Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Які факультети в УжНУ для вступників найбажаніші

Лідерами серед підрозділів УжНУ є факультет історії і міжнародних відносин, медичний, ФІФ, факультет здоров’я та фізичного виховання і юридичний; планку в 500 заяв перетнули також філфак, факультет туризму та МК і факультет інформаційних технологій

0 1 601
Які факультети в УжНУ для вступників найбажанішіНайспекотніші дні вступного марафону 2018 року вже позаду. У абітурієнтів та абітурієнток, котрі ще не визначилися з омріяною спеціальністю, залишаються лічені години – до 18.00 26 липня, – аби подати документи до закладів вищої освіти. Більшість випускників і випускниць уже зробили цей важливий крок, тож їм залишається чекати 1 серпня, коли оприлюднять рейтингові списки. Медіацентр  дізнавався, як змінилася ситуація на факультетах, коли порівняти з серединою кампанії подачі документів на бакалаврат.

Медичний факультет цьогоріч підпав під обмеження: для охочих навчатися на спеціальності «Лікувальна справа» запровадили пороговий бал 150 із двох предметів ЗНО. Саме це вважають основною причиною зниження кількості заяв на здобуття цього фаху втричі проти минулих років. На обідню пору 25 липня їх було 420, на «Фармацію» – 330.

Стоматологічний підрозділ так само не оминули наслідки реформи, тож там тих, хто бажає навчатися, – 162. Факультет здоров’я та фізичного виховання, за останніми даними, налічує 635 заяв. Із чотирьох спеціальностей, котрі пропонує підрозділ, найбільше зацікавили вступників і вступниць «Фізична культура і спорт» (190 заяв на денну та заочну форми навчання) та «Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка, логопедія. Основи здоров’я)», що налічує 223 заяви. Охочі навчатися на спеціальності «Фізична культура і спорт» нещодавно пройшли конкурс із фізичної підготовленості, де показали результати, вищі за середні. Хлопці й дівчата демонстрували свою підготовленість у бігу на коротку й довгу дистанції, плаванні вільним стилем, а також підтягуванні на поперечині (для хлопців) та згинанні / розгинанні рук в упорі лежачи (для дівчат).

У приймальній комісії юридичного факультету навіть у передостанній день подачі документів – ажіотаж. Заяв поки трохи більше за 600, але в останні дні вони активно додаються. Факультет суспільних наук до кінця дня 25 липня набрав загалом 385 заяв, серед яких найбільше на «Психологію», нову спеціальність «Початкова освіта» та «Політологію».

Філологічний факультет пропонує абітурієнтам чималий спектр спеціальностей, серед яких і нові. Найпопулярнішою тут є спеціалізація «Українська мова і література. Світова література» спеціальності «Середня освіта. Українська мова і література» – 200 заяв (денна і заочна форми). Наступними за кількістю йдуть напрями спеціальності «Журналістика» (близько 100 заяв) і «Філологія. Українська мова та література» (70 заяв). Загалом на філфак подано понад півтисячі заяв.

Вже традиційно одним із найпопулярніших факультетів серед охочих навчатися в УжНУ є факультет іноземної філології. Там нараховують уже більш ніж 650 заяв. Нерідко юнки і юнаки реєструються одразу на кілька спеціальностей цього підрозділу. Абсолютним лідером є «Англійська мова та література», куди подали документи 440 осіб. Для порівняння, «Німецька мова та література» зацікавила поки що лише 60 вступників.

Природничі спеціальності такою кількістю заяв цьогоріч не зможуть похвалитися, однак ситуація така: хімічний підрозділ зібрав 160 заяв, більшість із яких на «Екологію»; охочих поповнити лави біологічного факультету наразі 386. Фізичний – 260 заяв, більша частина яких розподілена між спеціальностями «Кібербезпека» (Безпека інформаційних і комунікаційних систем) та відкритою цьогоріч «Біомедичною інженерією» (81 та 60 заяв відповідно). Географічний факультет на момент опитування прийняв 305 заяв від випускників та випускниць шкіл.

Спеціальності, що представляють т.зв. точні й технічні науки, теж не пасуть задніх. Однак, на декотрі з них попит різко падає в усій Україні, що викликає занепокоєння. Математичний факультет дістав 167 заяв від вступників. Факультет інформаційних технологій, що прагне йти в ногу з часом, зацікавив майже 500 вступників. Інженерно-технічний факультет, своєю чергою, – майже 300, з яких 110 подали документи на спеціальність «Комп’ютерна інженерія».

Максимальна кількість заяв від потенційних студентів і студенток надійшла на факультет історії і міжнародних відносин. Загальне їх число – 1078, з яких 323 заяви – на «Історію та археологію», 257 – на спеціальність «Середня освіта. Історія», ще одна рейтингова серед спеціальностей факультету – «Міжнародні відносини» (256 заяв).

Долучитися до лав студентства факультету міжнародних економічних відносин не проти близько 300 осіб.

Факультет туризму і міжнародних комунікацій бажаний для 570 вступників і вступниць, причому кількість заяв на дві можливі спеціальності («Туризм» і «Готельно-ресторанна справа») розділилася приблизно порівну.

Українсько-угорський навчально-науковий інститут пропонує своїм потенційним студентам і студенткам п’ять спеціальностей. Наразі охочих там навчатися – 104.

Черговий етап вступної кампанії добігає кінця. А ми сподіваємося, що цьогоріч кожна молода людина вступить саме до того вишу, про який мріяла, і саме на ту спеціальність, котра найбільше до душі. Щодо тенденцій цьогорічного вступу, то лідерами серед підрозділів УжНУ є факультет історії і міжнародних відносин, медичний, ФІФ, факультет здоров’я та фізичного виховання і юридичний. Планку в 500 заяв перетнули також філфак, факультет туризму та МК, а також факультет інформаційних технологій.

До слова, паралельно відбувається і вступ до Природничо-гуманітарного коледжу УжНУ, де після закінчення 9-го класу виявило бажання навчатися 559 осіб.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.