Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Спустилися в катакомби, піднялися на вежу фортеці й відвідали дім із химерами: студенти-історики досліджували Луцьк

40 студентів і студенток помандрували на Волинь з ініціативи доцента кафедри археології, етнології та культурології ФІМВ Ігоря Прохненка

0 3 175
Спустилися в катакомби, піднялися на вежу фортеці й відвідали дім із химерами: студенти-історики досліджували Луцьк
smart
Прямий потяг «Ужгород – Луцьк» – і цікаві вихідні гарантовані. Особливо якщо ти навчаєшся на факультеті історії та міжнародних відносин. В одні з останніх вихідних студенти-історики зі своїми викладачами побували у Луцьку. Для когось це було першовідкриття міста, а хтось дізнавався про нове й досі небачене. Враженнями від екскурсії туристи поділилися з Медіацентром.

40 студентів і студенток, серед яких не лише історики, а й міжнародники, ба навіть один майбутній фізичний терапевт, помандрували на Волинь з ініціативи доцента кафедри археології, етнології та культурології ФІМВ Ігоря Прохненка та за підтримки завідувача кафедри алгебри і диференціальних рівнянь Олександра Рейтія.

У Луцьку екскурсанти відвідали замок Любарта, де  навіть змогли піднятися на вежу. Із археологом Сергієм Панишком дослідили підземелля нижнього окольного замку, які мають сучасну інтерактивну експозицію. Пощастило ще й потрапити на локації безплатно завдяки сприянню заступника директора замку археолога Віктора Баюка.

Відтак вирушили гуляти старим містом. Найбільше тут молодь зацікавили церкви й легендарний дім Голованя, чи будинок з химерами, як його ще називають. Відтак помандрували до Музею Збройних сил України, де побачили чималу експозицію. Тут екскурсоводом був головний зберігач фондів Василь Карпюк.

Максим (праворуч) з друзями Віталієм та Анною-Марією
Максим (правобіч) з друзями Віталієм та Анною-Марією

Другокурсник Максим Наровський вивчає історію й археологію і до Луцька приїхав уже вдруге. Хлопець ділиться враженнями:

«Ігор Анатолійович постійно возить студентів до Луцька і щоразу намагається зробити екскурсію іншою, щоб цікаво було не лише тим, хто приїздить вперше. Найбільше мені сподобалася мандрівка у самій вежі замку: спочатку ми подивилися експозицію, а тоді піднялися на оглядовий майданчик. На кожному з 4 поверхів нам розповідали, як мінялася вежа, чим були спричинені перебудови й надбудови, на яких поверхах що було і як змінювалося. Цікаво, що у вежі замку діяв суд, там гарна археологічна колекція та колекція дзвонів. Серед цікавих артефактів запам’яталися зокрема бойові сокири, а моєму колезі Віталію сподобалася багата нумізматична колекція.

А ще зацікавила й запам’яталася розповідь про собор Святих Петра і Павла й екскурсовод Тарас Верба. Він розповів про особливості архітектурних перебудов цієї споруди. Цікаво, що це була мінікопія однойменного собору в Римі, а потім його перебудували. Там надзвичайно гарна архітектура, нехарактерна для нас».

Неллі Гасинець
Неллі Гасинець

А от першокурсниця спеціальності «Культурологія» Неллі Гасинець відвідала Луцьк уперше: «Емоції та враження після екскурсії надзвичайно яскраві. У нас був цікавий маршрут, а оглядини проводили археологи – думаю, ніхто не знає про тутешні цікавинки більше і ліпше, ніж вони. А побувати у візитівці міста – Луцькому замку, що зображений на 200 гривнях, – це було дуже круто. Коли ми піднялися гвинтовими сходами на оглядовий майданчик – я була в захваті: звідти дуже гарний краєвид! Підземелля окольного замку обладнані сучасними технологіями, завдяки цьому вивчати його історію ще цікавіше!

Найбільше мене вразила фігура монаха, який рухався, а його очі справді наче в живої людини. Найбільше з цієї подорожі мені запам’яталася прогулянка вулицями міста. Ми ходили до дому скульптора Голованя – тепер там живе його дружина, бо сам митець, на жаль, помер. Будинок мені здався схожим за стилем на Гауді й зокрема на Саґраду Фамілію – також багато цікавих елементів, які можна розглядати годинами».

Ксенія Шокіна,
фото екскурсантів
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.