Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Практика студентів прикладної математики: нові горизонти

Цьогоріч студентство освітньої програми «Системи штучного інтелекту» мали нагоду пройти виробничу практику на чотирьох підприємствах ІТ-галузі

0 355
Виробнича практика для студентів факультету математики та цифрових технологій спеціальності 113 «Прикладна математика» ОП «Системи штучного інтелекту» – важливий і невід’ємний елемент університетського навчання. Для здобувачів освіти це унікальна можливість закріпити теорію й здобути корисний досвід у реальних умовах. Під час практики студенти можуть побачити, як працює обрана сфера у різних варіаціях, дізнатися про нові тенденції й вимоги ринку праці.

Практика студентів прикладної математики: нові горизонтиІ це ще не все. Справжня робота дає можливість студентам відчути себе у професійному середовищі, знайти своє місце в команді й ступити перші кроки в кар’єрі. Для багатьох практика – можливість дальшого працевлаштування й нове коло перспективних знайомств.

Практика студентів прикладної математики: нові горизонтиЦьогоріч студенти мали нагоду пройти виробничу практику на чотирьох підприємствах. Чи не один із найдавніших партнерів факультету – Alva Commerce. Кофаундер (CEO Alva Commerce) Олександр Корник, випускник підрозділу, зауважує: «Уже 5 років поспіль Alva надає можливість студентам спробувати себе у реальному робочому процесі пліч-о-пліч із досвідченими професіоналами зі сфери розробки вебпродуктів широкого спектру застосування. Студенти, які приходять до нас на практику, мають доволі широкий спектр можливостей. Залежно від кваліфікації він може або розробляти власний короткий проєкт, або ж бути залученим до реального проєкту, над яким працюють інші спеціалісти компанії. Студент, спираючись на власні амбіції та уміння, може обрати позицію, на якій хоче себе спробувати: чи писати код, чи автоматизовувати процеси тестування. У той час Alva Commerce надає куратора, котрий щоденно зустрічається зі студентами й допомагає їм із організацією виробничого процесу, за потреби залучає інших розробників з компанії для вирішення нагальних питань. Alva Commerce – це місце, де студенти можуть зсередини подивитися на те, як виглядає розробка сучасних програмних продуктів і взяти безпосередню участь у процесі».

Для тих студентів, які надають перевагу більш дистанційному формату роботи, є можливість спробувати себе членом команди в ЕРАМ. Переваг – чимало. Адже всі практиканти залишаються зареєстрованими в БД ЕРАМ, де видно їхній прогрес із пройдених курсів, з можливістю розгляду резюме для наступного працевлаштування.

Олександр Ткаченко, керівник освітніх програм компанії ЕРАМ в західному та південному регіоні України, PhD, драйвер освітнього департаменту Закарпатського кластеру, розповідає: «Програма EPAM Campus Bootcamp – це прекрасна можливість для студентів поглибити свої знання і вдосконалити професійні навички, вивчаючи основи обраного напряму в найбільшій ІТ-компанії України. Студенти навчаються в зручному для себе форматі й темпі, використовуючи актуальні та цікаві матеріали, розроблені найкращими експертами нашої компанії. На студентів чекають як теоретичні знання, так і практичні вправи, що допоможуть зрозуміти основи обраного напряму в галузі ІТ та розвинути свої навички. Наразі ми пропонуємо такі напрями для проходження практики: основи ІТ, Java, розробка на Front-End, DevOps, NET, тестування програмного забезпечення, автоматизоване тестування й аналіз бізнес-процесів. Цей освітній комплект підкріплюється знаннями у сфері хмарних обчислень, роботи з GIT, ознайомленням з тонкощами роботи в нашій компанії, а також розвитком комунікативних навичок (soft skills). Ми приділяємо велику увагу постійному оновленню і доповненню наших освітніх програм і напрямів».

Практика студентів прикладної математики: нові горизонтиСеред перспективних місць для практики цьогоріч уперше «ІТ-кластер Закарпаття». Виконавча директорка компанії Мирослава Майдич розповідає: «Упродовж визначеного періоду троє студентів ФМЦТ розробляли платформу, головне завдання якої – формувати та зберігати професійні профілі нинішніх студентів (майбутніх ІТ-фахівців). За задумом, цей проєкт наближатиме джуніорів до потенційних роботодавців, а роботодавцям допомагатиме швидше знайти таланти серед молодих фахівців».

Спеціальність «Прикладна математика» має чимало розгалужень у своєму практичному застосуванні. Бази практики повинні відповідати цим можливостям. Тому студенти могли обрати для вдосконалення навичок базу з офісним відгалуженням, яка щільно пов’язана з різноманітними ІТ-технологіями збору, обробки та поширення інформації.

Практиканти волонтерили у штабі Руху підтримки закарпатських військових. На фото: Галина Ярцева, Павло Мулеса та практикантки
Практиканти волонтерили у штабі Руху підтримки закарпатських військових. На фото: Галина Ярцева, Павло Мулеса і практикантки

Менеджерка з організації консультативних послуг Ольга Джуган наголошує: «Ми намагалися залучити студентів попрацювати з базою даних, статистикою, волонтерством, спробувати свої сили у публічних заходах тощо. Також пропонували і медійну діяльність: молодь готувала публікації з подій, на які була запрошена, монтувала відео та вчилася робити фото».

Студентка спеціальності «Прикладна математика» Каміла Сідун ділиться враженнями: «Практика надала можливість застосувати набуті за навчальний рік знання. Це був цінний досвід. Працівники фірми виявилися дуже лояльними й уважними. Ми виконували завдання в Excel, займалися SMM та волонтерством, що було тісно пов’язане з громадською участю».

Студент цієї ж спеціальності Максим Кіщак додає: «Під час двотижневої дистанційної практики в компанії «ІТ-кластер Закарпаття» ми працювали над розробкою сайту. Проєкт передбачав створення платформи, на якій роботодавці з IT-сфери могли б відстежувати навички користувачів і наймати їх у разі відповідності вимогам. Найбільше сподобалося працювати над реальним завданням, яке має потенціал бути корисним для багатьох людей. Ми використовували сучасні технології й інструменти, що дозволило поліпшити наші навички й набратися цінного досвіду. Компанія «ІТ-кластер Закарпаття» залишила дуже позитивне враження. Там підтримують ініціативи, сприяють професійному зростанню й створюють комфортну атмосферу для роботи і навчання. Цей досвід став важливим кроком у моєму професійному розвитку».

Вітаємо студентів із успішним проходженням виробничої практики! Чекаємо на поповнення нової когорти фахівців!

За інформацією факультету математики та цифрових технологій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.