Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФІМВ нагородили переможців конкурсу есе «Вступ України до ЄС: для чого потрібно країні та мені?»

У творчому змаганні взяли участь 32 учні з різних районів Закарпаття, серед яких за допомогою закритого рецензування комісія обрала 5 лауреатів

0 247
З 1 до 31 травня на базі факультету історії та міжнародних відносин УжНУ тривав конкурс есе «Вступ України до ЄС: для чого потрібно країні та мені?» для учнів 9–11 класів. Співорганізаторами стали Центр сталого розвитку та Інформаційний центр ЄС Ужгородського національного університету. У конкурсі взяли участь 32 учні з різних районів Закарпаття, серед яких за допомогою закритого рецензування комісія обрала 5 переможців.
На ФІМВ нагородили переможців конкурсу есе «Вступ України до ЄС: для чого потрібно країні та мені?»

Віталій Андрейко нагороджує Анну Гудь
Віталій Андрейко нагороджує Анну Гудь

27 червня відбулося урочисте нагородження призерів. «Нещодавно була річниця підписання Україною угоди про статус кандидата на членство в Європейському Союзі. З нагоди святкування ми разом зі співорганізаторами ініціювали конкурс. Нам було цікаво почути думки школярів про те, чим для них є Європейський Союз, що дасть Україні інтеграція до цієї структури, а також недоліки й переваги такої події. Обрати кращих було досить важко, безпристрасне журі довго сперечалося, але все ж прийшло до однозначних висновків. Сьогодні ми запросили переможців і хочемо нагородити їх призами від Інформаційного центру ЄС і нашого факультету. Сподіваюся, це буде першим внеском до обрання ними майбутньої професії», – зазначив декан ФІМВ Віталій Андрейко.

Перше місце здобула Анна Гудь, учениця Іршавського ліцею №1. Дівчина каже, що про конкурс дізналася від своєї вчительки, яка й запропонувала їй написати есе, а згодом відправила його на конкурс «Я вважаю, що вступ України до ЄС є досить актуальним питанням, у зв’язку з подіями, що відбуваються в державі. Саме тепер це важливо як ніколи. Я, як і кожен українець, дуже хвилююся за долю своєї держави і вірю, що інтеграція дасть нам багато переваг і можливостей. Дуже щаслива, що перемогла, і дуже рада, що фахівцям у комісії сподобалася моя думка». Окрім подарунків, переможниця також отримала грошовий приз – 2000 грн. Каже, ще не визначилася, на що його витратить.

Віталій Андрейко нагороджує Іштвана Єдінака
Віталій Андрейко нагороджує Іштвана Єдінака

Іштван Єдінак, учень Ужгородської ЗОШ І–ІІІ ст. №11, здобув 4-е місце. Хлопець розповідає: «Вирішив спробувати свої сили. Хотів зрозуміти, чи буде особисто для мене позитивним вступ України до ЄС. Не очікував, що увійду до числа переможців».

Для Артема Павлюка, учня Свалявської ЗОШ №1, призове місце також стало несподіванкою. Хлопець каже, що ставив перед собою мету висловити власні думки, а не здобути перемогу. «Більшу частину свого свідомого життя я читав книжки, і тема Європи є для мене дуже цікавою. В есе виклав таку думку: те, що маємо тепер у спадок від старої Європи, – лише реквієм, адже давня європейська культура колись була знищена», – розповідає хлопець.

На жаль, не всі призери змогли приїхати й отримати нагороди особисто. Так, замість Ванеси Лофинець, учениці Сусківської гімназії, що здобула друге місце, приїхала її вчителька. А володарці бронзи – Антоніні Поп, учениці Драгівського ліцею, організатори пообіцяли передати подарунки персонально.

Після нагородження переможці мали можливість приєднатися до учасників Літнього університету й відвідати тренінг «Я особистість активної дії. Я – лідер» від доцентки кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ Ганни Мелеганич.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.