Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчя

На святкову «планірку» в Археологічному музеї ім. професора Е. Балагурі разом з ректором В.Смоланкою та проректоркою М. Лендьел зібралося зо три десятки медіацентрівців та друзів редакції

1 20 102
З нагоди 10-річного ювілею Медіацентр зібрав колишніх і нинішніх працівників – своїх друзів і колег. А це близько 30 медійників, які пішли в доросле життя, взявши максимум знань і навичок із редакції на 2-му поверсі головного корпусу УжНУ. Нині вони професіонали – журналісти, редактори, викладачі, фахівці з реклами та піару, блогери, бізнесмени! 5 липня кожен і кожна ділилися щемкими історіями, жартами, спогадами з медіацентрівського життя, котре здається таким далеким і водночас близьким та багатьом нагадує про довоєнний час, безтурботне студентство, коли усе до снаги!

Урочисте засідання в Археологічному музеї ім. професора Е. Балагурі розпочалося хвилиною мовчання за загиблими під час російсько-української війни.

Галина Шумицька та Федір Шандор
Галина Шумицька та Федір Шандор

Одна із засновниць і директорка Медіацентру з 2013 року, докторка філологічних наук, професорка кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ Галина Шумицька у своєму вітанні зазначила, що в першу чергу маємо пам’ятати про чоловіків і жінок, які нас захищають, завдяки кому є можливість відзначати 10-у річницю. Відтак передала слово Федору Шандорупочесному члену редакції Медіацентру з 2014 року, доктору філософських наук, завідувачу кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ. Він модерував зібрання медіацентрівців.

З-поміж гостей першим вітав присутніх ректор УжНУ Володимир Смоланка. Зазначив, що 10 років досвіду Медіацентру є надзвичайно важливими, корисними для всього університету. Адже матеріали сайту читає не тільки Ужгород, Закарпаття, а й уся країна. Нерідко вони потрапляють до загальнонаціональних видань. «Ця структура є прекрасним медіамайданчиком, школою для вас усіх, а також своєрідним трампліном, який допоміг реалізуватися в професії. Дивлюся на знайомі обличчя. Частина з вас уже пішла своєю дорогою, самоствердилася в житті. Спасибі за те, що створюєте таку хорошу атмосферу і що сайт завжди приємно і цікаво читати. Впевнений, що будемо святкувати і 20, і 30 і 50 років!» – додав ректор.

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяВолодимир Іванович також відзначив працівників першого редакційного складу: Романа Сов’яка, журналіста телеканалу «ТВ21 Унґвар»; Ірину Сов’як (Левіну), головну редакторку незалежного онлайн-медіа «Varosh»; Олександру Артюхіну, журналістку телеканалу «21-й Ужгород» (ТРК «Даніо») та прессекретарку Федерації фехтування Закарпаття; Наталію Толочко (Каралкіну), доцентку кафедри журналістики УжНУ; Світлану Спачинську (Лапигу), нині власницю і керівницю мережі аптек на Закарпатті; Оксану Ажнюк, колишню менторку Української академії лідерства, яка тепер працює з діаспорою у Великобританії.

Крім Оксани, з-за кордону до святкування 10-річчя приєдналася Леся Гичко – дизайнерка в Медіацентрі з 2018 до 2021 р., авторка логотипу редакції, кандидатка мистецтвознавства. Нині – дизайнерка швейцарської інжинірингової та консалтингової компанії з питань залізничної інфраструктури «RUBI Bahntechnik», де ще стала й відеоблогеркою; а зі столиці – Антоніна Чундак, кореспондентка Медіацентру з 2015 до 2018 р., нині – комунікаційна менеджерка онлайн-інституту «Projector».

Медіацентрівців вітала також проректорка Мирослава Лендьел, яка курує інформаційний напрямок в УжНУ. «Хочу побажати, щоб почуття свободи, самовираження, професійного розвитку завжди були з вами. Якщо можете себе знайти і в журналістиці, і поза нею – ваша доля вдалася. Цікаво, що серед журналістів редакції є і сім’ї – Сов’яків, Третяків. Бажаю, щоб сімейність у Медіацентрі продовжувалася. Нехай приходять нові медіадіти, складаються нові сім’ї. Медіацентр для мене – поєднання свободи і сімейності. Нехай вам щастить і ваша доля буде доброю!» – зазначила Мирослава Олександрівна.

З-поміж товаришів і колег на урочисте засідання прийшов і давній друг Медіацентру, патріарх закарпатської журналістики, редактор Віктор Дрогальчук. Переконаний, що за час існування редакція стала важливим майданчиком для багатьох, хоч 10 років – це ніщо в історії людства. Побажав усім бути такими мудрими, як засновники видання.

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяДиректор Інформаційно-видавничого центру УжНУ Василь Ільницький переконаний, що з роками Медіацентр буде змінюватися, але його середній вік і надалі становитиме 20 років – завдяки молоді, що працює тут. «Вітаю так званих ветеранів, теперішніх журналістів. Останні 7 років мені приємно співпрацювати з вами і сподіваюся, що це навзаєм. Медіацентр – дуже хороша платформа, щоб студенти, випускники відділення журналістики набивали руку, формували своє творчі вміння. За такими фахівцями потім стоять у черзі роботодавці».

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяМедіацентрівців також вітала доцентка кафедри журналістики Галина Шаповалова. Пригадала приємну співпрацю з тими, хто розвивав редакцію упродовж років, – а це студенти пані Галини та її колеги. Побажала професійного зростання, успіхів, натхнення, мудрості й Перемоги!

