Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпатська молодь уже рік ремонтує оселі та громадські простори на волонтерських засадах

Закарпатський осередок руху «Будуємо Україну Разом» (БУР), що залучає молодь до корисних справ, відзначив перший рік своєї діяльності

0 278
Неполітична організація, яка на волонтерських засадах робить ремонти в оселях сімей та відновлює громадські простори. Хіба таке можливо? Так! Цими днями перший рік своєї діяльності відзначає закарпатський осередок Будуємо Україну Разом (БУР). Як цей рух з’явився на Закарпатті, чому молодь цим займається і звідки взагалі у них будівельні навички?
Закарпатська молодь уже рік ремонтує оселі та громадські простори на волонтерських засадах

УСЕ ПОЧАЛОСЯ МІЖ ФРАНЦІЄЮ ТА ПОЛЬЩЕЮ

Павло Прижегодський
Павло Прижегодський

Голова закарпатського осередку БУР Павло Прижегодський каже: «Закарпатський осередок народився у Парижі. Точніше, між Францією і Польщею. Із пропозицією пройти співбесіду на посаду мені зателефонував знайомий, коли я був на верхівці Ейфелевої вежі, а він – у Польщі. А деталі я вже обговорював вранці у паризькій квартирі. На той момент я не був БУРівцем, але знав про проєкт і мав бажання допомогти йому поширитися на теренах Закарпаття.

Вважаю, що волонтером БУРу я став, коли вперше пофарбував стіну. Але усвідомлення того, що таке БУР, до мене доходить лише після того, як пройшов БУР табір. Це кількаденна акція, на яку з’їжджаються волонтери з різних куточків країни. І це настільки концентрований досвід! За 11 днів там організатори навчили мене й дали спробувати стільки, скільки я не пробував, певно, за пів року. Я навчився класти підлогу, цементувати, ставити кути на стіни і навіть мінімально спілкуватися мовою жестів! Я відвідав класні маловідомі місця в Україні. Це просто ВАУ. Ті зміни, які в мені сталися за ці дні, дуже надихають і показують, яким хочеться бачити не лише наш осередок, а й українців загалом».
Закарпатська молодь уже рік ремонтує оселі та громадські простори на волонтерських засадах

ЗА РІК ДІЯЛЬНОСТІ ЗРОБИЛИ 8 РЕМОНТІВ

За рік закарпатський осередок згуртував 95 волонтерів. Із ними провели 9 короткострокових акцій-ремонтів – вони називаються БУРчиками – а також 2 БУР-толоки. Є і культурно-освітня програма: нетворкінги (на них співають під гітару, спілкуються за чаєм, грають в ігри чи дивляться фільми) та BUR-talks (лекції на зразок TEDx).

Закарпатська молодь уже рік ремонтує оселі та громадські простори на волонтерських засадахАкції не обмежують одним містом: зробили ремонти в Ужгороді, Мукачеві, були в Чинадійові та Виноградові. Нині команда планує відкрити локальні осередки в Ужгороді та Мукачеві, а надалі – в усіх 6 новостворених районах області. Так удасться працювати ще активніше!

«Одна з найяскравіших особисто для мене історій – історія родини з соціального гуртожитку в Мукачеві, – розповідає Павло Прижегодський. – Рік тому ми прийшли до них і допомогли відбудувати житловий блок. А десь за пів року вже вони самі виявили ініціативу допомогти своїм сусідам і запросили БУР до них. Крім того, вони привели до ладу під’їзд уже власними силами. І побачили, що змінювати світ навколо себе можна і потрібно».

Оля Томашевська
Оля Томашевська

БУР у себе приймала й Оля Томашевська та четверо її дітей. Жінці запропонували відремонтувати помешкання. Пропозиція, каже, була заманливою, адже в домі було багато недоробленого після не дуже сумлінних майстрів.

«У мене в домі було багато чого, не доведеного до пуття або не зробленого взагалі. Спочатку майстри з БУРу були вражені фронтом робіт. Але мене запевнили: чим зможуть – допоможуть. Врешті БУРівці не лише зробили нам ремонт, а й намертво увійшли в наше життя. Знаєш, БУР – це, напевно, назавжди. Потім ми з дітьми уже й самі долучилися як волонтери – допомагали з ремонтом у притулку для тварин від «Кожен має другий шанс».

