Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород поповнився мініскульптурками – одна з них біля хімфаку УжНУ

Мініатюрний пам'ятник біля колишньої гімназії присвячений італійському роду Другетів, а той, що на вулиці Гойди, поблизу відділення Комінвестбанку, – Мілтону Фрідману, видатному американському економісту родом із Закарпаття

0 202
Кількість мініскульптурок в Ужгороді стрімко наближається до півсотні. Упродовж цього місяця в місті відкрили дві нові – одна з них поблизу хімічного факультету, інша – на вулиці Гойди. Обидва пам’ятники створили скульптор Роман Мурник та коваль Степан Руснак.
Ужгород поповнився мініскульптурками – одна з них біля хімфаку УжНУ

Федір Шандор
Федір Шандор

Скульптурка біля хімфаку присвячена італійському роду Другетів, що понад 360 років правили містом. Туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор розповідає: «Це збірний образ Другетів, а не конкретна персона. Ці люди зробили Ужгород містом у класичному розумінні: принесли сюди культуру, вищу освіту, театр, садівництво, традицію будувати вулиці й забудовувати їх з обох боків, почали зводити греко-католицький собор тощо. Розміщення скульптурки теж не випадкове: маленький Другет стоїть поблизу будівлі хімфаку, що раніше була гімназією, названою на їхню честь, та дивиться на замок, який колись належав цьому роду». До слова, у 1943 році на місці нинішньої Церкви адвентистів сьомого дня, що позаду хімфаку, стояв пам’ятник Другетам.

Другу скульптурку Ужгороду 18 грудня приніс Святий Миколай, та ще й одягнув за своєю подобою – у червону шапочку й шарфик. Розмістилася вона на вулиці Гойди поблизу відділення Комінвестбанку. І це неспроста: Мілтон Фрідман, що втілений тут у бронзі, був видатним американським економістом, відомий своїми роботами з макроекономіки, мікроекономіки, економічної історії, статистики та захистом вільного капіталізму. Його родина походила із закарпатського Берегова (щоправда, тоді це був угорський Береґсас). Сам же майбутній економіст народився вже в Нью-Йорку у 1912 році.

Цікаво, що цей чоловік – єдиний виходець із Закарпаття, який є лавреатом Нобелівської премії: отримав її за досягнення у дослідженні споживчого аналізу, розробку грошово-кредитної теорії та демонстрацію складності стабілізаційної політики.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.