Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Міжнародна асоціація випускників поповнилася молодими вченими й спланувала роботу на наступний рік

Одним із напрямків співпраці з випускниками може стати започаткування іменних стипендій для студентів та відкриття аудиторій, названих на честь випускників

0 107
Правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ зібралося 23 листопада, щоб підсумувати роботу за надскладний рік й активізувати її наступного. Під час засідання розглянули кілька важливих питань: переобрали голову ради старійшин, прийняли до правління голову ради молодих вчених та саму раду як структурну організацію, розподілили функціональні обов’язки членів правління, ухвалили основні завдання Міжнародної асоціації випускників УжНУ на наступний рік.

Міжнародна асоціація випускників поповнилася молодими вченими й спланувала роботу на наступний рікНа початку обговорили фінансові питання, що давно назріли. Кілька років поспіль Асоціація відмовлялася від членських внесків, однак наразі мають намір їх повернути. Голова правління, проректор Олександр Сливка закликав учасників зібрання активізувати роботу в цьому напрямку: «Під час війни маємо допомагати нашому університету. Якщо будемо підтримувати один одного, у нас усе вийде».

Найближчим часом усім іноземним партнерам, випускникам надішлють звернення від імені Асоціації про те, що університету потрібна допомога. Кошти спрямують на потреби ЗСУ й переселенців, що нині проживають у студмістечку, а також на розвиток альма-матер. Ще одним напрямком співпраці з випускниками може стати започаткування іменних стипендій для студентів та відкриття аудиторій, названих на честь випускників.

Міжнародна асоціація випускників поповнилася молодими вченими й спланувала роботу на наступний рік Наразі Міжнародна асоціація випускників активізує роботу, а своєрідним двигуном змін можуть стати члени ради молодих вчених УжНУ, яка є колегіальним виборним дорадчим органом, що об’єднує молодих учених усіх факультетів. Завдання ради й Асоціації у дечому збігаються, тож вони можуть стати партнерами й співпрацювати на засадах рівноправності, добровільності, колегіальності, демократичності задля розвитку науки, об’єднання зусиль випускників, зміцнення престижу альма-матер. Це той випадок, коли досвід і мудрість поважних членів Асоціації можуть бути підсилені розумом і винахідливістю молоді.

Пропозиції РМВ УжНУ презентувала голова ради молодих учених філологічного факультету, доцентка кафедри журналістики Наталія Толочко. Серед озвученого – забезпечення інформаційного обміну, співпраці із закордонними університетами за підтримки Асоціації; проведення спільних науково-освітніх, просвітницьких заходів; зміцнення грантової, стипендіальної та інших форм підтримки; популяризація результатів досліджень, ідей молодих вчених шляхом створення спеціалізованих фахових видань; вирішення проблем молодих вчених завдяки об’єднанню з міжнародним науковим співтовариством.

Щоб офіційно запровадити співпрацю з радою, голова правління Олександр Сливка запропонував прийняти до правління голову РМВ УжНУ Тараса Гряділя, що був присутній на засіданні. А в структурі Міжнародної асоціації випускників створити окремий орган – раду молодих науковців або випускників за аналогією до ради старійшин.

«Приємно, що молоді вчені нашого університету проявили ініціативу. У складі Асоціації працює рада старійшин. Логічно, що мала з’явитися і рада молодих учених або випускників. Досвідчених колег доповнимо креативною молоддю. Тим більше, молоді випускники за-за кордону часто звертаються до УжНУ, шукаючи партнерів для своїх досліджень, наукових проєктів. Координувати таку роботу будуть молоді дослідники, що входять до Асоціації», – зазначив Олександр Сливка.

Від часу створення Асоціації у 2017 році склад її правління кілька разів змінювався з об’єктивних причин. На превеликий жаль, цього року відійшов у вічність Іван Чаварга, колишній проректор, голова ради старійшин, – проінформував заступник голови правління, директор ННІ євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов і висунув на голосування кандидатуру Івана Чопея, декана факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, якого підтримали присутні. Йшлося також про зміну назви підрозділу. Можливо, раду старійшин перейменують на раду фундаторів університету.

Також на засіданні проголосували за оновлений розподіл функціональних обов’язків голови, двох заступників, членів правління.

Міжнародна асоціація випускників працює над розширенням представництва в Україні й за кордоном. Зокрема член правління, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Петро Токар запропонував активізувати співпрацю з випускниками, які можуть легалізувати підрозділи, хотіли б займатися розвитком Асоціації. Інші учасники засідання запропонували конкретизувати звернення до випускників, відверто поділитися з ними тими наболілими питаннями, які потребують підтримки.

Невдовзі правління Асоціації збереться повторно для продовження роботи за визначеними напрямками.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.