Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На кафедрі психології засідав студентський науковий гурток

Студенти і викладачі дискутували про реакцію на хворобу, а також страх, час, силу волі

0 363
У черговому засіданні студентського наукового гуртка «Актуальні питання психології», яке відбулося днями на кафедрі психології, взяли участь бакалавранти І, ІІ та ІІІ курсів денної форми навчання, першокурсники магістратури спеціальності 053 «Психологія», а також науково-педагогічні працівники: завідувачка кафедри психології УжНУ професорка У. Михайлишин, доценти Е. Соломка та О. Шелевер. Завданням передбачався аналітичний дискурс на теми «Психологічні особливості та реакції хворих різних вікових категорій» і «Страх. Час. Сила волі».

На кафедрі психології засідав студентський науковий гуртокМагістрантки Руслана Погоріляк та Іванна Сірак підготували повідомлення «Психологічні особливості та реакції хворих різних вікових категорій» та «Страх. Час. Сила волі», супроводжуючи виступ інформативними слайдами.

Руслана Погоріляк зазначила, що реакція особистості на хворобу прямо залежить від багатьох факторів: характеру захворювання, його гостроти і темпу розвитку; уявлення про це захворювання у самого хворого; характеру лікування й психотерапевтичної обстановки; особистості недужого; ставлення до хвороби родичів, знайомих, друзів.

Та вікові особливості людини все ж залишаються істотним чинником формування певного типу реагування на хворобу. Можна зробити висновок, що чим менша дитина, тим більше її реакція на хворобу залежатиме від емоційних реакцій дорослих, які опікуються дитиною.

Завжди варто пам’ятати, що, незалежно від віку, хворий – чи то дитина, чи доросла людина – потребує підтримки, уваги, тепла, розуміння й турботи зі сторони близьких.

Іванна Сірак поділилася з гуртківцями рекомендаціями, як перемогти страх:

  • Створіть упевненість. Будьте рішучі в діях і намагайтеся змінити ставлення до будь-яких змін. Так із часом вам стане легше впоратися з ними.
  • Готуйтеся до найгіршого. Багато хто уникає думок про щось неприємне, але готовність спокійно розглядати гірші сценарії зробить ситуацію «більш керованою» і менш стресовою.
  • Кидайте собі виклик. Формуйте цілі, реалістичні, але складні.
  • Ставайте кращими як особистість і як професіонал. Подолання внутрішнього критика і перфекціоніста – непросте завдання, але будьте готові знову і знову братися за нього.
  • Дивіться на ситуацію під усіма кутами. Будьте впевнені, що розглянули не тільки негативні сценарії, а й позитивні.
  • Запроваджуйте нові звички. Коли ламаєш старі звички, доводиться виходити з життя «на автопілоті». Але ця усвідомленість у діях і думках – ключ до пошуку сенсу і мети в житті.
  • Пишайтеся собою. Нагадуйте собі, що ви повинні почуватися добре, а те, що ви робите, має поліпшити життя. Радійте з успіхів (неважливо – великих або маленьких), щоб завжди був стимул продовжувати виходити за межі зони комфорту.
  • Знайдіть підтримку. Люди частіше заохочують своїх друзів до змін на краще, ніж відмовляють їх.
  • Працюйте над собою. Подолання менш значних побоювань, які не обов’язково пов’язані зі страхом змін, поступово послабить відчуття тривоги.
  • Не ізолюйте себе! Будьте поруч із людьми, спілкуйтеся з ними, співпереживайте і простягайте руку допомоги.

Після доповіді в учасників виникло багато запитань, що стали підґрунтям жвавої дискусії. В обговоренні теми взяли активну участь і викладачі. Докторка психологічних наук, професорка Уляна Михайлишин розглянула психологічні особливості хворих різних вікових категорій.

Студенти-гуртківці активно дискутували, обмінювалися думками, висловлювали власні погляди на питання, які розглядалися.

За інформацією доцента кафедри психології Едуарда Соломки
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.