Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської

Уже з середини листопада викладачі та студенти почнуть працювати дистанційно на платформі онлайн-курсу Британської Ради Learn English Pathways (рівні від А1–В2+)

0 549
Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської
Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської
3 листопада відбулося завершальне засідання у рамках дводенного візиту консультанта проекту від Британської ради Рода Болайта та менеджера проекту Жанни Севастьянової до Ужгородського університету. Після вивчення ситуації з викладання англійською мовою у 13 вишах України, зокрема й УжНУ, гості підбили підсумки, дали практичні рекомендації.

Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської

Мирослава Лендьел

За словами проректора з науково-педагогічної роботи Мирослави Лендьел, упродовж двох днів представники Британської ради побували на практичних заняттях та лекціях педагогів різних факультетів, які викладають фахові дисципліни англійською. Проректор висловила задоволення у зв’язку з можливістю брати участь у мовних проектах Британської ради і запевнила, що в УжНУ продовжуватимуть роботу в цьому напрямку.

Консультант проекту Род Болайто виклав основні результати дослідження рівня англійської мови у вишах України, дав конкретні поради, прокоментувавши реалії Ужгородського університету. «Англійська перестає бути іноземною мовою – стала невід’ємною частиною спілкування. Раніше ми не звертали увагу на рівень цієї світової мови в Україні – тепер саме вчасно. Хочемо з’ясувати, де ви, аби знати, куди і як рухатися далі», – пояснив Род Болайто мету дослідження, в ході якого протестували викладачів, переглянули сайт університету, побували на заняттях тощо. Першим парадоксом на шляху стала застаріла програма з викладання англійської у вишах, запропонована МОН. Змінювати її, за словами доповідача, мають університети в умовах автономії.

Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської

Род Болайто

«Викладачі, які взяли участь у проекті з поліпшення англійської, показали, що університет має бажання працювати в цьому напрямку. Але є й такі, хто не готовий розвиватися. Це виклик для університету. Примусити їх не зможете, але треба їх зацікавити, мотивувати, щоб це було добровільно. Для змін потрібен час, – коментує результати візиту до УжНУ Род Болайто. – У деяких викладачів, зокрема медичного факультету, чудові заняття англійською мовою – студенти залучені в процес спілкування. Таких викладачів має бути більше».

Серед практичних порад, які консультант дав УжНУ, такі: університет повинен забезпечити навчання для викладачів, які хочуть викладати англійською, мотивувати їх або збільшенням заробітної плати, або зменшенням навантаження; навчати практичного застосування мови, академічної англійської, вчити писати анотації, заявки на проекти тощо; вдосконалювати методику викладання англійською мовою фахових дисциплін; збільшити кількість годин вивчення англійської для студентів, сформувати вміння самостійно вчитися, зменшити кількість студентів у групах.

Представник Британської ради дав поради викладачам УжНУ щодо вивчення англійської

Під час зустрічі

Род Болайто вважає, що випускник прикладних спеціальностей має володіти мовою на рівні В2, а випускник філологічних спеціальностей – на рівні С1. Також порадили розробити стратегію університету, щоб увести англійську як мову викладання й надалі укладати партнерські угоди з вишами для мобільності студентів та інших міжнародних можливостей – наразі вони лімітовані. Гість закликав скласти план, а Британська рада готова цьому посприяти.

Також під час зустрічі менеджер проекту Жанна Севастьянова розповіла про найближчі  (січень-лютий) можливості вдосконалення англійської для викладачів. «Уже з середини листопада викладачі та студенти почнуть працювати дистанційно на платформі онлайн-курсу Британської ради Learn English Pathways (рівні від А1–В2+), до участі в якому було подано 103 заявки від УжНУ (13 викладачів та 90 студентів)», – додає координатор проекту, старший викладач кафедри міжкультурних комунікацій Людмила Коваль.

Іванка Когутич
Фото, відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.