Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

За прилавком «Кобзаря» книголюбів вітав єдиний в Україні тараготист

Шандор Шрайнер презентував свою нову книгу «Органи Закарпаття» – унікальне двомовне краєзнавче видання, де в історико-музикознавчих есеях зібрана інформація про всі наявні в краї органи, у тому числі знищені і втрачені

0 119
Шандор Шрайнер
Шандор Шрайнер
Другий тиждень акції «Письменник за прилавком» розпочався романтично: снігом і музикою. Грою на тараготі вітав відвідувачів книгарні «Кобзар» музикант (єдиний в Україні тараготист), реставратор органів, письменник Шандор Шрайнер. За прилавком пан Шандор презентував нову книгу «Органи Закарпаття». Це видання – друга праця автора. Перша – «Тарагот – міст між моїм серцем і душами слухачів» – побачила світ у 2015 році, коли музикант відзначав 20-річчя творчої діяльності. За це видання музиканта відзначили премією ім. Д. Задора. Обидві книги побачили світ у видавництві «Карпати».

«Органи Закарпаття» – унікальне двомовне краєзнавче видання, де в історико-музикознавчих есеях зібрана інформація про всі наявні в краї органи, у тому числі знищені і втрачені. Окремий розділ присвячений органу Закарпатської обласної філармонії та його музикантам. Також книга розповідає про органних майстрів та органобудівників. Має культурологічна розвідка і родзинки: на деякі органи нанесені QRкоди, засканувавши які, можна послухати, як звучить той чи той інструмент; та карту з храмами, де є робочі органи краю. Крім того, це єдине в Україні видання, де українською мовою професійно і правильно названі складові органа.

Пан Шандор збирав матеріал для свого видання 4 роки. Працював з церковними книгами римо-католицьких та реформатських храмів, досліджував Берегівський архів реформатської громади Закарпаття, де знайшов чимало оригінальних документів. Об’їздив тоді чи не всю область.

Музикант розповідає, що нині в Україні 122 органи (24 у розібраному стані),  з них 56 – на Закарпатті. Загалом цих інструментів в нашій області – 66, але 10 знищені й не підлягають реставрації. Велика кількість збережених в краї цих музичних інструментів певною мірою пояснюється тим, що Закарпаття увійшло до складу радянської України після війни, тож атеїстичний шабаш 20–30 років, який знищував усе, пов’язане з храмами, не торкнувся області у таких масштабах, як в інших регіонах нашої країни.

Реставрувати органи музикант почав у 2010 році. Відтоді повернув звучання не одному десятку інструментів, за кордоном у тому числі. Власне, ідея книги народилася з його роботи реставратора.

Про органи пан Шандор говорить з великою любов’ю. Каже: «Це не просто найдорожчий у світі музичний інструмент. Католики вважають його святим, адже він освячується і служить на месах. Мрію і докладу всіх зусиль, щоб органи Закарпаття звучали якнайкраще».

Шандор Шрайнер та Віктор Браславець
Шандор Шрайнер та Віктор Браславець

У кожного інструмента своя доля, історія. Наприклад, у Малих Геївцях маємо наймолодший церковний орган краю, який побудували 1941 року. У 1945-му предки нинішніх «асвабадітєлєй» відрізали олов’яні труби, і він 68 років не грав. Пан Шандор відреставрував його у 2013.  У Тячеві є орган, який купили 1853 року на гроші… безхатька. У 2023-му йому виповниться 150 років. Він звучить досі. Найстаршим органом України може пишатися с. Округла Тячівського району. Встановлений 1800 року, завдяки старанням реставратора Шрайнера, він теж донині радує слух.

А найбільший і наймолодший світський орган області має Закарпатська обласна філармонія. Його побудували 1974 року. Цікаво, що до появи у нас на ньому грали в московському Большому театрі. Після прибуття на Закарпаття органу відреставрували труби, добудували нові. Його теж обслуговує пан Шандор. Взагалі, за словами музиканта-реставратора, орган – ніжний інструмент, який дуже потерпає від бруду у трубах і навіть від зміни температури повітря.

На презентації був присутній і директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець, який зазначив, що «Органи Закарпаття» – надзвичайно важливе видання для історії і культури нашого краю. «Органи – окрема сторінка в церковній і світській культурі Закарпаття. Ми маємо пишатися нею, бо є реально чим. Більше того, ці музичні інструменти можуть стати туристичною родзинкою краю. Щось на кшталт маршруту церквами, де можна почути живе звучання органів. Саме видання – це енциклопедія органів Закарпаття, аналогів якої в Україні немає. Ми довго над нею працювали, але результат, вважаю, вартував затрачених зусиль».

Після презентації всі охочі могли придбати книгу з автографом автора.

Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.