Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Україна задає світові тренди: в Ужгороді підбили підсумки акції «Озеленення планети»

Найближчими днями до акції долучиться й Ужгородський університет: у парку, який заклали восени у рамках «Озеленення України», висадять кілька сотень кущів бірючини

0 85
Україна задала тренд усьому світу: торішня акція «Озеленення України» набула світових масштабів. 23 квітня в ужгородському Падіюні підбили підсумки цьогорічної акції з висаджування дерев, яку підхопили й інші країни світу.

Україна задає світові тренди: в Ужгороді підбили підсумки акції «Озеленення планети»Україна задає світові тренди: в Ужгороді підбили підсумки акції «Озеленення планети»«Минулого року ідея ініціаторів у Києві полягала в тому, щоб об’єднати українців заради колективної історії успіху. Тоді замість запланованого мільйона дерев ми посадили на 800 тисяч саджанців більше. Це був рекорд України, – пригадує локальна координаторка проєкту «Озеленення Закарпаття», директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ, доцентка ФІМВ Ганна Мелеганич. – Цього року планували висадити мільйон дерев на всій планеті. Можна говорити багато про проблеми і важливість їх вирішення. Але найкраще не просто говорити, а діяти. Так ми й зробили».

Україна задає світові тренди: в Ужгороді підбили підсумки акції «Озеленення планети»Організував акцію благодійний фонд «Озеленення України» за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства закордонних справ та Агентства лісових ресурсів.

Як каже Ганна Мелеганич, акція закінчилася 22 квітня – у Міжнародний день землі. А результат перевершив навіть найоптимістичніші сподівання.

Україна задає світові тренди: в Ужгороді підбили підсумки акції «Озеленення планети»Так, за одну добу 10 квітня в усьому світі висадили понад 5.5 мільйона дерев із координацією з України. Із них понад 4 мільйони – саме в Україні. Замість запланованих 100 країн долучилися 110, серед яких Канада, Великобританія, Білорусь, Туреччина, Молдова, Польща, Індонезія, Туніс, Чорногорія, Кувейт, Сінгапур, Китай, Балі, Мексика, В’єтнам, та інші. А у дні до та після акції до ініціативи доєдналися ще 28 країн.

На Закарпатті висадили майже 73 тисячі дерев. Переважну частину на території лісництв. Ще майже 8 тисяч дерев посадили у громадах – це вдвічі більше, ніж торік. В Ужгороді посадили 757 дерев 15 видів. Ганна Мелеганич каже, що особливо зацікавлені у висадці дерев ОСББ.

«У нас у місті є проблема: ніде садити. Нам би хотілося посадити більше, але навіть під цих 757 дерев знайти місце було складно. До того ж у містах усі локації потрібно узгоджувати. У той же час у Мукачеві змогли висадити більше дерев завдяки порозумінню і співпраці міської влади, бізнесу та громадських активістів», – стверджує локальна координаторка акції.

До обговорення долучилися представники соціально відповідального бізнесу, які підтримали акцію. Говорили не тільки про результати заходів, а й про плани на майбутнє.

Найближчими днями до акції долучиться й Ужгородський національний університет. У парку, який заклали восени у рамках «Озеленення України», висадять кілька сотень кущів бірючини.

На завершення вручили подарунки дітям, які створили тематичні малюнки у рамки акції.

Ксенія Шокіна,
фото Ярослава Дуленка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.