Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Незвичайні пригоди» італійок в УжНУ… матимуть продовження

Усередині січня дівчата повернуться до Ужгорода поглиблювати знання російської мови й далі пізнавати Україну

0 267
Усередині вересня до Ужгородського національного університету приїхало двоє дівчат із країни, з якої нечасто зустрічаємо гостей, – Італії. 23-річна Елена Поцца і на рік молодша від неї К’ярра Костантіно – з університету міста Падуя, що в провінції Венеція. Один із найстарших вищих навчальних закладів Італії і Європи, він був заснований у 1222 році.
«Незвичайні пригоди» італійок в УжНУ... матимуть продовження
Елена Поцца та К’ярра Костантіно

Елена і К’ярра приїхали на семестрове навчання до нашого вишу за програмою студентської мобільності вузів Європи з метою вдосконалити володіння російською мовою.

Обидві вдома закінчили бакалаврат, навчаються в магістратурі за спеціальністю «Сучасні мови для міжнародних відносин». Кожна опановує по дві іноземні мови, серед яких російська.

Про вибір ужгородського вишу одна з дівчат, К’ярра, розповідає: «Мали змогу обирати між містом Тарту в Естонії та Ужгородом. Обрали Ужгород, бо знали, що це все-таки переважно слов’янське місто і російська мова тут є рідною для багатьох людей, а тому більш поширеною».

На запитання, чи вважають свій вибір правильним, друга, Елена, відповіла: «Хоч більшість тут розмовляє українською мовою, багато хто – угорською, все одно старше покоління добре знає російську. Вивчати її тут краще, ніж в Естонії. Бачу, ми не помилилися. Тим більше, що відчуваємо приязне ставлення до себе: всі охоче нам допомагають, не відмовляють у жодному проханні».

«Незвичайні пригоди» італійок в УжНУ... матимуть продовження
К’ярра КОСТАНТІНО та Елена ПОЦЦА під час лекції, яку веде професор Наталія БЕДЗІР

Позаду майже чотири місяці навчання, і нам цікаво було дізнатися, наскільки ефективним виявилося навчання. «В розумінні цієї мови і сприйнятті її на слух ми пішли вперед десь на 40 відсотків», – каже К’ярра.

Позитивом обоє дівчат вважають те, що викладання на кафедрі слов’янських мов та світової літератури, де вони стажуються в УжНУ, – провадиться російською. Отже, є змога постійно її чути й удосконалюватися.

Варто додати, що педагоги на цій кафедрі, а саме старші викладачі Марина Пілаш і Марта Демчик, доцент Тамара Суран, а також завкафедри, професор Наталія Бедзір, займалися з італійками й окремо, приділяючи їм час поза своїми посадовими обов’язками. Оскільки рівень володіння мовою в українських студенток й італійок далеко неоднаковий, потрібні додаткові заняття, пояснення складних мовних процесів. І, як зізнаються самі К’яяра і Елена, все це дало очевидні вагомі плоди.

  • Чим зацікавив Ужгород?

Ми побували на деяких фестивалях, як-от День міста, молодого вина та Міжнародний молодіжний. У галереї «Ілько» оглянули художню виставку, там же побували на двох концертах. У філармонії слухали Національний оркестр народних інструментів. Мали екскурсію в Музей архітектури і побуту. А ще була незабутня поїздка на озеро Синевир.

«Незвичайні пригоди» італійок в УжНУ... матимуть продовження Елена Поцца і К’ярра Костантіно студентки з Італії

За час перебування в Україні дівчата знайомилися не лише з Ужгородом. «В один із вікендів зібралися до Львова, і там обійшли чимало цікавих місць. Були на площі «Ринок», в соборах Святого Михайла, Святої Ольги і Святої Єлизавети, на Личаківському кладовищі, в музеї «Арсенал», Оперному театрі, – розповідає К’ярра. – Тоді йшов сніг, і місто виглядало казково. Це була поїздка з багатьма враженнями і пригодами. Плануємо ще поїхати до Києва…».

«Незвичайні пригоди» італійок в УжНУ... матимуть продовження
Після концерту з музикантами Симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії

Ця розмова відбулася напередодні від’їзду К’ярри та Елени додому – до Італії. Того дня вони побували на концерті Симфонічного оркестру обласної філармонії з назвою «Новорічний». Зал був переповнений, і квитків на всіх глядачів не вистачило. Завдяки художньому керівникові філармонії Володимиру Гірнику двоє італійок разом із завідувачкою «рідної» їм кафедри Наталією Бедзір вони-таки змогли потрапити до зали. Захоплені музикою і чудовим відео, італійки щиро дякували за побачення з високим мистецтвом.

Відтак обоє дівчат поїхали маршрутним авто до Будапешта, звідки літаком – до Італії. Усередині січня повернуться до Ужгорода. У планах – поглибити знання російської мови та продовжити ознайомлення з Україною, де знайшли друзів серед студентів, добрих наставників серед викладачів.

За інформацією кафедри слов’янських мов та світової літератури
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.