Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Об’єдналися заради добра!

Ужнівські благодійники відвезли «миколайські» гостинці й часточки своїх сердець діткам у сиротинцях Чинадійова і Сваляви

0 135

Об’єдналися заради добра!

Ялинка, іграшки, одяг, солодощі, набори для оригамі і навіть дитячий візочок. Ось такі презенти (насправді перелік більший, але всього й не згадаю) підготували небайдужі для дітлахів Чинадіївського дитячого будинку та Обласного будинку дитини в Сваляві.

Волонтеріат УжНУ про збір коштів і подарунків оголосив ще 1 грудня, аби був час належно підготуватися. Тішить, що такі ініціативи неодноразові. Альона Алмашій, директорка Центру інновацій та розвитку УжНУ, розповідає: «Щороку традиційно на свято Миколая або напередодні Нового року організовуємо поїздки в заклади, яким потрібна наша допомога. Місяць тому вже відвідували Свалявський дитячий будинок. Поїздку присвятили акції «Тиждень добра» – так відзначали день народження університету. Чимало заходів утілюємо й упродовж року. До прикладу, навідуємося в притулки для тварин, організовуємо благодійні кінопокази, ярмарки, забіги, лотереї (зібрані кошти спрямовуємо на лікування хворих діток). Цього разу вирішили охопити два сиротинці. Обрали Чинадіївський дитбудинок та Обласний будинок дитини у Сваляві, у Перечині заклад розформували, а діток перенаправили саме до Чинадійова. А Свалявський – єдиний у нашій області такого типу, де мешкають дітки до трьох років – їм чи не найбільше й потрібна допомога».

Для гостей дітки влаштували концерт
Для гостей дітки влаштували концерт

Щорічно акцію підтримують не тільки працівники та студенти нашого вишу. Добрі справи роблять також випускники, й ті, хто просто від знайомих дізнався про оголошення збору коштів.

Віталій Герзанич, доцент кафедри економічної теорії економічного факультету УжНУ, голова благодійного фонду «Асоціація студентів та випускників економічного факультету УжНУ», пригадує, що на його факультеті організовували всілякі події, аби фінансово допомагати потребуючим. Це і вечори кіно, й різноманітні благодійні заходи.  Додає: «Двічі на рік їздили в дитбудинки. Тоді ініціатива більше йшла від адміністрації підрозділу. Перед відвіданими цікавилися, чого потребують дітки, купували необхідне та їхали. Тепер уже не виконую обов’язків заступника декана, однак друзі все одно телефонують і цікавляться, як можуть допомогти. Цього разу один товариш подарував ялинку в Чинадіївський дитячий будинок, хоч він і не має прямого стосунку до УжНУ».

Ініціював поїздку до дітлахів Волонтеріат УжНУ. Це об’єднання студентів, аспірантів, викладачів, співробітників, а також випускників альма-матер. Символічно: перші збори відбулися в Міжнародний день волонтера – 5 грудня 2018 року. Тоді й почалася спільна плідна праця на благо інших.

Як організовували роботу, розповідає Марина Сташина-Неймет, спеціалістка Центру інновацій та розвитку: «Багато хто допомагав фінансово. На п’ятницю у нас було понад 5 тисяч грн. Долучалися ті, хто палає бажанням допомогти іншим у скрутні часи. Хотіли зробити дітям свято. Нам удалося досягти мети, навіть перевиконали її, адже не чекали такої підтримки. Є велике коло однодумців. Нагадаю, в дитбудинку в Сваляві мешкають дітки до трьох років. У Чинадійові – від 3 до 14. Перед відвідинами традиційно поцікавилася, чого потребують найбільше, а що було б бажано придбати».

Емілія Глюдзик, аспірантка кафедри екології та охорони довкілля, – представниця Волонтеріату від хімічного факультету. Разом з колегами неодноразово були в середовищі, де проживають дітки без батьківської опіки. Знають, що їм потрібна особлива увага, тож закликають не тільки дарувати гостинці, а й погратися з малюками. Е. Глюдзик наголошує: «Важко психологічно, маленькі діти до тебе тягнуться, знаходять у тобі якусь близьку людину, важко потім від них іти. Однак увага багато чого варта, їм потрібне спілкування. Не тільки передати речі, а й трішки розважити. Долучаюся до таких акцій від початку заснування Волонтеріату. Колись обговорювали, що варто об’єднати всі факультети нашого вишу, так і створили одну організацію. Неодноразово їздили у Свалявський дитбудинок, дитячий будинок Хустського району, Мукачівський пансіонат тощо. Коли приїжджаєш туди, дізнаєшся безпосередньо про їх потреби. Були в закладі, де дітки мають проблеми із зором. Розповіли нам, що їм складно виступати зі шнуровими мікрофонами, нам удалося організувати збір коштів, аби забезпечити радіомікрофонами».

Об’єдналися заради добра!Уявити свято Миколая без солодощів просто неможливо. Анастасія Дацьо, випускниця факультету іноземної філології, вирішила почастувати дітлахів смаколиками власного виробництва. Трудилася кілька днів, адже приготувала 99 пакунків із пряниками: «Знала: у дитячому будинку в Чинадійові живе понад 90 дітей. Побачила у фейсбуку пост Альони, що готуються відвідати ці заклади, запитала, чи можу долучитися. Печиво спекла відносно швидко, а роботу з пряниками розділила на декілька днів, бо ж їх треба було розмалювати. Найдовше формувала солодкі подаруночки».

Хочеться лише додати: не будьте байдужими. Допомагайте й обов’язково спілкуйтеся з дітками, які цього дуже потребують!

Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.