Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Успішний професійний шлях вирушили торувати й випускники філологічного факультету

Серед 87 цьогорічних магістрів філфаку – 20 з червоними дипломами

0 764
В УжНУ триває пора вручення документів про вищу освіту магістрам. Днями до дипломованих фахівців долучилися й 87 випускників філологічного факультету.
Cтрунний квартет «Емілія»
Cтрунний квартет «Емілія»
Раїса Ізотова
Раїса Ізотова

Вручення як таке не було чимось новим для наших випускників, адже півтора року тому вони теж одягали мантії, отримували дипломи, підкидували конфедератки. Проте саме на цьому етапі розпочинається нове, наразі не відоме, проте перспективне життя. Емоції під час урочистої частини переповнювали не тільки новоспечених магістрів, які покидають рідні стіни, а й викладачів, які протягом п’яти з половиною років виховували й навчали своїх «дорослих дітей».

Розпочали захід традиційно з гімну України, який виконував струнний квартет «Емілія», та урочистих слів ведучої Раїси Ізотової.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

Для вручення дипломів з відзнакою, а їх виявилося 20, запросили деканесу філологічного факультету Галину Шумицьку. «Дорогі нинішні іменники! Готуючись щоразу до наступного випуску філфаку, я роздумую над унікальністю кожного з них. Думаю про те, що перед випуском 2021 змушена буде поступитися навіть пандемія, адже востаннє ми збиралися в цій авдиторії рік тому на Шевченківські дні. Ви навчалися в зовсім іншому режимі – і це, певно, найголовніша унікальність. Ви вчилися дистанційно, складали дипломні роботи в онлайні і перші показали, що зміна формату не має негативно позначитися на освітньому процесі. Ви несете свої знання, що нині підкріплені дипломами, у світ як символи нових провісників у нинішніх глибоких світових змінах. Унікальність ще й у тому, що сьогодні ми вперше випускаємо магістрів за спеціальністю «Реклама та зв’язки з громадськістю.

Деканеса Галина Шумицька вручає червоний диплом випускниці відділення журналістики, кореспондентці Медіацентру Ользі Брайлян
Деканеса Галина Шумицька вручає червоний диплом випускниці відділення журналістики, багаторічній кореспондентці Медіацентру Ользі Брайлян

Дорогі магістри! Сьогоднішні умови не дозволяють нам цілуватися й обійматися, проте подумки я обіймаю вас і як декан, і як мама. Разом із колегами, які допомагали вам здобувати знання протягом цих років, звертаємося з одним меседжем: усвідомте відповідальність за той диплом, який берете до рук. До цієї події можна поставитися по-всякому: як до звичайного заходу, як до чергового документа у нашому житті. Але можна й так: держава зробила все для того, аби фахівець виріс, здобув знання, і тепер цей випускник відповідає за те, що він є магістром філології чи журналістики. У кожного в житті буде той момент, коли ви це відчуєте та усвідомите. Від сьогодні ви магістри, які закінчили філологічний факультет Ужгородського національного університету, і я вас з цим щиро вітаю!» – з теплотою і щирою усмішкою звернулася до випускників очільниця факультету, друга мама ще вчора магістрантів.

Василь Шаркань
Василь Шаркань

Окрім дипломів, кожен магістр отримував у подарунок унікальний значок випускника філологічного факультету ’2021. Зачитав накази про випуск заступник декана з навчальної роботи Василь Шаркань.

Вручити дипломи запросили завідувачок кафедр – української мови Наталію Венжинович,  української літератури Валентину Барчан, словацької філології Наталію Петріцу, слов’янської філології та світової літератури Наталію Бедзір та викладача кафедри журналістики Віталія Завадяка.

З вітальним словом звернулася до молоді професорка Валентина Барчан: «Я щиросердечно вітаю із сьогоднішнім святом. Ми вас усіх любимо! Ми так тісно співпрацювали впродовж вашого магістерського періоду. Ми хочемо, щоб усі ті знання, усе те найкраще, що здобули в університеті, ви понесли у життя. Я вас закликаю: будьте національно свідомими, аристократами духу та завжди залишайтеся справжніми людьми!».

До вітальних слів також долучилися доцентка кафедри української мови Алла Галас та завідувачка кафедри словацької філології Наталія Петріца.

Валерій Найман та Ернест Завадський
Валерій Найман та Ернест Завадський
Марина Коваль
Марина Коваль

Втішним фактором є й те, що за півтора року магістратури студенти мали чимало практик – і багато випускників уже є працевлаштованими. Саме тому цього дня підтримати магістрів, висловити подяку викладачам і розповісти про перспективи завітали директорка департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Закарпатської обласної державної адміністрації Марина Коваль, заступник начальника управління Патрульної поліції в Закарпатській області Валерій Найман та речник цього ж відомства Ернест Завадський.

Вітання викладачів, отримання дипломів – це, безсумнівно, важливі моменти свята для випускників. І, своєю чергою, винуватці торжества вирішили висловити свої емоції.

Марія Кіщук
Марія Кіщук

«От і все. Добіг кінця ще один знаковий етап нашого життя. Те, чого так прагнули, до чого так довго йшли, виявилося ближчим, ніж ми очікували. Ще не втратили свіжості враження від отриманого студентського квитка, а нам уже вручають дипломи. Нас чекає нова дорога, перед нами розгорнута нова книга. Якою вона буде: кольоровою чи чорно-білою, матовою чи глянцевою – залежить уже тільки від нас. Та я переконана, що знання, якими нас озброїли викладачі, є міцною запорукою успішного старту сьогоднішніх випускників. За роки навчання ми з неприхованим інтересом брали участь у конференціях, акціях, культурно-масових заходах. Так ми вчилися комунікувати й працювати в команді, так ми ставали колегами та друзями.

Олег Хававчак
Олег Хававчак

Вельмишановні наші викладачі й ті, хто по-різному впливав на наше навчання! Говоримо вам від душі «велике спасибі», адже ви ніколи не жалкували свого часу, терпіння, старання, емоцій, віддавали нам усе, що знаєте, та надихали на нові звершення. Хай куди б нас закинуло життя, будьте певні, ми будемо гордо йти зі званням випускників найкращого університету», – з непереборним хвилювання, одночасно з усмішкою й сумом в очах звернулася до наставників уже магістр філології Марія Кіщук.

Проголосив вітанням й заступник декана з виховної роботи Олег Хававчак, який протягом усіх років був для студентів не просто наставником, а й другом: «Після таких слів я не міг залишитися байдужим. Вкотре хочу подякувати колегам за те, що всі ці роки були тут. Я не знаю, хто є автором одного з лозунгів нашого вишу: «Зростайте разом з нами»… Але наскільки ця фраза глибока й багатогранна… Дорогі наші випускники! Цей ваш ріст помітний, він грандіозний. А разом з вами зростали й ми. Дякуємо за всі ці моменти. Ну, а кульмінацією нашого цього прекрасного дійства буде невеличке відео, яке ми підготували для вас».

Вікторія Кенідра
Фото авторки та Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.