Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як зробити з програмного коду ефективний продукт і розібрати кулемет на швидкість – хайлайти десятого дня Літнього університету

Юнацтво продовжило знайомство з підрозділами УжНУ, завітавши на факультет інформаційних технологій і кафедру військової підготовки, а також переглянуло фільм

0 112
Десятий день Літнього університету старшокласники розпочали з майстер-класу «Дизайн для недизайнерів – як зробити з коду ефективний і зручний продукт» на базі факультету інформаційних технологій.
Як зробити з програмного коду ефективний продукт і розібрати кулемет на швидкість  – хайлайти десятого дня Літнього університету

Лектор заходу, асистент кафедри програмного забезпечення систем, девелопер-практик і ментор Михайло Клименко продемонстрував фрагмент програмного коду і на його прикладі пояснив, із яких структурних елементів він складається. Зокрема присутнім стало відомо, як влаштовані алгоритми, графи; що таке «ребра» у програмуванні. «Відповідно наш масив складається з об’єктів users, кожен із яких має назву та id, і «друзів» – ребер, у яких показаний контакт і назва вершини. Таким чином, граф є набором user’ів, що становлять взаємозв’язок», – додав лектор.

Також авдиторія дізналася про «сети», або колекції, з неповторюваними значеннями, які, як наголосив Михайло Володимирович, не належать до бекенд-частини. Розповів пан Михайло і про важливість використання анотацій, також відомих як складність алгоритму, при створенні алгоритмів або структур даних. «На жаль, попри те, що графи є ефективними для реалізації багатьох речей, проблема полягає в їх поганому виконанні комп’ютером. Тому для пошуку якогось елемента оптимальніше використати інші алгоритми пошуку, аніж графи», – підсумував тренер.

Як зробити з програмного коду ефективний продукт і розібрати кулемет на швидкість  – хайлайти десятого дня Літнього університету

Не встиг завершитися цей майстер-клас, як на майбутніх абітурієнтів чекав наступний – «Використання графів у фронтенд-розробці» на тому ж підрозділі. Кандидат технічних наук, доцент кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін Михайло Кляп прочитав юнацтву лекцію для того, аби сформувати уявлення, що таке UX-UI і за що відповідає спеціаліст із «користувацького досвіду та інтерфейсу». До того ж наголосив, що якщо попередній доповідач говорив про бекенд-розробку, то він мав за мету розповісти про фронтенд-частину. «Перше, що необхідно зробити, – це зрозуміти вподобання замовника і те, яким чином їх можна задовольнити. Наступний крок – урахування можливостей системи і моніторинг трендів. Доцент зробив акцент на тому, що ми переносимо досвід із реального життя у віртуальне, отже, універсальні закони використовуємо незалежно від просторового виміру. Так, юнацтво зацікавив закон Хікса, згідно з яким час на вибір одного з варіантів залежить від їх кількості. Тобто що більше варіантів для вибору, то менш ефективним він стає і більше часу людина потребує, щоби його здійснити. Розповів Михайло Михайлович і про закон Теслера, сутність якого полягає в тому, що неможливо спрощувати системи до нескінечнності. «Це та проблема, яку ви вирішуватиме, адже ми бачимо на прикладі смарт-годинників обмеженість потенціалу в тому плані, що вони не здатні проєктувати зображення, тим самим спрощуючи інтерфейс», – резюмував пан Михайло.

Наступною точкою на екскурсійній карті стала кафедра військової підготовки УжНУ, де школярів зустрів Василь Олійник, завідувач військового підрозділу нашого вишу. Програма була насиченою. Спочатку гостей попросили пройти до кабінету психологічної підготовки, де ознайомили з історією кафедри, особливостями навчання, умовами вступу, вступними випробуваннями. Зокрема, з’ясували, що навчання за контрактом триває два роки і проходить щоп’ятниці, що дозволяє здобувати два фахи одночасно. Що стосується військово-облікових спеціальностей, за якими здійсняється підготовка кадрів, до їх переліку входять: «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів»; «Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії»; «Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів спеціального призначення (крім морських)»; «Психологія».

Після того, коли вирішили організаційні питання, молодь дізнавалася більше про сучасні зразки озброєння, розбирала кулемети і автомати на швидкість, змагалася у відеогрі, розробленій одним зі студентів кафедри.

Наприкінці дня учасники Літнього університету вирушили до ректорату для перегляду «Еноли Холмс» – художнього детективу режисера Гаррі Брадбіра, що побачив світ у 2020 році.

Сергій Чернишов, студент кафедри журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.