БУР – це люди, за якими майбутнє. Їхні ідеї мені дуже близькі. Тут такі люди, які наділені щирістю, чесністю, справедливістю – найкращими якостями», – каже Ольга.

ТУТ ДІВЧАТАМ ДОВІРЯЮТЬ «ЧОЛОВІЧУ» РОБОТУ

Аліна Білецька на Дні народження закарпатського осередку БУР
Аліна Білецька на Дні народження закарпатського осередку БУР

На волонтерських акціях здобути новий досвід може кожен і кожна. Тут нема ґендерних упереджень, стереотипів чи обмежень. У цьому на власному досвіді переконалася Аліна Білецька – студентка з Рівного, яка спробувала себе в ролі волонтерки на таборі. Власне, з табору на Львівщині й на День народження закарпатського осередку потрапила. Завдяки комунікації.

Аліна Білецька на таборі БУР
Аліна Білецька на таборі БУР

«Враження про БУР просто надзвичайні, космічні. Знаєш, я ніколи не волонтерила. Я взагалі не до волонтерства. Але подруга Катрін продзижчала мені всі вуха цим БУРом. А я їй: «Яке будівництво? Мене тато приб’є! Я ж юристка!» Але потім я почула відгуки тих, хто пройшов БУР. Вирішила, що варто й мені спробувати. І поїхали до першого БУР-табору.

Я вирішила: якщо там годують, можна безкоштовно доїхати, та ще й дають фірмову футболочку, то чому б і ні?»

«У таборі я виконувала різні ремонтні роботи, крутила лавки, фарбувала, шпаклювала… Не думала, що мені може сподобатися. Але з цими людьми так запалюєшся, ви настільки вірите у те, що робите, що сам у це не вірити просто не можеш! Я скептик у житті, але від цих емоцій подітися просто нікуди! Це космос. І саме завдяки знайомствам, які зав’язалися в таборі, я приїхала в Ужгород на святкування Дня народження вашого осередку».

БУР – ЦЕ ПРО ЛЮДЕЙ

Звісно, у кожного рано чи пізно виникає логічне запитання: а звідки на це гроші?

Фінансування для БУРу виділяє USAID та Міністерство соціальної політики України. Однак значну частину коштів шукають і заробляють самі ж волонтери, також фінансову підтримку регулярними внесками надають БУР-друзі.

Закарпатська молодь уже рік ремонтує оселі та громадські простори на волонтерських засадахУ закарпатському осередку з пошуком спонсорів для акцій допомагає студентка факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Віка Смочко. Дівчина розповідає:

Віка Смочко
Віка Смочко

«БУР з’явився в моєму житті близько 10 місяців тому. Мене запросив Паша Прижегодський. Він розповів мені про організацію й запросив на перший БУРчик до Олі Томашевської. Потім я прийшла на ще одну акцію. І на ще одну. А потім ще. Так і опинилася в команді. Тепер займаюся фандрейзингом та краудфандингом – залучаю кошти й матеріали для ремонтних робіт.

Для мене БУР – це люди. Це набагато більше, ніж просто волонтерство, просто ремонт чи просто якась відбудова. Це щось неосяжне. Таке, що живе всередині кожного з нас. Цінності БУРу вплелися в наше повсякденне життя. І ти несеш ці цінності, маєш мету, розумієш, що хочеш досягати висот і змінювати та розбудовувати Україну.

БУР змінив мій світогляд, допоміг розібратися в собі та знайти дуже багато крутих людей. Я неймовірно ціную те, яких людей ми знаходимо і підсилюємо».

Святкування першого Дня народження закарпатського осередку БУР
Святкування першого Дня народження закарпатського осередку БУР

Під час святкування Дня народження осередку волонтерам подарували інструменти і понад 1000 гривень на поповнення валізки майстрів. А попереду ще не один ремонт.

Стежити за подіями закарпатського осередку можна в Інстаграмі, або долучитися до чату в Телеграмі.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.