Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На урочистому засіданні Вченої ради до 74-го дня народження УжНУ говорили про успіхи та вручали відзнаки

Під час заходу професора Карлового університету (Чеська Республіка) Владіміра Матоліна вдостоїли звання «Почесний доктор УжНУ»

0 691
Навчальний тиждень в Ужгородському національному університеті розпочався святково. 21 жовтня в найпотужнішому виші відзначили 74-у річницю від заснування. У конференц-залі ректорату зібралися науково-педагогічні працівники, студенти, представники владних структур, крайових, іноземних закладів вищої освіти (Польщі, Румунії, Чехії, Канади).

На урочистому засіданні Вченої ради до 74-го дня народження УжНУ говорили про успіхи та вручали відзнакиРозпочали із Гімну України у виконанні чоловічої хорової капели альма-матер «Боян».

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

Вітаючи присутніх, ректор УжНУ Володимир Смоланка зауважив: «Нині ми маємо черговий чудовий привід для гарного настрою: наш університет святкує день народження — 74 роки. За такий тривалий час, за статистикою, виростає три покоління. Це особливо відчутно в нашому університеті. Письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури Бернард Шоу дуже влучно сказав: «Найправильніше з поєднань — це поєднання життєвого досвіду зрілості з енергією молодості». Радий, що альма-матер є таким особливим місце, де досвід й енергія об’єднуються щоденно, і ми є свідками цього. Протягом останнього тижня я мав нагоду зустрітися з ректорами різних країн світу, і ми дійшли згоди: найважливіший ресурс — це люди. Формула «досвід зрілості + енергія молодості» робить нас успішними».

Так, УжНУ — один із восьми університетів в Україні, де відкрито центр колективного користування обладнанням.

«Напередодні святкування ми дістали чудову звістку: проєкти, розроблені командами Ужгородського національного університету, матимуть наступного року фінансову підтримку програм транскордонного співробітництва Європейського інвестиційного банку. Отже, у короткотривалій перспективі  зможемо інвестувати в запровадження енергоощадних технологій у корпусах, реконструкцію підрозділів УжНУ», — зауважив В.Смоланка.

Подарунком до дня народження стало включення УжНУ до регіонального світового рейтингу QS, що є передумовою входження до QS World University Rankings. Із 350 кращих університетів країн, що розвиваються, Європи та Центральної Азії наш виш — на 231–240 позиції. Серед включених до названого регіонального рейтингу 20 закладів вищої освіти України УжНУ посів 11-е місце.

Учасники святкового засідання
Учасники святкового засідання

Під час засідання було відзначено й позитивні результати вступної кампанії. Цікаво, що до Ужгородського університету вступило 36 із 39 школярів, які торік навчалися в Літньому університеті, влаштованому спільно з Ужгородською міською радою. До того ж у наступному сезоні проєкт розширює кордони: пройти літнє стажування в найбільшому виші Закарпаття зможуть і представники української діаспори із міста Детройта (США).

Віктор Бедь
Віктор Бедь

«В альма-матер буяє енергія молоді. У нас дуже активне студентське самоврядування. Цьогоріч створено простір Aura Academica, який став помітним у житті всього міста. Запрацював і волонтеріат УжНУ, до якого запрошую долучатися», — сказав ректор і насамкінець подякував колективу.

Володимир Смоланка та Владімір Матолін
Володимир Смоланка та Владімір Матолін

Побажали не зупинятися на досягнутому заступниця голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ольга Травіна, заступник Ужгородського міського голови Василь Гомонай. А ректор Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії в Ужгороді, єпископ Віктор Бедь – і надалі зберігати традиції, крім того, подарував літературу Науковій бібліотеці Ужгородського університету.

Володимир Смоланка вручив грамоту викладачу кафедри журналістики Віталію Завадяку
Володимир Смоланка вручив грамоту викладачу кафедри журналістики Віталію Завадяку

Під час урочистого заходу професора Карлового університету (Чеська Республіка) Владіміра Матоліна вдостоїли звання «Почесний доктор УжНУ» за вагомий розвиток співпраці між державами, сприяння налагодженню зв’язків між Ужгородським національним університетом і консорціумом дослідницької інфраструктури Центральної Європи CERIC-ERIC. Завдяки цьому, зокрема, наш виш одним із перших долучився до проєкту «Горизонт 2020». Проректор із науково педагогічної роботи альма-матер Ігор Студеняк розповів про численні здобутки пана Матоліна. Відтак в інавгураційній промові почесний доктор подякував за надане йому звання, відзначив потенціал ужгородських науковців та запевнив: продовжуватиме розвиток спільних проєктів.

Крім того, науково-педагогічним працівникам вручили низку грамот і подяк Національної академії наук України, Закарпатської ОДА, Закарпатської облради, Ужгородської міської ради, ректора УжНУ.

На урочистому засіданні Вченої ради до 74-го дня народження УжНУ говорили про успіхи та вручали відзнакиСвятковості засіданню додав виступ Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. А насамкінець «Боян» заспівав Гімн УжНУ.

Ольга Брайлян,
фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.