Іменні сувеніри очікують у редакції...
Іменні сувеніри очікують у редакції…

Доцент кафедри журналістики, головний редактор газети «Погляд» Володимир Тарасюк подарував виданню перший спортивний кубок зі словами: «Приємно бути в колі тих, у кого вчився, і кого ти вчив. З самого початку роботи редакції у нас склалися добрі стосунки. Багато працівників «Погляду» працювали і в Медіацентрі. Бувало, виручали один одного й матеріалами. Підтвердженням якості видання є обласна журналістська премія ім. В.Ґренджі-Донського. Нехай наступне десятиріччя буде таким же плідним!» (Символічний кубок разом із державним прапором України, який подарувала Медіацентру авторка цієї публікації Наталія Толочко, а торік давала його в дорогу нашим студентам-медійникам під час поїздки в Літню школу журналістики до Карлового університету в Празі, – зберігатимуться в куточку пам’ятних реліквій у редакції Медіацентру. – Ред.)

Слова вітання Медіацентру поєднувалися зі спогадами про працівників під час гри, яку запропонував модератор Федір Шандор. У кожного на столі була кришечка з гравіюванням – іменем людини, яка працювала в редакції за 10 років. Відтак почергово розповідали про своїх колег і дякували за дружбу, знання, навички, незабутні спогади. А на тих, хто з різних причин не зміг потрапити на святкову «планірку», іменні сувеніри очікуватимуть у редакції, де завжди  раді кожному й кожній, що залишили свій слід в історії підрозділу й університету.

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяУ декого Медіацентр був першим місцем роботи, в інших – другим чи навіть третім. А для декого став життям. Василь Путрашик, один із засновників і головний редактор видання з 2013 року, старший викладач кафедри журналістики УжНУ, зазначає, що Медіацентр – це одне з його життів – найнасиченіших, найцікавіших і, мабуть, одне з найщасливіших.

Своїм другим домом і місцем професійного зростання називає редакцію і Віталій Завадяк – заступник головного редактора й відеооператор МЦ, комунікаційник комунікаційного центру МОЗ України. Переконаний, що власного успіху вдалося досягти завдяки людям, що працюють тут.

А успіх крутого університетського стартапу, яким вважає Медіацентр його незмінна директорка Галина Шумицька, зокрема в тому, що викладачі і студенти працювали тут як один живий організм у форматі ньюзруму практично нон-стоп… Усіх об’єднував і об’єднує університет, унікальною і невід’ємною частинкою якого став Медіацентр…

Крім вищезгаданих, на урочистому зібранні медіацентрівців побувала більшість тих, хто працював у редакції протягом 10 років чи активно співпрацював з нею. Нині це професійні журналісти, фахівці з реклами та піару, блогери, бізнесмени: Роберт Папп, приватний підприємець у сфері обслуговування; Іванка Когутич-Гаврош, редакторка в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка; Василь Шаркань, кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики УжНУ; Галина Риган, SMM-менеджерка мережі косметологічних клінік на Закарпатті «Mediskin»; Галина Кришінець, координатока інформаційних проєктів та журналістка Медіацентру; Ксенія Шокіна, журналістка Медіацентру; Ольга Брайлян, інженер з якості компанії з виготовлення електроніки; Вікторія Кенідра, прессекретар обласної організації політичної партії «Слуга Народу»; Крістіна Третяк (Гудак), блогерка, та Василь Третяк, підприємець; Марія Расчупкіна (Туряниця), журналістка в онлайн-виданні «Varosh», Board Business Янгол у міжнародній бізнес спільноті Board, SMM; Мирослава Гараздій, журналістка телеканалу «ТВ21 Унґвар»; Галина Гичка, журналістка онлайн-видання «Varosh»; Тетяна Лесюк, працівниця пресслужби Управління інспекційної діяльності в Закарпатській області; Анастасія Лабик, наймолодша нині кореспондентка Медіацентру.

Відеоспогади усіх працівників редакція зібрала за лінком.

Зустріч медіасім’ї планувалася на годину, а тривала близько шести! Друзі й колеги ділилися спогадами про роботу, згадували студентські роки й розповідали про те, як змінювалися самі за ці 10 років. До слова, майже всі працівники є випускниками відділення журналістики УжНУ, де понад 20 років готують фахівців-медійників на Закарпатті.

Найважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяНайважливіше – люди! Як Медіацентр відзначав своє 10-річчяЗалишили й фізичний слід в історії видання – відбитки своїх рук на прапорі Медіацентру. Дехто приніс і подарунки, що асоціюються з роботою в редакції. Під час вручення пригадували робоче й особисте, що відбулося під час співпраці з виданням.

До слова, професор з окопу приніс на святкову планірку чергову мініскульптуру, що невдовзі знайде собі місце неподалік головного корпусу УжНУ – сову на символічному погризеному граніті науки разом із нішею, де збираються сльози студента :).

Зібрання друзів завершилося закликом донатити на специфічні предмети для військових – 2 прожектори для зенітних установок та 2 нічні автомобільні екрани. Збір проводить Федір Шандор для бригади, що перебуває на південному фронті (Запорізький напрям).

Картка Приватбанку: 5168745035901625
Наталія Толочко,
фото Ернеста Завадського
1 Коментар
  1. П’ять фактів про мініскульптурку біля головного корпусу УжНУ ‣ Медіацентр

    […] та, першу появу на людях котрої засвідчено під час відзначення 10-ї річниці МЦ☺). Медіацентр підготував для вас 5 фактів про […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.