Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ зібрав 45 проректорів із наукової роботи ЗВО України для обговорення євроінтеграції науки

0 49
З 25–27 жовтня в Ужгородському національному університеті триває II Міжнародна науково-практична конференція проректорів із наукової роботи закладів вищої освіти України «Євроінтеграція української науки: проблеми та виклики».

УжНУ зібрав 45 проректорів із наукової роботи ЗВО України для обговорення євроінтеграції наукиЗахід, організований ДВНЗ «УжНУ» спільно з Центром українсько-європейського наукового співробітництва та Видавничим домом «Гельветика», зібрав 45 проректорів із наукової роботи закладів вищої освіти з 20 областей України.

Микола Палінчак
Микола Палінчак

Модерував вітальну частину декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ Микола Палінчак.

Володимир Смоланка та Богдан Андріїв
Володимир Смоланка та Богдан Андріїв

Першим із вітальним словом до учасників звернувся ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Мені дуже приємно, що майданчиком проведення цієї конференції уже вдруге є Ужгородський національний університет. Сподіваємося, цей форум стане традиційним і надалі буде проводитися в Ужгороді. Хочу побажати вам успішної роботи протягом цих днів. Тут зібралися найпотужніші науковці нашої країни. Питання євроінтеграції української науки нині є надзвичайно актуальними, тож сьогодні відбудеться не лише обмін досвідом, а й гарячі дискусії».

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, вітаючи учасників, наголосив: «Україна нині прямує до Євросоюзу. Саме тому нам потрібно готувати студентів, які будуть конкурентоспроможними на цьому ринку праці. Досить важко здобути престижну роботу без відповідного багажу знань. Протягом цих кількох днів ви матимете нагоду обмінятися досвідом, адже у кожного є власні напрацювання. Дуже приємно, що це відбуватиметься саме в нашому місті».

Мар'яна Марусинець та Марія Сігетій
Мар’яна Марусинець та Марія Сігетій

Директорка департаменту освіти і науки Закарпатської обласної військової державної адміністрації Мар’яна Марусинець відзначила вагомість такого заходу: «Ужгородський національний університет є одним із найпотужніших закладів, який має визнання не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Сьогодні з усієї країни сюди приїхала наукова еліта, яка закладає підґрунтя стратегії розвитку нашої країни в її покроковому просуванні до Євросоюзу. Для нас надзвичайно важлива ваша участь у цій конференції».

Очільниця управління Державної служби якості освіти в Закарпатській області Марія Сігетій розповіла про свій досвід міжнародної співпраці: «Я виокремила для себе 3 ключові речі, на які звертають увагу викладачі і студенти закордонних університетів. Передусім — матеріально-технічна база, яка сприяє розвитку освіти та науки. Також акцент спрямований на практичне навчання, якого впроваджують більше, ніж теоретичного освоєння матеріалу. І найголовніше — спілкування, взаємини та підтримка між науковими працівниками. Саме в цьому напрямку варто працювати українським закладам вищої освіти. Нам є чим ділитися, маємо багато досвіду, особливо щодо роботи у кризових ситуаціях».

УжНУ зібрав 45 проректорів із наукової роботи ЗВО України для обговорення євроінтеграції наукиПроректор УжНУ із наукової роботи Іван Миронюк зазначив: «Дуже радий зустріти тих, з ким спілкувалися минулого року, й познайомитися з тими, хто вперше приїхав на нашу конференцію. Я також її учасник, тож братиму активну участь у спілкуванні та дискусіях. У нас дуже багато проблем, адже живемо у складний час. Думаю, у кожного є власні напрацювання вирішення тих проблем, з якими стикається кожен університет. Дуже цінно, що є такий майданчик, де можемо зустрітися, поговорити, налагодити співпрацю».

Іван Миронюк
Іван Миронюк
Олег Головко
Олег Головко

Завершуючи вітальну частину, Олег Головко, засновник та директор Видавничого дому «Гельветика», голова наглядової ради Центру українсько-європейського наукового співробітництва, нагадав про важливість дальшої роботи, зазначивши, що учасники матимуть цілий рік до наступної конференції для розвитку всіх напрацювань, які будуть обговорені протягом цих днів.

Пленарне засідання відбувалося в межах трьох панелей, які модерували Василь Попович (проректор з науково-педагогічної роботи та досліджень Луцького національного технічного університету), Яна Сичікова (проректорка з наукової роботи Бердянського державного педагогічного університету) та Наталія Савіна (проректорка з наукової роботи та міжнародних зв’язків Національного університету водного господарства та природокористування). Доповідачі розглядали питання адаптації української науки та освіти до європейських стандартів, розвитку інноваційного потенціалу й модернізації наукової інфраструктури відповідно до сучасних вимог.

26 жовтня на учасників конференції очікує екскурсія мальовничим Закарпаттям: науковці відвідають замок Паланок (м. Мукачево) і музей винороба Чиза (м. Берегово).

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.