Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФІМВ спілкувалися з амбасадором України у Ватикані

Андрій Юраш відзначив суттєве посилення позицій нашої держави у відносинах зі Святим Престолом

0 130
Традиційно, щовівторка, на факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ відбуваються онлайн-зустрічі з українськими дипломатами та представниками нашої держави в міжнародних організаціях. Цього тижня на зустріч зареєструвалася рекордна кількість учасників, адже запрошеним гостем став Андрій Юраш, Надзвичайний і Повноважний Посол України при Святому Престолі.

На ФІМВ спілкувалися з амбасадором України у Ватикані«Символічно так збіглися дати, що наша зустріч відбувається 9 травня, у День Європи. Ця дата є важливою як для нашої країни, так і для Святого Престолу. Хочу зазначити, що вже другий рік поспіль День Європи тут відбувається під знаком України», – підкреслив пан Андрій.

Посол наголосив, що позиції нашої держави, пов’язані зі Святим Престолом, суттєво збільшилися й посилилися. Україна наразі присутня на всіх заходах, натомість російська дипломатична місія при Святому Престолі майже ізольована.

«Діяльність посольства будь-якої країни при Ватикані має свою специфіку. Звичайно, передусім це класичні схеми та моделі, які використовують дипломати в комунікації. Але також важливо враховувати історичну й релігійну парадигми Апостольської столиці. Одним із найбільш впливових способів самопрезентації будь-якої дипломатичної місії є організація богослужінь з тих чи тих нагод із залученням представників Святого Престолу. До річниці повномасштабної агресії ми організували кілька таких заходів, і не було майже жодного посольства, яке б не долучилося до цього в певній формі», – розповідає амбасадор.

Серед інших важливих речей, які вдалося реалізувати, пан Андрій відзначає зміну локації посольства. Тепер воно є одним із найближчих до Апостольського палацу, де Папа приймає офіційні делегації. Ця зміна дозволяє показати безпосередню присутність і можливості комунікації нашої держави.

Також пан Андрій згадав про спільну ініціативу з представниками Верховної Ради України, а саме створення групи дружби та співпраці між Україною та Святим Престолом. Вважає це досить цікавим форматом, адже у Ватикані немає парламенту, тож нема й відповідника цій групі з їхнього боку.

Минулого року відзначалося 30-річчя взаємин із Апостольською столицею, але пан посол вважає це число недостовірним. Пояснює тим, що в період існування УНР, у 1919 році, наша держава вже мала досвід дипломатичного представництва при Апостольській столиці. Тому доречнішим вважає говорити про відновлення взаємин.

Наостанок пан Андрій зазначив, що радо долучається до таких ініціатив, як проєкт «Дипломатичний фронт», адже це нагода поділитися досвідом з молодим поколінням та почерпнути щось нове для себе.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.