Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

(Не) слухай маму: Як обрати спеціальність, щоб заробляти, а не кусати лікті?

Дві профорієнтаційні зустрічі, організовані факультетом математики та цифрових технологій, відбулися минулого місяця й були орієнтовані на школярів, які цікавляться математикою і хочуть пов’язати життя з інформаційними технологіями

0 247
Якщо обирати місце свого майбутнього навчання за принципом «Бо батьки так сказали» або «Ну, назва факультету прикольна», то на великий успіх і улюблену роботу чекати доведеться довго. Як обрати майбутню професію, чиї поради слухати і як здобути додаткові бали, Медіацентру розповів в.о. завідувача кафедри кібернетики і прикладної математики ФМЦТ Павло Мулеса. Далі – пряма мова.

Перш ніж обрати професію, з’ясуй, ким можеш працювати

«Ми помітили, що багато старшокласників аж до складання ЗНО, а часом навіть до моменту подачі документів, не знають, на яку спеціальність хочуть вступати, – каже Павло Мулеса. – А ті, хто з вибором визначився, після короткої бесіди розуміють, що не до кінця розібралися в нюансах обраної спеціальності, а відповідно – й у своїх майбутніх перспективах зі здобутою професією. Тому на профорієнтаційних зустрічах завжди пропоную учням уявити, що вони успішно вступили на обрану спеціальність і закінчили її з червоним дипломом. Куди з цим підуть далі? Чи є попит і хороші робочі місця для випускника з таким дипломом?

Ігор Король та Павло Мулеса спілкуються у рамках профорієнтації з учнями школи №8
Ігор Король та Павло Мулеса спілкуються у рамках профорієнтації з учнями школи №8

При виборі спеціальності потрібно обов’язково поцікавитися її змістом: переліком предметів та викладачів, які їх будуть викладати, можливостями роботи для фахівця і запитаністю на ринку праці. Вся ця інформація доступна на сайті uzhnu.edu.ua – не треба питати знайомих, родичів, сусідів, можна з’ясувати всі нюанси про факультети й спеціальності, які цікавлять, самостійно».

Іди туди, де цікаво, а не за компанію

«Якщо визначатися зі спеціальністю не за власним вибором, а за принципом «там навчається багато друзів», можна опинитися чужим серед своїх. Ви класно проведете час, але чи здобудете професію, якою горите? Ваша головна мета – обрати професію, яка запалює і зацікавлює, а тоді здобути знання, щоб стати успішним у майбутньому. Тим більше, працювати ви з друзями навряд будете в одного роботодавця. А ще за роки навчання у вас з’явиться багато нових зв’язків і не відомо, з ким ви продовжите йти життям далі».

Будь-куди подалі від дому?

Павло Мулеса з учнями ЗОШ №12
Павло Мулеса з учнями ЗОШ №12

«Так зазвичай діють люди, які просто хочуть втекти від ситуації, що склалася навколо них. Особливо  що стосується старої, як світ, теми батьків і дітей. Нам усім в юності здається, що ми самі все чудово знаємо без  порад батьків. Але їм ваша доля точно не байдужа і поганого навмисно вони вам не порадять. Дослухайтеся до рекомендацій, але аналізуйте й обирайте самі. Ставайте відповідальні за свій вибір. Ви не втечете від відповідальності в інше місто чи країну – рано чи пізно все одно доведеться облаштовувати своє життя, виборювати місце під сонцем, відстоювати власні права. Або все життя продовжувати тікати від проблем з місця на місце. Ваше майбутнє залежить від вашого вибору».

Як підвищити шанси вступити на бажану спеціальність

«На прикладі УжНУ можу стверджувати, що бажану професію можна здобути на кількох конкурентних факультетах чи спеціальностях. Наприклад, навчитися програмування ви можете на факультеті інформаційних технологій, факультеті математики та цифрових технологій, інженерно-технічному і навіть фізичному факультеті. Стати журналістом, як показує практика, – з дипломом спеціальності «журналістика», «філологія» чи навіть «соціологія». Але для цього треба добре розібратися в особливостях навчальних програм та вступу на ці спеціальності.

Потрібно чітко розуміти необхідні для вступу на бажані спеціальності предмети ЗНО. Знаю випадки, коли школярі мали непогані результати ЗНО з трьох улюблених предметів, але така комбінація не підходила для вступу на жодну спеціальність. Ну, не можна з хімією чи біологією, хоч як би ви її любили, вступити на юридичний факультет, бо там потрібна іноземна мова.

Під час профорієнтації у школі №8
Під час профорієнтації у школі №8

Часто абітурієнти думають, що можна складати лише 3 предмети на ЗНО. Ну і чим менше предметів, тим легше готуватися. Насправді всього ви можете скласти 5 предметів. Я завжди рекомендую обирати хоча б 4 – це дасть можливість при вступі мати більше варіацій вибору.

Також мало хто з учнів знає про можливість дістати додаткові бали за участь у профорієнтаційних та всеукраїнських олімпіадах і Малій академії наук».

Павло Мулеса каже, що бере активну участь у профорієнтаційних заходах від університету. Звісно, і щоб запросити студентів на факультет математики та ЦТ,  й аби роз’яснити нюанси вибору професії. Дві такі профорієнтаційні зустрічі відбулися минулого місяця й були орієнтовані на школярів, які цікавляться математикою і хочуть пов’язати життя з інформаційними технологіями.

Медіацентр УжНУ 
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.