Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Першу в Україні студентську колективну монографію, присвячену праву на освіту, створили юрфаківці УжНУ

0 818
Зазвичай написанням таких ґрунтовних наукових досліджень, як монографія, займаються досвідчені вчені. Студентські розвідки обмежуються курсовими й дипломними проєктами. Однак третьокурсники юридичного факультету УжНУ продемонстрували, що студентська монографія здатна не лише існувати в науковому середовищі, а й задати новий тренд у галузі.
Першу в Україні студентську колективну монографію, присвячену праву на освіту, створили юрфаківці УжНУ

Андріана Бадида
Андріана Бадида

Під керівництвом доцентки кафедри теорії та історії держави і права Андріани Бадиди та завідувача кафедри Івана Переша група з 14 студентів ретельно опрацювала судові рішення і стандарти, розроблені Європейським судом з прав людини щодо права на освіту, й видала колективну монографію «Право на освіту очима суддів Європейського суду з прав людини».

«Унікальність монографії не лише в тому, що створена студентами 3-го курсу, а й в тому, що вона єдина в Україні (це точно), яка розкриває основні «тонкощі» реалізації права на освіту у рамках країн-членів Ради Європи. Конвенція разом із судовою практикою ЄСПЛ є джерелом права в Україні, причому має пріоритет над національним законодавством. Тож стандарти, розроблені ЄСПЛ, є сьогодні трендовими, обов’язковими й часто застосовуваними. Попри ті права, які закріплені в розділі І Конвенції, містяться ще два (так звані соціальні права), зокрема право на освіту та захист права власності. І не дивно, що студенти обрали для себе тему «Право на освіту», – каже Андріана Бадида.

Олександр Рогач, Микола Палінчак
Олександр Рогач, Микола Палінчак

Вітав авторський колектив проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Олександр Рогач: «Я приємно здивований, адже, коли сам був студентом, спроби стати співавтором наукових праць давалися важко. Для третьокурсників це перша наукова проба пера, яка стане важливим етапом у майбутніх дослідженнях. Тематика праці надзвичайно цікава. Студентам право на освіту, мабуть, найближче, бо вони з першоджерел знають,які проблеми існують, зокрема й тепер, у такі складні часи».

Заступник декана юридичного факультету з навчальної роботи Роман Фрідманський зазначив: «Раніше у мене не було потреби ознайомитися з позицією Європейського суду з прав людини щодо освіти. Тепер з великим задоволенням прочитаю про це в монографії. Людина починає свою освіту з народження: спочатку навчають батьки, потім садочок, школа, університет і т. д. Вчимося все життя. Ця праця стане в пригоді всім, хто цікавиться цим питанням та хоче розвиватися й займатися наукою.

Іван Переш, Роман Фрідманський
Іван Переш, Роман Фрідманський

Декан факультету міжнародних економічних відносин Микола Палінчак висловив удячність науковим керівникам за те, що змогли вселити віру в студентів і допомогли їм з таким ґрунтовним стартом в науковій кар’єрі.

Рецензентами монографії стали доцентка кафедри міжнародного права УжНУ Юлія Боброва, професор кафедри цивільного права та процесу УжНУ Віктор Заборовський та доцент кафедри загально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ МВС України Олег Панкевич. «Я погуглила, чи існують взагалі монографії студентів, і можу вам сказати, що в юридичній царині ви задали тренд. Міжнародний досвід регулювання питання освіти актуалізував дуже багато досліджень, і це дослідження набуває додаткової актуальності, враховуючи те, в якому режимі відбувається вивчення цього питання. Дуже цікава методологічна основа і те, як подали матеріал структурно. Все, що написано в праці, може стати підґрунтям для реформування законодавства та права на освіту», – каже Юлія Боброва.

Голова Студентської ради УжНУ і студент юридичного факультету Марк Ердевдій поділився власними враженнями від роботи колег: «Це новий крок у нашому розвитку й науковій діяльності студентів факультету. Мій курс минулого року займався більше просвітницькою діяльністю: відвідували різні факультети та установи, де розповідали про Раду Європи. Ви пішли на крок далі, і вам можна позаздрити. Це неймовірний труд, але він точно окупиться, бо наукова дільність — це завжди хороша ініціатива».

У монографії висвітлено основні підстави щодо обмеження права на освіту та позиції суддів Європейського суду з прав людини з цього питання, приділено увагу дослідженню обмежень, які стосуються фізичних можливостей здобувача освіти, а також обмежень, що пов’язані з анкетними даними. Автори проаналізували сучасне законодавство України з питань освіти і виявили низку проблем, що існують всередині нашої держави та пов’язані із забезпеченням права на освіту.

Першу в Україні студентську колективну монографію, присвячену праву на освіту, створили юрфаківці УжНУЗ колективною монографією можна ознайомитися в електронному репозитарії УжНУ. Днями на юридичному факультеті презентують друкований варіант.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.