Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету

До щорічної загальнодержавної акції «За чисте довкілля» долучилися чи не всі підрозділи вишу

0 363
У суботу, 14 квітня, УжНУ підтримав щорічну загальнодержавну акцію «За чисте довкілля». Представники різних підрозділів наводили лад на визначених ділянках. Хоч деякі факультети стартували раніше, як-от математики й туризмознавці.
Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Студенти хімфаку фарбують лавиці

Такий екофлешмоб дехто називає суботником, хтось — толокою (тобто добровільна праця гуртом). Завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища хімфаку УжНУ Степан Чундак схиляється до другого варіанту, зауважуючи: «Сьогоднішня Всеукраїнська толока — надбання нашого народу, адже допомагаємо довкіллю, прибираючи сміття, яке накопичилося протягом зими. Очищені об’єкти радують око, а самі люди мають задоволення і від плодів праці, і від спілкування. Виграє ж у цьому навколишнє середовище, котре стає чистішим і на яке зменшено негативний антропогенний вплив».

До слова, студенти хімічного факультету разом із наставниками доклали чимало зусиль для впорядкування рідного підрозділу: збирали сміття на території та в сквері поряд, обкопували клумби, пололи, косили, фарбували лавиці, мили вікна.

Своєю чергою, студенти факультету міжнародних економічних відносин доброю справою розпочали відзначати 20-річчя рідного підрозділу. Юнаки й дівчата під керівництвом старшого викладача Людмили Казакової та з допомогою працівника відділу охорони Івана Лошака поповнили алею сакур, що перед головним корпусом УжНУ, п’ятьма саджанцями.

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Міжнародники УжНУ садили сакури. Фото на згадку перед початком роботи

Л.Казакова зауважила: «Праця принесла добрий настрій та задоволення від краси довкола. Доглядатимемо за деревами й триматимемо кулаки, аби добре прийнялися».

У відповідь проректор Ігор Король висловив упевненість, що рослини неодмінно приживуться, адже їх садили з радістю.

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Студентки ФІФ Ірина Рип’янчин, Лілія Чикур та Мирослава Мигалко за роботою

Причепурився сам уранці, причепури гарненько і свою планету… Дотримуючись настанови Антуана де Сент-Екзюпері, до роботи взялися викладачі й студенти факультету іноземної філології, які підмітали та згрібали сміття позаду головного корпусу вишу. Першокурсниці Ірина Рип’янчин, Лілія Чикур та Мирослава Мигалко кажуть, що прибирати приємно, адже погода сприяє. До того ж зауважили: «Доволі чиста територія, тож робимо висновок, що наші ровесники свідомі й охайні, а техпрацівники добре виконують роботу». До слова, останні й у день суботника потрудилися на славу: пропололи клумби, копали, обрізали кущі й білили дерева.

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Представників філфаку під час роботи тішили неочікувані знахідки

А от у зеленій зоні від автобусної зупинки до головного корпусу УжНУ, де прибирали студенти філологічного факультету, відходів виявилося більше. Заступник декана філфаку Олег Хававчак поділився: «Першокурсниці відділення журналістики самовіддано попрацювали, а сміття було чимало. Траплялися й неочікувані знахідки, до прикладу, люстра, куртка, рукавиця… Тож під час роботи й повеселилися. Загалом, кожна така екологічна акція дає позитив. І проходячи повз території, яку причепурили, згадуватимемо про свій маленький, але потрібний внесок». На очищеній ділянці дівчата-трудівниці влаштували міні-пікнік.

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Студенти геофаку, крім іншого, обрізали дерева

Найактивнішими, за спостереженням Медіацентру, виявилися представники географічного факультету, які прибирали одразу три локації на БАМі. Так, дослідники Землі виконували санітарну обрізку молодих дерев і збирали сміття на території, прилеглій до дороги, також згрібали суху траву на ділянці біля стоянки. Крім того, студенти геофаку обкопували дерева при дорозі, що веде до гуртожитків № 4–5. Як зауважив, першокурсник Юрій Сидорович, географи охочі до праці. Завзяту роботу доцент кафедри лісівництва Андрій Мигаль, звісно, оцінив на відмінно.

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Майбутні стоматологи працювали на клумбах і …
Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
… прибирали будівельні відходи
Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Учасники толоки на юридичному факультеті
Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
На клумбах трудяться студенти юрфаку

Натхненно працювали вихованці стоматологічного факультету. Вони пололи та копали клумби біля будівлі підрозділу, а ще прибирали будівельні відходи, адже на стоматфаку зводять ще один поверх.

Майбутні правники, зокрема студенти-першокурсники під  керівництвом викладачів кафедри кримінального права та процесу Ярослава Ступника та Василя Копчі ґаздували у внутрішньому подвір’ї юридичного факультету. Четвертокурсник Павло Величко наголосив: «Виконання громадських обов’язків, безперечно, сприяє вихованню відповідальних студентів. Нині молодь юрфаку вкотре довела, що не байдужа до порядку».

Ужнівці гуртом давали лад територіям університету
Вихованці факультету історії та МВ

А от у сквері навпроти ректорату нашого університету засукали рукави вихованці факультету історії та міжнародних відносин. Молодь збирала сміття, згрібала сухе листя, відходи кидали в машину.

Долучилися до толоки з прибирання та впорядкування також представники інших факультетів і мешканці студмістечка.
Отож студенти Ужгородського університету і до навчання, і до роботи охочі!

Ольга Брайлян,
фото авторки та з підрозділів
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.