Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті інформаційних технологій влаштували круглий стіл з проблем дистанційного навчання

Тема актуального заходу викликала жваве зацікавлення студентів-айтівців від першого курсу й до шостого

0 346
Ось уже понад півроку факультет інформаційних технологій, як і весь університет, навчається за дистанційною системою. За цей час накопичилися ідеї й напрацювання щодо цієї форми здобуття освіти, виявилися певні проблеми й дискусійні моменти. Факультет айтівців з року в рік зростає – тільки цьогоріч на перший курс ІТ-підрозділу зараховано 126 студентів. Тож обговорити питання, пов’язані з дистанційною формою навчання, було саме на часі.
Ігор Повхан
Ігор Повхан

Під час круглого столу, який відбувся у середу, 7 жовтня, ішлося про застосування новітніх інформаційних технологій у дистанційній формі навчання. Модератором представницького заходу став декан факультету інформаційних технологій, доцент Ігор Повхан. У вступному слові він закликав присутніх викладачів і студентів бути відвертими й висловити свої міркування стосовно нової форми навчання на факультеті.

Тема круглого столу викликала жваве зацікавлення студентів-айтівців – від першого курсу й до шостого. З неофітів підрозділу на заході були присутні Богдан Задорожний, Данило ПутрашикВіталій Петрус, зі старших курсів – Михайло Товтин, Андрій Шапочка, Тетяна Мельниченко, Андрій Мушка, Тетяна Славська та інші. Шостий курс представляв магістрант Петро Яворський.

 

Олексій Куруца
Олексій Куруца

Із доповіддю про технічне забезпечення дистанційного навчання виступив ст. викладач кафедри інформаційних управляючих систем і технологій, керівник центру Інформаційних технологій УжНУ Олексій Куруца. Пан Олексій докладно розповів про змішану форму навчання, сервіси Google, зокрема про розширені можливості нашого університету щодо створення облікових записів на Google-платформі в домені .uzhnu.edu.ua (як відомо, наш університет має спеціальну підписку на освітні ресурси всесвітньовідомого онлайн-гіганта), про систему електронного навчання Moodle. Співдоповідачами виступили завідувач кафедри ПЗС доц. Юрій Білак, завідувач кафедри ІФМД доц. Олександр Лавер, проф. Володимир Козубовський. Пан Володимир серед іншого представив своє бачення використання інструментарію платформи електронного навчання Moodle щодо підготовки айтівців у магістратурі факультету інформаційних технологій.

Олександр Левчук
Олександр Левчук

Про навички використання можливостей онлайн-платформ для дистанційного навчання розповів ст. викладач кафедри ІУСТ Сергій Вапнічний. Так, він ознайомив присутніх із загальною ідеологією побудови планів та їхнього втілення, наголосив на гострій потребі на ІТ-факультеті в адаптованій аудиторії для проведення таких заходів і запису лекційних занять. Співдоповідачами виступили ст. викладачка Беата Матяшовська, доц. Олександр Левчук, ст. викладач Олексій Куруца, проф. Володимир Міца.

Професор Володимир Міца оприлюднив своє бачення розвитку платформи дистанційного навчання для підготовки фахівців з ІТ в межах першого семестру поточного навчального року.

Михайло Кляп
Михайло Кляп

Зацікавленість студентської аудиторії викликав виступ доцента Михайла Кляпа про засоби проведення онлайн-конференцій під час навчання та ресурси неформальної освіти (ті, що поза освітнім процесом у ЗВО). У доповіді йшлося про неформальну освіту, додаткові курси, які можна пройти за межами ЗВО, щоб наближати наші заклади освіти до європейських, в яких після завершення деяких курсів є можливість перезарахування оцінок з певних дисциплін. Також розповів про додаткові інтернет-курси. Нагадаємо, ІТ-факультет має подвійну магістерську програму отримання дипломів.

Михайло Петрович Кляп
Михайло Петрович Кляп

Пан Кляп порадив студентам звернути особливу увагу на такі програми, наголосив на важливості посиленої активності щодо участі у подібних міжнародних програмах – можливостей для здобуття знань поза вишівською освітньою програмою за допомогою онлайн-сервісів – дуже багато.

Доцент Михайло Петрович Кляп поділився досвідом використання неформальних електронних ресурсів дистанційної освіти в межах навчального процесу на факультеті ІТ.

Відтак  Михайло Михайлович Кляп відповів на численні запитання студентів, пов’язані з тематикою його доповіді.

Ігор Лях
Ігор Лях

Доцент Ігор Лях поділився особливостями дозвілля студентів в умовах дистанційного навчання. Пригадав традиційні можливості, пов’язанні з поступовим відновленням роботи з 2016 р. відпочинкового комплексу УжНУ «Скалка», повідомив про сходження студентів-айтівців на полонину Руну (Лумшори), про походи до водоспаду, заняття волонтерством, щорічні акції «Закарпаттю – чисте довкілля», «Серце до серця», регулярні поїздки в дитбудинки до дня Святого Миколая. Співдоповідачем виступив ст. викладач Олександр Шпак. Доцент Ігор Лях також відповів на всі запитання студентської громади.

Підсумовуючи, модератор заходу, декан ІТ-факультету Ігор Повхан відзначив корисність таких заходів, наголосив на важливості їх проведення й надалі.

За інформацією завідувача кафедри ІФМД,
доцента Олександра Лавера
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.