Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті історії та МВ ушанували пам’ять професора Данилюка презентацією його книги

Представлений посібник – це розширене, довершене видання попередньої книги професора, де в доступній формі висвітлюються основні етапи історичного розвитку Закарпаття від найдавніших часів до сьогодення

0 149
До 80-річчя відомого науковця і педагога, професора УжНУ Дмитра Данилюка на факультеті історії та міжнародних відносин відбулася презентація його посібника з історичного краєзнавства «Закарпаття, наш рідний край».

На факультеті історії та МВ ушанували пам’ять професора Данилюка презентацією його книги
На факультеті історії та МВ ушанували пам’ять професора Данилюка презентацією його книгиПрофесор пристрасно бажав випустити книгу до свого ювілею, постійно працював над нею, поспішав, але доля вирішила інакше: у червні минулого року його не стало. Проте останнє бажання науковця стало дійсністю завдяки близьким та колегам.

Презентований посібник – це розширене, довершене видання попередньої книги професора, у якій в доступній формі висвітлюються основні етапи історичного розвитку Закарпаття від найдавніших часів до сьогодення. Книга побачила світ за сприяння родини Дмитра Данилюка.

Юрій Данилець
Юрій Данилець

Модератор заходу доцент кафедри археології, етнології та культурології Юрій Данилець зауважив, що наступним етапом стане підготовка книги спогадів про Дмитра Данилюка: «Як каже доцент Володимир Фенич, час усе з’їдає. Саме тому варто готувати монографію за «гарячими слідамами» пам’яті і досягнень професора Данилюка».

Завідувач кафедри політології і державного управління факультету суспільних наук, професор Микола Вегеш ділиться: «Це була велика людина! Я багатьох речей у нього навчився. З професором ми багато працювали разом: видавали спільні праці, я писав рецензії на його роботи. Коли, будучи ректором УжНУ, я дізнався, що є можливість когось із працівників  нагородити державною відзнакою, то й на мить не сумнівався – відразу назвав ім’я Дмитра Дмитровича. Мене підтримали, і професора нагородили орденом «За заслуги» III ступеня». Радію, що вдалося пошанувати таку людину при житті».

Іван Вовканич та Микола Вегеш
Іван Вовканич та Микола Вегеш

Директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк підкреслив, що історія Закарпаття дуже неоднорідна: різні періоди, різні країни, документи переходили з рук в руки. Тому ця праця Дмитра Дмитровича і подібні надзвичайно важливі для історії краю.

Декан факультету історії та МВ ІванНа факультеті історії та МВ ушанували пам’ять професора Данилюка презентацією його книги Вовканич додав, що книжка Дмитра Данилюка важлива, адже вона узагальнювальна і буде вкрай корисна наступникам. «Дмитро Дмитрович був патріотом свого краю, його цікавило все, що стосувалося Закарпаття.  Особливо професор цінував студентів з окраїн – вони могли розповісти щось нове, деколи – унікальне. Цікаво, що він завжди пам’ятав, хто звідки. Позиція Дмитра Дмитровича, його творчий доробок заслуговують на те, щоб бути у центрі уваги».

Колеги-друзі професора під час заходу згадували й перші знайомства, і найкращі моменти співпраці.

Зустріч відбулася в дружній атмосфері, наповненій спогадами та емоціями. Усі присутні добре знали професора й зійшлися на думці: «Дмитро Дмитрович – визначний історик, який зробив величезний внесок в історію і культуру Закарпаття».

До слова, під час презентації присутні могли ознайомитися з виставкою всіх наукових праць професора.

Юлія Дердюк,
фото авторки та з телеграм-каналу ФІМВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.