Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На військовій кафедрі запрацювала особлива пошта

У міру накопичення листи Захисникам кафедральні «листоноші» будуть доставляти у Мукачівський військовий шпиталь

0 224

«Пишіть листи і надсилайте вчасно,
Коли їх ждуть далекі адресати.
Коли є час, коли немає часу,
І коли навіть ні про що писати».
Ліна Костенко

Коли ви востаннє писали паперові листи? Погодьтеся: вони олдскульні, але однозначно особливі. Написати листа зі словами подяки й підтримки військовому нині має можливість всяк охочий: на кафедрі військової підготовки УжНУ запрацювала польова пошта, яка буде доправляти послання травмованим Захисникам.
Студенти кафедри військової підготовки пишуть листи нашим воїнам
Студенти кафедри військової підготовки пишуть листи нашим воїнам

Ідея виникла у взводу психологів: спочатку обговорювали на занятті написання листів військовим, а потім вирішили створити регулярну польову пошту.

У фойє кафедри вже стоїть скринька для листів. У міру накопичення їх будуть доставляти у Мукачівський військовий шпиталь кафедральні «листоноші» – студенти другого року навчання спеціальності «Психологія».

Оксана Прусська
Оксана Прусська

Так, одна з «листонош» Оксана Прусська каже: «Коли люди перебувають у зоні ООС, вони – серед однодумців. Там ти можеш віддати життя, але не розумієш, чи це хтось цінує. А коли отримуєш листи від чужих людей зі словами подяки, це піднімає дух».

Андрій Волков
Андрій Волков

Дівчина знає про це не з чуток: її батько пробув на війні 3 роки – з самого її початку – і потрапив у Дебальцівський котел. Як пригадує Оксана, тривалий час ще навіть до оточення зв’язок був жахливим. «Раз на тиждень нам телефонував командир і перераховував прізвища живих. Тоді ми написали листа татові. І коли він приїхав з війни, дістав цей лист і сказав, що саме це було стимулом і величезною мотивацією. Завдяки цьому листу він повернувся додому».

Ще один студент, що підтримав ініціативу польової пошти, Андрій Волков каже: «Листи, ця польова пошта – це спосіб допомогти військовослужбовцям, підтримати, висловити подяку. Тому це важливо. Це потрібно і їм, і нам. Це не тільки вираження нашої поваги і підтримки, а й спроба встановити контакт й  посприяти їхній реабілітації після війни».

На військовій кафедрі запрацювала особлива поштаЗавідувач кафедри Василь Олійник каже: «Головне у психології – зворотний зв’язок. Ми ініціювали цю пошту, але далі чекаємо на відповіді військових. Прагнемо надавати військовослужбовцям психологічну допомогу, консультації, щоб вони чим швидше долали посттравматичний синдром і входили у мирне життя».

Студенти вже написали понад 30 листів і наполегливо закликають підтримати цю ініціативу вихованців інших факультетів.

До речі, психологи радять писати ветеранам позитивні новини, розповідати про хороші події з вашого життя, ділитися кумедними випадками і, звичайно, дякувати за те, що саме завдяки їхнім старанням ми живемо під мирним небом.

Свої листи всі охочі можуть залишати на кафедрі військової підготовки (вул. Тлехаса, 16/8 – навпроти «зеленого» корпусу УжНУ). Також можна написати електронного листа на пошту кафедри – kaf-military@uzhnu.edu.ua.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.