Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівцям презентували праці із засекреченими документами радянського часу

Серію книжок, виданих впродовж 2011–2018 років у межах проєкту «Реабілітовані історією», в Науковій бібліотеці Ужгородського університету презентували керівник редакційно-видавничої групи, історик Олексій Корсун та директор Закарпатського музею жертв сталінських репресій Янош Мешко

0 198
Олексій Корсун
Олексій Корсун
Серія книжок, видана в період 2011–2018 років у контексті проєкту «Реабілітовані історією», відкрила невідомі сторінки минувшини Закарпаття. Збірники в Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету презентували керівник редакційно-видавничої групи, історик Олексій Корсун та директор Закарпатського музею жертв сталінських репресій Янош Мешко.

Представили такі видання: «Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939–1949 рр.», «Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944–1955 рр.», «Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944–1955 рр.». А ще – «Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947–1953 рр.», «Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізації. 1946–1953 рр.». Таким чином, фундаментально описано події в краї у відповідні роки. Під час заходу присутнім, зокрема, показали унікальні фотографії, на котрих – Ужгород минулого століття, візити високопосадовців до краю. Крім того, у виданнях можна ознайомитися з архівними документами, які в радянську добу мали гриф «таємно».

Янош Мешко
Янош Мешко
Олексій Корсун дарує примірники книг представницям Наукової бібліотеки
Олексій Корсун дарує примірники книг представницям Наукової бібліотеки

Варто зауважити: усі матеріали зібрані в результаті копіткої роботи з даними архівів в Ужгороді, Празі, Москві, а також з бібліотек, товариств, приватних колекцій. У презентованих книжках чимало історичних документів представлені широкому загалу вперше, що робить підготовленіі праці унікальними.

«У виданнях подано імена репресованих в радянські часи, історії їхнього життя. Тож ці книжки потрібно не тільки читати, а й шукати в них імена своїх родичів, знайомих», – зауважив О. Корсун.

Окремі примірники праць історик подарував Науковій бібліотеці УжНУ.

Ольга Брайлян,
фото авторки та Наукової бібліотеки УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.