Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУ

0 173
Правління ГО «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» провело чергове засідання 12 червня, під час якого підсумували роботу за пів року й окреслили плани. З-поміж нагального – об’єднання випускників, що працюють в університеті й поза ним, а також продовження роботи над відновленням «Скалки», створення Фонду для реабілітації учасників бойових дій.

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУЗ часу попереднього засідання взимку відбулися й певні кадрові зміни у правлінні: зі складу вивели Михайла Довжанина і Яну Чіжмодій, а ввели директора департаменту освіти, науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яну Марусинець. Загалом правління ГО наразі об’єднує 30 осіб, які працюють на різних посадах в установах всього Закарпаття. На засідання в Ужгород, зокрема, приїхали керівники відокремлених підрозділів з районів області.

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУЗасідання модерував голова правління Олександр Сливка. Серед іншого наголосив на важливості розширення Асоціації, створення окремого Фонду для реабілітації учасників бойових дій та залучення випускників, міжнародних партнерів для написання проєктів щодо відновлення «Скалки»: «Багато молоді тепер за кордоном, звідки вони підтримують Україну політично, морально, матеріально. Дехто ділиться ідеями з нами. Наприклад, випускник фізичного факультету, що тепер працює в Сингапурі, готовий допомагати молоді з УжНУ реалізуватися в цій країні. Думаю, що ми, тобто Міжнародна асоціація випускників, повинні стати своєрідним двигуном змін в університеті. Маємо докластися, зокрема, й до відновлення «Скалки». Виш не може цілеспрямовано виділити кошти для відбудови, оскільки у нас обмежені можливості, тому сподіваємося тільки на спонсорську підтримку, грантову. Звертаюся до випускників і прошу крок за кроком підтримувати розвиток Асоціації, а через неї – наш університет».

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУ Учасники засідання слухали доповідь голови Ради молодих вчених УжНУ Тараса Гряділя про розбудову молодіжного сектору Асоціації та основні напрямки роботи Ради молодих вчених УжНУ. У презентації голова РМВ розповів про масштабні міжнародні конференції, проведені Радою в 2023–24 роках, участь в інших наукових заходах, конкурсах та про дослідження потреб молодих науковців. Наголосив, що за два роки роботи підписані меморандуми про співпрацю з РМУ при МОН, видавничою групою «Наукові перспективи», ГО «Карпатські обрії». З-поміж проблемних питань, що потребують вирішення, зупинився на браку фінансування для РМВ в нашому університеті й перевантаженості робочого часу молоді; виїзду фахівців за кордон; обмежених можливостях для досліджень, що потребують матеріально-технічної бази; відсутності бронювання для молодих науковців тощо. Перспективним Тарас Гряділь вважає розвиток міждисциплінарних досліджень, участь РМВ в міжнародних проєктах, проведення перепису молодих вчених і створення книги про них та організацію міжнародного фестивалю науки на базі УжНУ.

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУОлександр Сливка попросив Тараса Гряділя зібрати контакти випускників за кордоном, щоб об’єднати наукову молодь та спонукати підтримувати Україну, рідний виш. Також запропонував підготувати проєктну заявку, щоб подати її на конкурс для розвитку Асоціації й водночас наукової молоді.

Виступила на засіданні й голова відокремленого підрозділу Асоціації в Хустському районі, директорка Хустської спеціальної школи І–ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради Жанна Микитюк. Розповіла, що наразі їй вдалося об’єднати 20 випускників УжНУ на Хустщині.

Напрям роботи з молоддю доручили молодій випускниці фізичного факультету. Також пані Жанна нагадала про відому випускницю філологічного факультету УжНУ, генеральну секретарку Союзу Українців Румунії Ірину-Любу Горват, яка є організаторкою різних заходів для підтримки України, забезпечення ЗСУ, оздоровлення дітей. Директорка поділилася успішними прикладами співпраці з ротарі-клубами та проведення заходів для психологічної реабілітації у Велятині. Запропонувала присутнім вивчити позитивний досвід для розбудови Фонду реабілітації на базі УжНУ.

Про поліпшення організаційної роботи та інформаційного забезпечення діяльності Асоціації інформував заступник голови правління Іван Артьомов.

Міжнародна асоціація випускників розширює мережу і планує облаштувати реабілітаційний центр на базі УжНУЗазначив, що випускники з-за кордону нерідко запитують про університет, хотіли б допомогти під час війни, тому важливо своєчасно інформувати їх про зміни й можливості: «Основою асоціації є факультети, осередки в області, осередки за кордоном і спонсори, – також наші випускники. Всі вони насичують інформаційно нашу діяльність. В усіх районах Закарпаття працюють відокремлені підрозділи. Попри те, що структура збільшилася, хотілося б і поліпшення діяльності. Тому ініційовано включення деканів до правління. Важливо, щоб кожен факультет залучив більше своїх випускників, які є гордістю університету, – видатних осіб, громадських діячів, представників бізнесу тощо. Без їхньої підтримки Асоціація не зможе ефективно працювати».

Відтак наприкінці засідання члени правління домовилися про залучення до складу Асоціації сотні випускників з кожного факультету та по 500 у кожному районному осередку області. Підтримана пропозиція членів Асоціації про членські внески в обсязі 50 грн за місяць, що дорівнює 600 грн за рік.

Кошти спрямують на Фонд реабілітації – розбудову «Скалки». Зокрема, планують встановити будиночки на центральній вулиці профілакторію – до їдальні. Для реалізації цього проєкту запрошують приєднатися членів відокремлених підрозділів у районах.

Крім того, Асоціація працює над наступним Вісником, тому звертається і до випускників, просить подавати пропозиції для журналу.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.