Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Українсько-угорський ННІ УжНУ – активний учасник ґрантових проектів та інших міжнародних заходів

21 червня відбулося завершальне в 2017–18 н. р. засідання Вченої ради Ужгородського університету

0 374

Українсько-угорський ННІ УжНУ – активний учасник ґрантових проектів та інших міжнародних заходів

21 червня відбулося завершальне в 2017–18 н. р. засідання Вченої ради Ужгородського університету.

На початку заходу голова громадської ради при Закарпатській обласній держадміністрації Федір Харута нагородив ректора Володимира Смоланку відзнакою за сприяння в роботі організації (зокрема, за надання приміщення в УжНУ).

Відтак Володимир Іванович вручив атестати: професора – завкафедри кібернетики та прикладної математики Федорові Гече, доцента – доценту кафедри названого підрозділу Мар’яні Шаркаді та доценту кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Василю Тимчаку, диплом доктора психологічних наук – Уляні Михайлишин. Подякою за ефективне виконання обов’язків голови журі в конкурсі «Учитель року-2018» (номінація – німецька мова) відзначили завкафедри теорії та практики перекладу Івана Зимомрю.

Нагороди отримали й представники факультетів – переможців загальноуніверситетської спартакіади (серед студентів – підрозділ здоров’я і фізичного виховання, природничо-гуманітарний коледж, ІТФ; з-поміж викладачів і співробітників – ФІТ, фізфак, економічний факультет).

Відтак після перерви на голосування за осіб, які балотувалися на здобуття вчених звань і посад завідувачів кафедр, зі звітом виступив директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Олександр Шпеник.

Українсько-угорський ННІ УжНУ – активний учасник ґрантових проектів та інших міжнародних заходів
Звітує Олександр Шпеник

«Наш підрозділ – один із наймолодших, однак його історія в УжНУ сягає півстоліття – від часу заснування кафедри угорської філології», – відзначив Олександр Оттович.

Українсько-угорський ННІ УжНУ – активний учасник ґрантових проектів та інших міжнародних заходівНині в інституті функціонує 3 кафедри (угорської філології, історії Угорщини та євроінтеграції, фізико-математичних дисциплін), Центр гунгарології, науковий центр «CrossRoads», центр іноземних мов ECL. У структурі УУННІ є лінгафонний кабінет і 2 комп’ютерні класи. Діє бібліотека ім. М. Берчені (у фонді – близько 10 тисяч видань), у приміщенні якої часто влаштовують різноманітні заходи. Підрозділ має сучасну матеріально-технічну, навчальну базу, зокрема в лабораторії міжнародних відносин, археологічній, фізичній, лабораторіях. Обладнання, яке, до слова, використовують і науковці фізичного, хімічного, медичного факультетів, удалося закупити за ґрантові кошти.

Загалом Українсько-угорський навчально-науковий інститут УжНУ – активний у міжнародній співпраці. Так, підрозділ має договори з вишами Будапешта, Дебрецена, Сегеда, Пейча, Пряшева, Падуї, із урядом та Академією наук Угорщини, бере участь у програмах ERASMUS+ та «Горизонт-2020».

Упродовж останніх трьох років в інституті діє програма, яка заохочує студентів ІІ–ІV курсів до наукової діяльності: у рамках ґрантової діяльності для найактивніших улаштовують науково-пізнавальні поїздки за кордон. Двоє вихованців Українсько-угорського навчально-наукового інституту працюють помічниками депутатів Європарламенту, троє – трудяться в консульствах.

Нині в інституті — понад два десятки викладачів, фах здобуває 230 юнаків і дівчат. Для збільшення контингенту студентів цьогоріч улаштовано профорієнтаційні олімпіади, до яких долучилися 120 старшокласників. Крім того, представники УУННІ відвідали близько півсотні з презентацією нашого вишу.

Діяльність Українсько-угорського навчально-наукового інституту члени Вченої ради загалом визнали задовільною.

Ольга Брайлян,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.