Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Познанський професор Міхал Ярнецкі презентував своє з колегою дослідження про Закарпаття першокурсникам ФМЕВ

Передмову до книги польських науковців «“Український П’ємонт” на політичній шахівниці. Закарпаття в період автономії 1938–1939 рр.» написали професори УжНУ Микола Палінчак та Лариса Капітан

0 2 905
Микола Палінчак, Міхал Ярнецкі та Володимир Комарницький
Микола Палінчак, Міхал Ярнецкі та Володимир Комарницький
4 вересня на факультет міжнародних економічних відносин завітав професор Познанського університету Міхал Ярнецкі. Він презентував книгу «“Український П’ємонт” на політичній шахівниці. Закарпаття в період автономії 1938–1939 рр.», співавтором якої є. Відвідали презентацію першокурсники факультету, які в перший день навчання мали честь познайомитися з таким поважним гостем. Оскільки автор говорить польською мовою, перекладати запросили аспіранта факультету Володимира Комарницького.

Познанський професор Міхал Ярнецкі презентував своє з колегою дослідження про Закарпаття першокурсникам ФМЕВМинулого року Міхал Ярнецкі та Пьотр Колаковскі написали, видали й переклали українською мовою свою книгу «“Український П’ємонт” на політичній шахівниці. Закарпаття в період автономії 1938–1939 рр.». У ній автори досліджують різні аспекти самоврядності Закарпаття у ХХ ст. Серед них – історичні передумови, міжнародна політика, повсякдення і побут та ліквідація Карпатської України.

«Вже 10–15 років як ми зацікавилися історією Закарпаття цього періоду. Щоб її дослідити, звернулися спочатку до польських архівів, потім до чеських, словацьких, німецьких, французьких, англійських, канадських та американських. Відтак приїхали до України. Опрацювали архіви Ужгорода, Тернополя, Львова, Івано-Франківська та Луцька», – розповідає автор. Роботу над книгою співавтори розділили: Міхал Ярнецкі досліджував політичні питання, а Пьотр Колаковскі – історичний аспект.

Декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ професор Микола Палінчак разом із докторкою історичних наук професоркою Ларисою Капітан стали співавторами передмови до книги. У ній вони зазначають: «Польські науковці спробували здійснити синтетичне розкриття тенденцій суспільно-політичного розвитку краю у досліджуваний період на тлі зовнішньополітичних реалій, конкретизуючи панораму суперечливого світу великої політики через особистості, підкилимні маніпуляції, які позначалися на долі людей, регіонів, а подеколи й світу».

Познанський професор Міхал Ярнецкі презентував своє з колегою дослідження про Закарпаття першокурсникам ФМЕВЗа цю книгу вперше у своїй науковій кар’єрі Міхал Ярнецкі здобув нагороду й отримав премію – 10 тисяч злотих (близько 2200 євро).

Наприкінці зустрічі для першокурсників вирішили влаштувати вікторину, на переможця якої очікував приз. Потрібно було відповісти на питання: «У який період Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини?» Правильний варіант першим дав Олександр Товкан, який отримав у подарунок примірник книги. Також по примірнику видання з власними автографами автори презентували Миколі Палінчаку та Володимиру Комарницькому.

Наостанок Міхал Ярнецкі побажав студентам-міжнародникам за свою кар’єру побувати в стількох країнах, скільки об’їздив він сам (таких виявилося 166).

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.