Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філологічному факультеті влаштували Андріївські вечорниці

Національний та історичний колорит свята допомогли створити музейні фонди кафедри української літератури, атмосферності ж заходу додала можливість імпровізувати

0 184
День пам’яті Андрія Первозваного вважається одним із найбільших передноворічних народно-християнських свят, яке відзначається з часів Київської Русі 13 грудня. Цьогоріч за новим календарем апостола вшановували 30 листопада. Напередодні цієї дати в Україні заведено збиратися на Андріївські вечорниці, з якими пов’язано безліч неординарних звичаїв. Майже щороку їх відтворюють на філологічному факультеті УжНУ.

На філологічному факультеті влаштували Андріївські вечорниці На філологічному факультеті влаштували Андріївські вечорниціІніціаторками й організаторками цьогорічних Андріївських вечорниць на філфаку стали заступниця декана з виховної роботи Марта Демчик та професорка кафедри української літератури Оксана Тиховська.

Марта Демчик каже: «У нас на факультеті Андріївські вечорниці проводяться давно. Гарну традицію започаткувала й організовувала професорка Оксана Тиховська. Потім на заваді став коронавірус, далі  повномасштабне вторгнення… Думали по-всякому: і що, може, тепер не на часі такі вечорниці. Але врешті вирішили все-таки провести захід, бо ж це давня українська традиція, яка виокремлює нас як націю, своєрідний код нашого народу. Те, що об’єднує студентів різних відділень. Вдячна професорці Оксані Тиховській за ініціативу, наданий реквізит; викладачці Марині Куштан за допомогу у підготовці; і, звичайно, всім студентам, хто долучився».

Створити відповідний національний та історичний колорит допомогли музейні фонди кафедри української літератури: неймовірна колекція вишиваних рушників, скатертин, автентичного одягу, знарядь праці, які студенти-україністи збирають під час фольклорних практик.

На філологічному факультеті влаштували Андріївські вечорниці Професорка кафедри української літератури Оксана Тиховська розповідає, що вечорниці на Андрія – свято долі/богині Долі, образ Андрія додався пізніше. А загалом то цілий комплекс давніх українських традицій, які повинні знати україністи: «Студенти-філологи, у майбутньому вчителі, мають добре орієнтуватися в українському фольклорі. Знання вони здобувають під час вивчення дисципліни «Українська усна народна творчість та народознавство». Однак під час таких заходів, як Андріївські вечорниці, просто занурюються в народні традиції, стають частиною ритуального дійства, проживають його.

Вивчення народних звичаїв неможливе без візуалізації. Студенти радо відгукнулися на мою пропозицію провести вечорниці в УжНУ. Поділили дійство на дві частини. У першій були задіяні студенти першого курсу, у другій – другого».

На філологічному факультеті влаштували Андріївські вечорниціПані Оксана також докладніше розповіла про традиції минулого й про те, як їх втілили сьогодні: «Дівчата під час вечорниць «ворожать», щоб дізнатися, яка доля на них чекає протягом наступного року, чи вийдуть вони заміж, яка вдача буде в їхнього чоловіка, звідки його чекати. Власне, першокурсницям вдалося гарно, в жартівливому ключі, поворожити. Хлопці на вечорницях залицяються до дівчат, намагаються вкусити калиту – обрядовий хліб, що символізує зимове сонце, сила якого згасає, а також жіночу сутність природи. Хлопці підстрибують, намагаючись вкусити калиту, а той, кому це вдасться, нарікається паном Калитинським. Його цього року очікує вдале залицяння до дівчат. Кусаючи калиту, хлопці у магічний спосіб долучаються до дівочої долі, до жіночої сутності природи, а також утверджують своє право бути частиною парубочої громади. Потім калиту всі учасники вечорниць з’їдають разом і в такий спосіб об’єднуються в один дружний веселий гурт».

Ми поспілкувалися й зі студентами, які брали участь в Андріївських вечорницях філологічного факультету.

«Мені дуже сподобалося. Усі студенти проявили неабияку креативність, ввійшли у свою роль, а найголовніше – повеселилися! У мене тільки позитивні емоції від цього заходу, тож не шкодую про свою участь в ньому!» – ділиться враженнями студентка ІІ курсу спеціальності «Середня освіта (Українська мова/Англійська мова)» Карина Гельбич.

Другокурсник спеціальності «Журналістика» Максим Галашко на заході намагався вкусити калиту: «За сценарієм я не мав її чіпати, але намагався більше за всіх. Є навіть фото моїх відчайдушних спроб. Також діставав перстень з води у мисці. Щодо підготовки, то репетицій було малувато, але ми мали змогу імпровізувати. Це допомогло зробити захід атмосферним».

Погоджується з цією думкою Ілона Кушнірук, студентка ІІ курсу спеціальності «Середня освіта»: «Часу для підготовки справді було замало. Остаточно ми визначилися з ролями за день до виступу, тому не були повністю готові. Зате імпровізували: дещо згадували, а щось самі придумували. Та від цього дійство не втратило. Було дуже класно, атмосферно!»

Цікавим захід виявився і для студентки ІІ курсу спеціальності «Середня освіта» Вікторії Ярової. Дівчина каже: ні в чому такому досі участі не брала, новий досвід дуже сподобався. Поворожити Вікторія теж встигла: «На Андрія ми з дівчатами з гуртожитку ворожили за допомогою взуття: по черзі переставляли його, і власниця чобітка, що перший перейде за поріг, має перша вийти заміж. Побачимо, як буде😊».

Хай ми не знаємо, що студентам підготувала доля, але в одному впевнені: чудовий захід точно повториться наступного року!

Нікіта Лісовець, студент відділення журналістики,
фото Карини Гельбич, Мирослави Глаголи
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.