Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про назву «Ужгород», тематичні книги та бренди – з нагоди Дня міста від його відомих мешканців

Святкові заходи триватимуть впродовж вихідних. Не проґавте!

0 126

Про назву «Ужгород», тематичні книги та бренди – з нагоди Дня міста від його відомих мешканців

Цими днями Ужгород відзначає 1126-у річницю. Розпочали відзначення культурно-просвітницькою частиною. Так, 12 вересня у культурно-історичному центрі «Совине гніздо» відбулася низка цікавих заходів. Ідейною натхненницею та модераторкою заходу стала журналістка, випускниця УжНУ Тетяна Літераті.

На території комплексу діяв ярмарок товарів про Ужгород: придбати можна було кондитерські вироби, прикраси, літературу тощо.

Сергій Федака
Сергій Федака

У рамках лекції про історію міста в ХХ столітті професор УжНУ історик Сергій Федака розповів, що кирилична назва «Ужгород» прийшла на зміну досі вживаному Ungvar лише в чехословацький період – тобто рівно 100 років тому. Саме тоді на вулицях почали вивішувати таблички із кириличною назвою, аби містяни до неї призвичаювалися. Однак варто зауважити, що так звана руська (українська) мова була рідною для частини населення, а до всього – ще й близькою до чеської та словацької. З того часу цю назву стали вживати у всіх офіційних документах.

Захід продовжився літературною зустріччю із закарпатськими письменниками, у чиїх творах фігурує наше місто. Модерувала його головна спеціалістка Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Євгенія Напуда. Так, про Ужгород у своїх творах розповіли письменники Олександр Гаврош, Михайло Рошко (декан факультету іноземної філології нашого університету), Микола Пігуляк, Банди Шолтес та філокартист Олександр Волошин.

Про назву «Ужгород», тематичні книги та бренди – з нагоди Дня міста від його відомих мешканцівКожен письменник розповідав про свою любов до Ужгорода та його – Ужгород – у своїх творах. Так, зокрема Михайло Рошко зауважив: «Це місто мене дуже добре прийняло, стало рідним, і тут я провів значно більше років ніж там, де народився. Ужгород я дуже люблю, не знаю кращого місця у світі, скільки би не їздив по всіх світах. Він такий специфічний, неподібний на жодне місто і має своє обличчя».

Федір Шандор
Федір Шандор

А Олександр Гаврош на завершення додав, що у суспільстві є запит на твори про Ужгород: «Бачимо, що останні 10 років Ужгород стає брендом, з’являється локал-патріотизм. До того ж сюди приїжджає багато туристів, які, побувавши тут або їдучи сюди, хотіли б щось дізнатися про місто. Але поки таких літературних творів мало, тож є над чим працювати».

Відтак із брендами міста відвідувачів знайомив професор УжНУ, туризмознавець Федір Шандор, який представив Валентина Штефаньо (торт «Ужгород»), Олександра Коваля (ігристе «Ужгород»), Володимира Гісема (коньяк «Ужгород»), Олексія Мегелу (газета «Ужгород») та Віктора Шостака (ансамбль «Ужгород»). Кожен із людей-брендів, як їх назвав Федір Шандор, розповів про створення свого унікального продукту, який презентує наше місто далеко за його межами.

Про назву «Ужгород», тематичні книги та бренди – з нагоди Дня міста від його відомих мешканцівОкрім згаданих, у Совиному гнізді відбувся ще цілий ряд заходів – презентація театралізованого квесту-екскурсії «Таємниці старовинного Ужгорода» від ГО «Щасливі діти», виставка творів сучасного мистецтва Андрія Возницького та Едуарда Приходька «Розвідки. Живопис та пластика», кінопокази про Ужгород від Владислава Товтина та вінілова вечірка від Олексія Уманського.

Святкові заходи з нагоди Дня міста триватимуть впродовж вихідних. Не проґавте!

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.