Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Яке воно – сучасне українське Різдво?

Нехай кожен обряд, кожна колядка й кожна страва несе в собі не лише смак минулого, а й приносить в серце кожного українця невичерпну радість та надію на майбутнє

0 131

Яке воно – сучасне українське Різдво?

Україна зі своєю великою історією та культурним різноманіттям вражає багатством звичаїв та обрядів, які передаються з покоління в покоління. Одним із прикладів є Різдво. Це не просто одне зі свят, як може здатися на перший погляд, – це час, коли оживають давні легенди й ритуали, поєднуючись з християнською вірою. Кожна з народних традицій вражає своєю унікальністю та глибиною. Вони різняться, передаючи унікальну спадщину наших етнографічних куточків.

В УжНУ, на відділенні журналістики зокрема, навчаються студенти з різних куточків України.  Ми вирішили розпитати медійників, як вони святкують Різдво у себе вдома.

Сніжана Безкровна
Сніжана Безкровна

Сніжана Безкровна приїхала навчатися в УжНУ ще в 2020 році з Дніпропетровської області. Святкування в рідному краї згадує так: «Якщо говорити про мою сім’ю, то зазвичай на Різдво ми відвідуємо святкове служіння в церкві, а після цього йдемо додому, збираємо рідних за столом, куштуємо смачні страви, зокрема салати, картоплю по-французьки, філе під сирною шубою. Співаємо разом колядки та дивимося фільми».

Антоніна Толгаренко
Антоніна Толгаренко

Антоніна Толгаренко переїхала на Закарпаття з Херсону в 2022 році. Різдво завжди проводила з рідними. Каже: «Я з батьками завжди святкувала за сімейним столом, удома. Різдву тоді передував Новий рік. Ялинка, святкова вечеря, подарунки – це було незмінним. А ще обов’язково я несла вечерю хрещеній. За свої 20 років ще ні разу не порушила цю традицію».

На святковому столі Антоніни завжди були салати «Олів’є», «Білочка», «Мімоза», крабовий, оселедець під шубою, пюре, запечена качка, холодець,  які вона потім відносила хрещеній.

Марія Бондаренко
Марія Бондаренко

Марія Бондаренко родом з Полтави. Розповідає: полтавці вірять, що освячена саме на Різдво вода та їжа має неймовірну цілющу силу й береже від впливу нечисті. Тому святкування завжди починалися з богослужіння.

«Повернувшись із церкви, ми сідали вечеряти. На столі завжди були кутя, варені яйця, оселедець, солоні огірки, помідори, борщ, голубці та вареники. Важливо було спробувати по шматочку з кожної страви, щоб віддячити Богу за його дари.

Після частувань я завжди колядувала перед рідними. У Полтаві не заведено співати в незнайомців, тож діти завжди роблять це в сімейному колі, збираючи «пожертви» в шапку», – ділиться дівчина.

Христина Сібулатова
Христина Сібулатова

Ужгородка Христина Сібулатова розповідає, що її сім’я цьогоріч вирішила святкувати Різдво за новим календарем, 25 грудня. Хоча, зізнається, маму було важко вмовити змінити дату святкування, а от дідусь одразу погодився.

Христина каже: «Перед святами ми прикрашаємо дім, на двері вішаємо різдвяний віночок, обов’язково має бути ялинка та мандарини. На Святвечір готуємо пісні страви: кутю, борщ, пиріжки з картоплею та капустою, вареники, голубці, квасолю, капусту з грибами, узвар та вінегрет. Перед тим, як сісти за стіл, молимося, потім кожен повинен з’їсти по три ложки куті, а відтак смакуємо іншими стравами. Після вечері колядуємо з сестрою рідним».

Різдвяні традиції України – не просто їжа на святковому столі. Це колядки, казкові обряди, а головне – тепла атмосфера родинного затишку.

Нехай кожен обряд, кожна колядка й кожна страва несе в собі не лише смак минулого, а й приносить в серце кожного українця невичерпну радість та надію на майбутнє. Хай різдвяне свято буде часом щедрості, тепла та добра для всіх нас.

З Різдвом Христовим!

Марія Бондаренко,
студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.