Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Підсумки вступної кампанії підбили на пресконференції в Закарпатській ОВА

Як і минулої кампанії, цього року в УжНУ перетнули позначку в 3000 вступників на спеціальності бакалаврату, – відзначив проректор Ігор Король

0 52
12 жовтня на пресконференції у Закарпатській ОВА директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Мар’яна Марусинець і проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Ігор Король розповіли про стан справ у цьогорічній вступній кампанії.

Підсумки вступної кампанії підбили на пресконференції в Закарпатській ОВАОчільниця освітньо-наукового департаменту ОВА Мар’яна Марусинець зауважила, що цього року попри повномасштабну війну спостерігаємо успішну вступну кампанію: всі заклади освіти мають набір, наразі триває третя, завершальна, хвиля вступної кампанії.

Вступна кампанія триває протягом усього року, зауважує проректор УжНУ Ігор Король. Зокрема це стосується постійної профорієнтаційної роботи, яка триває в університеті без упину онлайн і офлайн. Наприклад, учора в УжНУ відбувся «Ярмарок спеціальностей».

«Протягом останніх 2 років за кількістю студентів УжНУ увійшов до десятка закладів вищої освіти в Україні, – стверджує Ігор Король. – Як порівняти з періодом до повномасштабної війни, ми суттєво збільшили чисельність абітурієнтів. Приміром, у 2020–21 роках кількість вступників на бакалаврат не досягала 3 тисяч. А цього та минулого року ми перетнули цю позначку. Загалом показники цього року приблизно такі ж, як і минулорічні. Очікуємо, що після завершення третьої хвилі вступної кампанії буде понад 5 тисяч вступників у магістратуру та бакалаврат разом».

Так само тенденція щодо збільшення кількості абітурієнтів, зі слів Мар’яни Марусинець, спостерігається і в Мукачівському державному університеті.

«Дуже запитаними є спеціальності вчителів початкових класів та вчителів англійської мови. Маємо майже 5,5 тисяч вимушено переміщених осіб у закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Відповідно постає питання, хто буде вчити цих дітей. Так само надзвичайно затребуваними є робітничі спеціальності, які обирають вступники до закладів профтехосвіти. Маємо 2,5 тисячі місць регіонального замовлення до ПТНЗ і виконали його на 87%», – каже Мар’яна Марусинець.

Щодо іноземних студентів Ігор Король зауважує, що їхня кількість скоротилася у зв’язку з повномасштабним нападом росії. «Тепер вони часто обирають для навчання інші країни. Втім є вступники-першокурсники як із держав ЄС, так і з африканських країн. Минулого року іноземців було менше».

Якщо говорити про вступників старшого віку, то на бакалавраті – це одиничні випадки, запевняє проректор УжНУ. «У магістратурі й до повномасштабної війни була тенденція така, що люди вступали або на дві спеціальності, або закінчували одну, а тоді йшли на іншу. Цього року кількість вступників до магістратури трошки зменшилася. Водночас я би не сказав, що це вікові студенти – це молоді люди, які здобувають другу спеціальність або паралельно, або після першої».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.