Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Зростає попит на деякі спеціальності природничих підрозділів УжНУ

Найпопулярніші серед факультетів природничого спрямування – наразі фізичний та біологічний

0 417
В УжНУ триває вступна кампанія. Медіацентр поцікавився ситуацією на 16 липня на хімічному, біологічному, географічному та фізичному факультетах.

Зростає попит на деякі спеціальності природничих підрозділів УжНУБільшість вступників традиційно із заходу країни та Закарпаття зокрема. Але є абітурієнти й із більш віддалених областей.

Серед найпопулярніших факультетів природничого спрямування – біологічний. Тут прийняли вже зо дві сотні заяв від охочих. Набирають вступників на спеціальності «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)», «Біологія», «Садівництво та виноградарство». Географія вступників – насамперед із західних областей, хоча є й зі Сходу. Переважно сюди вступити хочуть дівчата, багато заяв мають перший пріоритет. Є й відмінники ЗНО з 200 балами.

Абітурієнтка Вікторія Сасин подала заявку саме на цей факультет. Дівчина каже: «Обрала «Середню освіту (Біологію)», бо хочу бути вчителем у школі. Вирішила вчитися в УжНУ, бо сама із Закарпаття і здобувати освіту хочу близько від дому. В УжНУ прийшла із першим пріоритетом, тож сподіваюся, що тут і залишуся».

На фізичному факультеті вже прийняли понад 230 заяв – як порівняти з минулим роком, побільшало високих пріоритетів. Цікаво, до речі, що фізику для себе обирає все більше дівчат.

Анатолій Сусла
Анатолій Сусла

«Цього року найпопулярніші спеціальності – «Біомедична інженерія», тут торік була лише закрита пропозиція, сьогодні ж маємо відкриту і бачимо результат – понад 20 заяв із 1 і 2 пріоритетом. Друга за популярністю – «Кібербезпека» (понад 60 заяв, 7 із яких – із першим пріоритетом). Популярна і спеціальність «Телекомунікації та радіотехніка», де так само вступники ставлять високі пріоритети. Також триває набір на спеціальності «Середня освіта (Фізика)», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Мікро-, наносистемна техніка». Заяви подають не лише із Закарпатської області, а й Київ, Миколаїв, Вінниця, Рівне, Львів, Харків, Суми. А серед вступників є такі, що мають конкурсні бали за ЗНО 193, 198 та 200», – каже відповідальний секретар відбіркової комісії фізичного факультету Анатолій Сусла.

Зростає попит на деякі спеціальності природничих підрозділів УжНУНе втрачає позицій і геофак – тут обробили вже 130 заяв. Набирають за напрямками «Географія» та «Середня освіта. Географія», «Науки про Землю», «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство», а найпопулярнішою спеціальністю наразі є «Геодезія та землеустрій». Заявок орієнтовно стільки ж, як і торік, кажуть у приймальній комісії. Абітурієнти з високими балами виставляють географічному перші пріоритети.

Представниця приймальної комісії хімфаку
Представниця приймальної комісії хімфаку

На хімічному активність трохи менша: на «Середню освіту (Хімія)» опрацювали 18 заяв, на «Хімію» їх прийняли 34, а найпопулярніша «Екологія» – тут подано вже 45 заяв. Більшість вступників, як і на географічному, – представники західної України. І так само є абітурієнти з високими балами за ЗНО.

Нагадаємо, що цього року тільки четверо випускників закарпатських шкіл склали ЗНО на 200 балів. А от Львівщина мала 41 випускника-двохсотбальника. Найбільша ж кількість розумників у Київській області – там ЗНО на 200 склали 63 учні. Найменше – у Кропивницькій області. Там найвищий бал здобула лише одна школярка.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.