Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам військової кафедри УжНУ розповіли про реалії життя в зоні АТО

Молодь спілкувалася з командиром 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї ОГПБр Олександром Паламарчуком

0 419
2 березня у конференц-залі Зеленого корпусу УжНУ відбулася зустріч студентів кафедри військової підготовки Ужгородського національного університету з учасником бойових дій, командиром 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї ОГПБр Олександром Паламарчуком.

На заході було людно – понад дві сотні студентів зібралися на патріотичну лекцію. Ініціатором зустрічі став завідувач кафедри військової підготовки УжНУ, полковник Василь Олійник, який наголосив на важливості військово-патріотичного виховання молоді.

Студентам військової кафедри УжНУ розповіли про реалії життя в зоні АТО
Василь Олійник та Олександр Паламарчук

Розпочав урочисту зустріч завідувач кафедри військової підготовки УжНУ Василь Олійник: «Історія і сучасність України, українського народу – це шлях героїв, які віддали свої сили і життя задля добра свого народу. На жаль, ніщо так не об’єднує людей, як біда. Сьогодні це – війна. Хтось бере у руки зброю і йде захищати рідну землю, а хтось допомагає фінансово чи морально. Нині захисникам, як ніколи, потрібні підтримка й розуміння від оточення».

Далі слово надали гостю – командиру 15-го ОГПБ  Олександру Паламарчуку, який розповідав студентам про реалії на передовій та роль у захисті українських кордонів закарпатської 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

У Збройних силах України підполковник Олександр Паламарчук майже 26 років. Військовий поділився зі студентами своїм досвідом, зокрема й здобутим під час перебування в зоні антитерористичної операції, де він з перших днів. Зосередив увагу на найгарячіших для бригади і загалом ЗСУ точках, зокрема розповів про захист населених пунктів Дебальцева, Чернухіна, Рідкодуба, Нікішина, Кам’янки та інших. Окремою важкою темою став опис реалій оборони Луганського аеропорту.

Крім того, Олександр Паламарчук підготував серію спеціальних патріотичних роликів, від яких непросто було стримати емоції. Командир 15-го ОГПБ продемонстрував студентам прилади нічного бачення, наголосив на їхній важливості, зокрема для збереження життя військових.

Студентам військової кафедри УжНУ розповіли про реалії життя в зоні АТООсобливістю заходу стала благодійна допомога закарпатським військовим. Студенти і викладачі добровільно зібрали кошти та придбали бензиновий генератор, який дуже потрібен на передовій для живлення телефонів, електростанцій тощо. Крім того, один зі студентів кафедри військової підготовки (Тарас Корінь) приніс для батальйону бензопилу, яка теж згодиться на фронті.

На зустрічі анонсували дальшу співпрацю кафедри військової підготовки з 15-м окремим гірсько-піхотним батальйоном, який наразі перебуває в ротації.

«На базі 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону ми проводимо всі практичні заняття. Там – навчальна база для кафедри військової підготовки. Навчальний збір після закінчення навчання проводиться на базі 15-го батальйону. Нас радо приймають, надають свою казарму, приміщення, їдальню, класи… Тобто дружба наша зародилася давно, але така зустріч – уперше», – розповів Василь Олійник.

Після закінчення заходу молодь мала змогу отримати відповіді на свої запитання. Студенти не приховували позитивних емоцій:

Студентам військової кафедри УжНУ розповіли про реалії життя в зоні АТО
Яна Заяць

«Я вдячна нашим військовим за таку пізнавальну виховну патріотичну годину. Цікаво було побачити фотографії та відео, на яких – реалії, які неможливо приховати чи підробити. Адже це і є справжня, непідробна історія України. Ми дізналися чимало нового, зокрема про те, наскільки вагомим був внесок саме нашої закарпатської 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади», – ділиться враженнями студентка кафедри військової підготовки УжНУ Яна Заяць.

Студентам військової кафедри УжНУ розповіли про реалії життя в зоні АТО
Михайло Білень

«Найбільше вразив перший ролик, де йшлося про жителів Донбасу, частина яких із ненавистю ставиться до військових Збройних сил України. До тих, хто захищає їхню територію і дбає про мирне небо над головою. Обурило, як жителі східних міст погрожують нашим військовим, обливають їх брудом. Сам захід мені сподобався тим, що показав справжній патріотизм і любов до держави. Це мотивує пов’язати своє життя зі Збройними силами України. Приємно вражає і те, що військова кафедра організувала збір коштів на закупку бензинового генератора в зону АТО. Я вважаю, що дуже корисно долучати студентів до таких дійств, і не тільки словом, а й ділом підтимувати наших героїв-захисників!» – каже студент кафедри військової підготовки Михайло Білень.

Очільник кафедри військової підготовки Василь Олійник наголосив на бажанні зробити такі зустрічі традиційними, адже вони сприяють патріотичному вихованню молоді, яке і є основним стрижнем майбутнього сильної та незалежної України.

Юлія Медюх для Медіацентру УжНУ
Фото авторки та Роберта Паппа
Відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.