загрози і виклики соборності України в її найзахіднішій області

0 245
Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Під час презентації. Олександр Гаврош та Олександр Масляник
У львівському видавництві «Растр-7» побачила світ нова книжка відомого закарпатського письменника і журналіста Олександра Гавроша «Закарпаття під прицілом: велика політика довкола маленького краю». Книжка містить вибрані статті ужгородця за останні двадцять років про загрози і виклики соборності України на Закарпатті.

Перша презентація відбулася 26 червня у Львівському музеї етнографії. Ведучий заходу, директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк зауважив, що прочитав книжку від титли до титли і відчув біль автора за долю рідного краю.

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Степан Павлюк

«Українське Закарпаття нині опинилося під трьома ударами – доморощених сепаратистів, угорського ревізіонізму та путінського «русского міра». На жаль, Українська держава приділяє мало уваги цьому регіону й названим загрозам. Тому велика вдячність автору, який порушує ці проблеми на загальноукраїнському рівні», – відзначив академік Павлюк.

Видавець книжки, відомий журналіст та письменник Олександр Масляник, який народився в Рахові, зауважив, що те, про що написано в цій книжці, він неодноразово спостерігав і сам. Але, на жаль, дуже мало тих, хто про ці проблеми не боїться сказати вголос. Таких, як Олександр Гаврош, на Закарпатті можна порахувати на пальцях. Саме вони стоять на передній лінії зіткнення за українську ідентичність у найзахіднішій області України.

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Василь Лизанчук

Професор факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка Василь Лизанчук відзначив, що факультет пишається такими випускниками, як Олександр Гаврош. «Він виконує заповіт Папи Франциска і творить журналістику, яка не приймає неправду та порожні декларації. Для нього журналістика – це місія служіння українському суспільству. Вітаю свого колишнього студента, а нині молодшого колегу з потужною публіцистичною працею, яка має загальнонаціональне значення», – відзначив автор монографії «Інформаційна безпека України» Василь Лизанчук.

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Василь Габор

Знаний літератор та видавець Василь Габор зізнався, що дивується з багатогранності Олександра Гавроша, за творчістю якого стежить давно. «Це приклад того, як багато може одна людина, деколи – більше за сотні. Статті Гавроша написані напрочуд спокійно і переконливо», – відзначає закарпатський львів’янин, кандидат філологічних наук.

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Софія Федина

«Ситуація на Закарпатті нагадує ту, яка повільно визрівала на Донбасі, при абсолютній байдужості української влади. Тому ми не маємо права заплющувати очі на неорусинство, угорські зазіхання чи гібридну війну Москви. Ця книжка важливіша за наукові монографії, бо їх не прочитає звичайний читач, а тут все викладено доступно та логічно. Ця книжка має потрапити не тільки на полиці бібліотек, а й до рук усіх, хто нині боронить Україну від ворожої агресії», – вважає співачка, телеведуча, голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина.

Книжку «Закарпаття під прицілом» представили у Львові
Автографсесія

До розмови також долучилися нещодавній ректор Львівської академії мистецтв, закарпатець Андрій Бокотей, професор політології Ігор Бегей, науковець, голова Ставропігійської ради Львова Володимир Гаюк, представники львівського обласного управління культури.

Сам автор зауважив, що ситуація на Закарпатті великою мірою залежить від згуртованості українського суспільства. «Аби уникнути донбаського сценарію, Україна має звернути посилену увагу на цей край. Аби ворожим силам не вдалося розхитати закарпатський човен, потрібна інтелектуальна, інформаційна, фінансова підтримка українській громадськості Закарпаття», – наголосив Олександр Гаврош.

Наступна презентація книжки «Закарпаття під прицілом: велика політика довкола маленького краю» відбудеться наприкінці липня у Рахові.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.