Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Україні може з’явитися ще одне офіційне свято – Верховна Рада запросила до обговорення фахівців УжНУ

Представники юридичного факультету і факультету історії та міжнародних відносин висловили пропозиції, коли доречніше відзначати День української державності

0 300
В Україні мають намір започаткувати ще одне офіційне свято – День української державності. Щодо доцільності впровадження і можливих дат його відзначення до ректора Ужгородського університету Володимира Смоланки звернувся перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Ректор доручив розглянути це питання фахівцям юридичного факультету і факультету історії та міжнародних відносин. Сьогодні ужнівці обговорили свої напрацювання з цих питань і озвучили пропозиції.

До обговорення долучилися проректорка УжНУ Мирослава Лендьел, декан юридичного факультету Ярослав Лазур, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Володимир Галас, завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ Віталій Андрейко та професор кафедри Ігор Тодоров. Також свої пропозиції запропонував доцент кафедри модерної історії України та зарубіжних країн Володимир Фенич.

Мирослава Лендьел
Мирослава Лендьел

Як зауважила Мирослава Лендьел, «важливо, що у Верховній Раді хочуть чути думку представників університетів різних регіонів. Можливо, наш, закарпатський, погляд буде дещо відрізнятися від точок зору колег із інших регіонів країни. Ми залучаємо до обговорення міжнародників, які можуть оцінювати цю подію в контексті європейської інтеграції та практики; істориків, які обґрунтовують передумови; та, безумовно, юристів, які можуть дати юридичне обґрунтування, потреби формату та значущість цієї дати».

Ярослав Лазур
Ярослав Лазур

Ярослав Лазур акцентує: «Погляди на розуміння історичних витоків державності – що таке державність та які її історичні витоки можуть бути – дуже плюралістичні. В експертному середовищі вони потребують вагомого осмислення. Вважаю, що варто задекларувати від університету бажання брати участь у цьому складному процесі. Думаю, це буде лише початок обговорення – і експертного, і громадського. Так ця дискусія буде наповнюватися більшою кількістю думок, ідей, обґрунтувань».

Тож вирішили заявити про готовність УжНУ долучитися до обговорення питання запровадження Дня Української Державності на державному рівні.

ЯКІ ДАТИ ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ ПРОПОНУЮТЬ НАУКОВЦІ УЖНУ І ЧОМУ?

Ігор Тодоров
Ігор Тодоров

Ігор Тодоров повідомив, що пропозиції розробляв спільно з доценткою кафедри Ганною Мелеганич. Зі слів пана Тодорова, до уваги взяли не лише історичне обґрунтування, а й те, що з 11 державних свят абсолютна більшість припадає на першу половину року. Науковці пропонують визначити Днем Української Державності 1 грудня. «Саме цього дня відбувся референдум на підтримку акту про Незалежність України. Завдяки ньому Україна здобула міжнародне право суб’єктності. Адже, щоб стати повноцінною державою, потрібно мати міжнародне правове визнання. І це міжнародне визнання починається 2 грудня за результатами референдуму», – аргументує професор.

Володимир Фенич
Володимир Фенич

Володимир Фенич висловив й дещо інше бачення: «На мою думку, днем державності може бути 22 січня: тоді було проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР. Або ж такою датою може стати 1 грудня, коли громадяни України на всеукраїнському референдумі підтвердили акт про Незалежність. Пошук інших історичних дат не матиме жодного доказового історико-правового підтвердження».

Віталій Андрейко
Віталій Андрейко

Власне, таку думку поділяє й Віталій Андрейко: «Можна навести багато дат, які свідчать про бажання створити національну державність. Але, як на мене, саме 22 січня, День соборності, свідчить про реальне бажання мати державність».

Володимир Галас
Володимир Галас

Своє бачення озвучив і Володимир Галас. Ішлося про саме поняття української державності від часів Київської Русі, коли формувався український народ, і донині.

Науковець вважає, що «починати родовід української національної держави слід із Галицько-Волинського князівства».

Однак, на його думку, нині, з огляду на низку історичних чинників, «представники окремих регіонів України вкладають неоднаковий зміст у поняття «незалежність», вони по-різному уявляють українську державність, моделюють її державний устрій, форму, зовнішню і внутрішню політику».

Також пан Галас навів низку міркувань, з яких резюмував, що «український народ ще остаточно не сформувався як політична нація».

***
У підсумку учасники зустрічі вирішили заявити про участь УжНУ в обговоренні запровадження державного свята Дня української державності. Вважають за доцільне не поспішати із остаточним ухваленням значущого рішення. Тому домовилися додатково провести науковий семінар, щоб долучити більше науковців, розглянули питання з різних позицій і дійти компромісу або ж запропонувати на розгляд декілька дат.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.