Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Міжнародну наукову конференцію до 30-річчя Чеської та Словацької Республік провели в УжНУ

Проходить дводенний форум одночасно в УжНУ, Інституті історії Пряшівського університету та приміщенні Національного архіву в Празі

1 218
11 травня у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулася міжнародна науково-практична конференція «Чехи, словаки та українці в історичних, суспільних і культурних віражах. До 30-річчя проголошення незалежності Чеської Республіки та Словацької Республіки». Проходила дводенна конференція одночасно в УжНУ, Інституті історії Пряшівського університету та приміщенні Національного архіву в Празі.

Організаторами виступили факультет історії та міжнародних відносин Ужгородського університету, Інститут історії Пряшівського університету та Народний архів Чеської республіки.

Мета такого масштабного заходу – ознайомити науковців і студентів з сучасними досягненнями й результатами наукових досліджень з історії, археології, культури та зовнішньої політики Чехії та Словаччини.

Міжнародну наукову конференцію до 30-річчя Чеської та Словацької Республік провели в УжНУ

Вітав присутніх ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Мені надзвичайно приємно вас усіх бачити тут. Ця конференція важлива, не можу назвати її традиційною, але проводимо такі заходи не вперше. Одна з найважливіших сфер – наукова. Співпраця з нашими добрими сусідами, які, як знаємо, займають конструктивну позицію під час російської агресії, допомагає нашій країні. Саме на факультеті історії та міжнародних відносин створилася потужна наукова школа, яка завжди співпрацювала з Чехією та Словаччиною. Наші дослідники пишуть багато наукових робіт, беруть участь в конференціях. Фахівці багато працюють з молоддю, які захищають кандидатські дисертації, або закінчують PhD-програми, дослідження яких стосуються питань, що сьогодні розглядатимемо. Маємо історично спільну долю з нашими добросусідськими народами, оскільки упродовж 20 років були в складі однієї держави. Нас єднає й спільний менталітет».

Своєю чергою, Мирослав Кастран, Надзвичайний і Поважний Посол України в Словацькій Республіці, наголосив: «Конференція відбувається в особливо символічний рік для наших двосторонніх відносин. Оскільки 10 років тому, коли було проголошено незалежність Словацької Республіки, Україна одна з перших уклала дипломатичні відносини з цією державою. 30 років тому розпочався відлік новітньої історії українсько-словацьких відносин. Наша співпраця розвивалася динамічно в усіх сферах, зокрема в політичній, економічній та культурно-гуманітарній. Активно формувалася договірно-правова фаза відносин, яка на сьогодні нараховує 116 документів. Двосторонній контакт успішно формувався на різних рівнях, які нині дозволяють вирішувати завдання, що стоять перед нашими двома державами. Словаччина займає позицію справжнього друга-сусіда. Політичний діалог між державами динамічний. Варто згадати візит прем’єр-міністра Словацької Республіки до Києва на саміт, і візит віцепрем’єр-міністра України. Це свідчить про гарні добросусідські партнерські взаємини. На сьогодні в Словацькій Республіці мають прихисток 120 тисяч наших співвітчизників, близько 40 тисяч – неповнолітні, які можуть там повноцінно навчатися. Також дякуємо за військово-технічну та гуманітарну допомогу, ми це цінуємо».

Міжнародну наукову конференцію до 30-річчя Чеської та Словацької Республік провели в УжНУСправді, співпраця з факультетом історії та міжнародних відносин – потужна. Кілька тижнів тому, делегація наших студентів була прийнята у Посольстві України в Словацькій Республіці. Студенти були вражені від зустрічі.

Вітальне слово виголосив і Віталій Усатий, тимчасовий повірений у справах України в Чехії: «Цей рік для українсько-чеської співпраці – історичний. Чехія з перших годин російського вторгнення висловила нам свою підтримку. Усі державні органи з самого початку беззаперечно стали на бік України. Цікавий факт, що за кількістю прийнятих вимушено переселених осіб Чехія – перша країна у світі. Співпраця помітна і на науковому рівні. Минулого року був успішний візит за участі ректора УжНУ в Карловий університет. Підписали меморандум про порозуміння. Економічне співробітництво теж має місце. Встановили контакт між містами-побратимами. Це надзвичайно актуально для Закарпатської області, яка з перших днів російської агресії відчула допомогу як від Чеської Республіки в цілому, так і від міст-побратимів. Також надзвичайно важлива військова допомога, яка надавалася з перших днів, і підтримка щодо надання Україні повноправного членства в ЄС. Надзвичайно приємно, що допомога Чехії є послідовна, це стосується зернової ініціативи, фінансової та гуманітарної допомоги».

Міжнародну наукову конференцію до 30-річчя Чеської та Словацької Республік провели в УжНУНа захід завітали й випускники факультету, зокрема Андрій Шекета, перший заступник голови Закарпатської обласної ради: «Як випускнику  мені надзвичайно приємно бути сьогодні тут. Проглянув програму і подумав, науку залишу науковцям. Скажу про практичність цієї конференції. У сучасному глобальному світі фокусуємо увагу на Вашингтоні, Пекіні, Парижі, але не на Братиславі чи Празі. Якщо запитати, як звати чеську Ліну Костенко або Святослава Вакарчука, мало хто дасть відповідь, а діячів культури чи спорту США будуть знати краще. У своєму шляху України в Європу дуже важливо розуміти сусідів, бо нам потім з ними жити в одному просторі. Вірю, що Україна виконає своє завдання. Подібні конференції мають мати практичність, а не лише науковий дискурс. Теми дуже різні, тим вони й цікаві».

Свої побажання висловив ще один колишній випускник Олександр Пацкан, заступник голови Закарпатської обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізацій: «Хочу подякувати словацьким і чеським партнерам за допомогу. Ми справді прагнемо об’єднатися в одну сім’ю і стати членами Європейського Союзу. Конференція показує, що ми працюємо, інтегруємося в Європу. Закарпаття відчуває це найбільше. Я займаюся розвитком цифрової трансформації Закарпатської області. Маємо напрацювання з Чеською Республікою. Згідно з цифровою трансформацією, створили портал, де можна подивитися нові послуги, які впроваджуємо. Дуже багато внутрішньо переміщених осіб приїхало до нас, створений портал містить важливу інформацію. Це показує, що ми теж готові розвиватися й обмінюватися досвідом».

Віталій Андрейко, декан факультету історії та міжнародних відносин, доповнив: «Дуже багато робиться спільними зусиллями. Проводити заходи добре, а реалізувати напрацювання і рекомендації, які дають за підсумками конференції, дуже важливо. Чехія і Словаччина – країни, які виступають для нас взірцем поміркованого створення незалежних держав на політичній карті. Тільки політична воля, яка повинна бути у представників органів державної влади до реалізації тих напрацювань, які їм дають учені після будь-якого наукового заходу, дасть змогу здобути перемогу».

Також слова привітання висловили й співорганізатори. Від Інституту історії Пряшівського університету виступила відома словацька дослідниця, завідувачка кафедри новітньої історії пані Любіца Харбсбова, від Національного архіву в Празі – його директор, доктор філософії Мілан Воячик.

Далі учасники приступили до пленарного засідання. 12 травня працюватимуть у секціях, теми яких відповідають вимогам сучасності, проблематиці міжнародних відносин.

Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.