Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам із окупованих територій розповіли про їхні права та соціальну допомогу

У ректораті УжНУ молоді зі статусом внутрішньо переміщених осіб роз’яснили, як внести своє ім’я до переліку виборців

0 152

Студентам із окупованих територій розповіли про їхні права та соціальну допомогу

Зареєстровані у Донецькій та Луганській областях, а також в АР Крим, українці мають право голосу на рівних із усіма. Про те, як внести своє ім’я до списку виборців, та про соціальну допомогу, на яку можуть розраховувати, 20 лютого розповідали студентам УжНУ зі статусом внутрішньо переміщених осіб.
Анжела Бабкіна
Анжела Бабкіна

Уже 31 березня Україна обиратиме президента. Голос кожного важливий. Навіть якщо він проти всіх. Однак що робити тим, хто проживає не за місцем реєстрації? Стосується це, між іншим, не тільки переселенців із тимчасово окупованих територій, а й так званих трудових мігрантів чи навіть студентів, котрі навчаються в іншому місті.

Студенти перевіряють наявність прізвища у реєстрі виборців
Студенти перевіряють наявність прізвища у реєстрі виборців

Радниця Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна зауважила, що, згідно зі статистичними даними, на Закарпатті є близько 4000 внутрішньо переміщених осіб. Фактично наш край лідирує на Заході за кількістю ВПО, поступаючись лише Львову. Чимало переселенців тут і залишається.

Перевірити наявність себе в списку виборців просто, й займає це близько двох хвилин (із власного досвіду): потрібно лише заповнити запит ЗА ПОСИЛАННЯМ. Якщо ваше прізвище не внесене до реєстру виборців, слід звернутися у відділ ведення ДРВ виконавчого комітету Ужгородської міської ради із заявою. Для цього потрібен лише паспорт. Встигнути з цією процедурою треба до 25 березня 2019 року включно. Оскільки, найімовірніше, вибори відбуватимуться у два тури, виконати ці дії доведеться двічі.

Лариса Фучко
Лариса Фучко

«Ви – майбутнє цієї країни. Маєте за плечима багаж дорослого дитинства, який можете застосовувати тут, набиратися нових знань, формувати свою громадянську позицію. Потрібно йти та робити свідомий вибір, щоб надалі ті проблеми, які наразі турбують нас, переселенців, були вирішені», – підкреслила Анжела Бабкіна.

 Ігор Король
Ігор Король

Лариса Фучко, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, роз’яснила про сферу своєї діяльності й додала, що внутрішньо переміщені особи з 2017 року мають право на безкоштовне надання будь-яких послуг юридичного характеру.

Про готовність університету усіляко сприяти студентам-переселенцям зауважив проректор УжНУ Ігор Король.

Крім того, молоді розповіли, де вони можуть отримати додаткову фінансову чи матеріальну допомогу, а після зустрічі в особистому спілкуванні дали поради щодо вирішення тих чи тих проблем, які турбують студентів.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.