Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представники ФСН УжНУ взяли участь у презентації програми щодо підтримки ментального здоров’я закарпатців і ВПО

У межах проєкту планують створити обласний центр психосоціальної підтримки населення

0 1 511
Працівники кафедри психології і кафедри соціології та соціальної роботи, студенти-психологи факультету суспільних наук Ужгородського університету долучилися до презентації Регіональної програми сталої психосоціальної підтримки населення, постраждалого від російської агресії «Ти як?», на 2023–2025 рр., яка відбулася в малому залі засідань Закарпатської обласної військової адміністрації. Обговорювали ключові напрямки й основні етапи впровадження програми.

Представники ФСН УжНУ взяли участь у презентації програми щодо підтримки ментального здоров’я закарпатців і ВПО– Програма збереження та зміцнення ментального здоров’я в умовах війни дуже на часі. Постійний стрес і тривоги негативно впливають на психоемоційний стан людей. Ситуація може ускладнитися в разі ненадання своєчасної необхідної допомоги, – наголосив заступник начальника Закарпатської ОВА Петро Добромільський.

Також додав, що програму втілюють у межах Всеукраїнського проєкту підтримки ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи першої леді Олени Зеленської та завдяки об’єднанню зусиль місцевої влади, територіальних громад, експертів і міжнародних партнерів. Її бюджет – понад 1,7 млн грн.

Як експертний партнер програми, завідувачка кафедри психології ФСН УжНУ Уляна Михайлишин зауважила, що «війна – це не тільки страх, а й стрес, біль, ненависть, образа, нерозуміння та багато інших емоцій». І тому ключовим завданням програми є побудова такої моделі підтримки, за якої люди навчаться не приховувати, а розуміти, сприймати та контролювати негативні емоції. За словами пані Уляни, піклування про ментальне здоров’я має стати звичною відповідальністю.

Доцент кафедри соціології та соціальної роботи факультету суспільних наук УжНУ Дмитро Афанасьєв відзначив, що долучення їхнього підрозділу до реалізації Програми має на меті сприяти рівню професійної компетенції працівників органів самоврядування, сімейних лікарів, працівників – надавачів соціальних послуг, представників громадського сектору та інших представників, які надають послуги у сфері психічного здоров’я; побудові ефективної системи якісних і доступних послуг у сфері психосоціальної підтримки населення; зміцненню потенціалу населення до відновлення та адаптації тощо.

Начальниця відділу підвищення професійних компетентностей надавачів соціальних послуг ЗОЦСС Андріана Кацьора повідомила, що в межах регіональної програми планують створити обласний центр психосоціальної підтримки населення. Тут краяни й вимушені переселенці зможуть дістати психологічні консультації, скористатися послугами психотерапевтів і психіатрів.

Також відповідно до вимог безбар’єрності незабаром за кожною територіальною громадою краю буде закріплений фахівець-психолог, який надаватиме кваліфіковану допомогу місцевим жителям. Це ще раз свідчить про те, що запитаність фахівців-психологів і соціальних працівників є високою.

Отож сил та успіхів всім у реалізації програми ментального здоров’я населення на Закарпатті.

За інформацією кафедри психології
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.