Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У «Кобзарі» натовп – за прилавком Андрій Любка

У рамках читацької акції письменник головним чином презентував свій новий нон-фікшн роман «У пошуках варварів»

0 274
Андрій Любка
Андрій Любка
Книжки закарпатського письменника Андрія Любки мають попит не лише серед місцевого читача, але й в інших містах України, читають його і за кордоном. Самого ж автора «впіймати» в Ужгороді не так просто. 10 грудня у рамках акції «Письменник за прилавком» читачі мали нагоду особисто поспілкуватися з Андрієм та отримати книгу з автографом.

«До участі в цій акції мене мотивує підтримка хороших ініціатив та ідея популяризації читання, – каже Андрій Любка. – Мені б хотілося, щоб у нас читали більше і в різний спосіб говорили про культуру та літературу. У нас відбувається досить мало культурних подій, тож я підтримую всілякі ініціативи, які покликані розбудити цю область і це місто».

У «Кобзарі» натовп – за прилавком Андрій ЛюбкаУ рамках акції письменник головним чином презентував свій новий роман «У пошуках варварів», однак залюбки розповідав і про інші видання: «Карбід», «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», «Саудаде», «Кілер», «Кімната для печалі» тощо.

«Щойно я випустив нон-фікшн роман «У пошуках варварів». Це історія моїх семирічних подорожей до балканських країн. Розповідь про їхню історію, культуру, менталітет, сучасне життя. Ось на форзаці навіть скан мого закордонного паспорта із печатками, котрі свідчать, що я справді був у цих країнах. Це найбільша моя книжка, і тепер я хочу трохи відпочити від писання.

Нині перекладаю книжку хорватської письменниці Дубравки Угрешич «Музей безумовної капітуляції» – це роман про екзиль. Про те, як вона виїжджає зі своєї країни, колишньої Югославії, з початком війни. Це роман про втрату батьківщини, пошуки себе в новому світі, вивчення мови – все те, з чим стикається емігрант. І про те, що свою батьківщину починаєш розуміти і відчувати саме тоді, коли її втрачаєш. А відтак планую взятися за свій роман».

Ніна Туряниця отримує автограф
Ніна Туряниця отримує автограф

Зустрітися з письменником прийшло чимало студентів Ужгородського музичного коледжу ім. Д. Задора та Ужгородського національного університету, звісно ж, не оминули увагою й численні містяни.

Четвертокурсниця факультету суспільних наук Ніна Туряниця творами Андрія Любки зачитується вже не перший рік. Дівчина розповідає: «Особисто для мене акція «Письменник за прилавком» є початком новорічного сезону та підготовкою до свят. Уже третій рік до неї долучаюся і, зізнаюся, зазвичай приходжу до Андрія Любки. Ще зі шкільних років мене приваблює саме українська література, а деякі твори Любки розповідають про саме Закарпаття – він грамотно викриває наші проблеми та менталітет. Його твори мене дуже зачіпають. І, до речі, згадки про Словенію у творах Андрія надихнули мене на подорож до цієї країни – цьогоріч я втілила мрію і відвідала Любляну».

Письменник каже, що останніми роками помітним є попит на українську культуру, літературу, кіно: «Мені здається, нині ми переживаємо час культурного ренесансу. Тепер багато доступної гуманітаристики виходить українською мовою. Це велике досягнення, і важливо його не загубити».

P. S. Нагадаємо, акція триває у будні з 14:00 до 15:00 у магазині «Кобзар». За прилавком ще можна буде зустріти Дмитра Кешелю (11.12), Банди Шолтеса (12.12), Андрія Дурунду (13.12), Мирослава Дочинця (16.12), Тетяну Літераті (17.12), Олександра Гавроша (18.12).

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.