Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді презентували нові збірки поета-інтелектуала Дмитра Кременя

«Сива райдуга» та «Український апокриф» переконують, що Дмитро Кремінь – це людина, яка завжди мала активну життєву позицію, а його творчий доробок буде актуальним постійно

0 46
26 вересня у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка відбулася визначна подія для шанувальників української літератури. Презентували дві нові книги відомого поета-інтелектуала, публіциста й Шевченківського лауреата Дмитра Кременя – «Сива райдуга» та «Український апокриф». Модерувала захід редакторка бібліотеки Іванка Когутич. Презентував книги син митця, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
В Ужгороді презентували нові збірки поета-інтелектуала Дмитра Кременя

Ці видання є унікальними збірками вибраних та останніх віршів поета. Вони охоплюють важливі періоди української історії: відновлення Незалежності, Революцію Гідності та російсько-українську війну.

Іванка Когутич
Іванка Когутич
Тарас Кремінь
Тарас Кремінь

«Сива райдуга» побачила світ у київському видавництві «Ярославів вал» у відомій серії «БукЛіт». Вона вміщує не лише поезію, а й есе, літературні портрети та автобіографічні нариси, які розкривають багатогранний світ митця. Тарас Кремінь розповів, як з’явилася ідея книги: «У мене ніколи не виходило переконати батька в тому, що книга повинна мати таке чи таке ім’я. Історія назви «Сива райдуга» – з останньої поетичної добірки, яку він підготував собі на 65-річчя. Вірш був опублікований і в Україні, і навіть у Бразилії. Взявши за основу цей твір, я зрозумів, що це абсолютно лінійна історія, поетичний екзистенційний варіант для того, щоб провести зв’язок між раннім Дмитром Кременем і ним же, але вже як успішним письменником та громадським діячем». До слова, це перша книга, упорядницею якої стала дружина Дмитра Кременя — Ольга, що завжди була музою поета.

В «Українському апокрифі» – поеми-симфонії, переклади творів словацьких поетів та інтерв’ю з автором. Багато текстів із книги присвячені воєнній тематиці. Тарас Кремінь зауважує: «“Український апокриф” – це один з моїх улюблених віршів. А сама книга — спроба показати всім, що Дмитро Кремінь — це людина, яка мала активну життєву позицію і в роки становлення та відновлення української незалежності, і в часи вторгнення росії – як у 2014-му, так і до останніх днів».
В Ужгороді презентували нові збірки поета-інтелектуала Дмитра Кременя

Євген Тищук
Євген Тищук

На презентації був присутній директор Департаменту культури Закарпатської ОДА Євген Тищук. Він подякував упорядникам за їхню працю й наголосив, як важливо для молоді навчатися на якісній українській літературі.

Олександра Ігнатович
Олександра Ігнатович

Доцентка кафедри української літератури УжНУ, дослідниця творчості Дмитра Кременя Олександра Ігнатович продемонструвала архівні фото й презентувала короткий аналіз творчості митця через призму різних видів мистецтва, зокрема музики.

Завітав на презентацію й Ігор Павлюк, поет, літературознавець, перший лавреат премії ім. Дмитра Кременя. Він зачитав вірш митця «Allegretto», який, на його думку, характеризує автора, а також продекламував уривок з власної поетичної поеми «Бут», яка була нещодавно видана в Харкові. Твір описує часи реєстрового козацтва, проте дуже перегукується із подіями сьогодення.

Ігор Павлюк
Ігор Павлюк

Нещодавно побачив світ 51-й випуск «Наукового вісника Ужгородського університету: Серія «Філологія»». У збірнику, зокрема, розміщено унікальне інтерв’ю з Дмитром Кременем, яке надав Олександр Гаврош, спогади сучасників, а також матеріали конференції, присвяченої Дмитру Кременю, яку проводили на філологічному факультеті. Презентувала вісник присутнім завідувачка кафедри української літератури УжНУ Оксана Кузьма. Зі вмістом можна ознайомитися на сайті.

Заступник голови Закарпатської обласної організації НСПУ Василь Густі зауважив: «Дмитро надзвичайно поважав читача, людей і цінував товариство. Це все було для нього дуже важливим. Ми слухаємо його вірші й розуміємо, наскільки це був сильний чоловік. Такий, як було потрібно нашій українській державі. Його творчість, як і його самого, неможливо було не любити».

Оксана Кузьма
Оксана Кузьма
Василь Густі
Василь Густі
Вероніка Бердар
Вероніка Бердар

Говорили також про участь Дмитра Кременя в процесах захисту України, зокрема 2014 року. Автор ніколи не писав політичних гасел, проте в непростий для держави час неодноразово виступав з промовами. «У збірці «Сива райдуга» є есе «Україна просить: захисти!». Я взяв його із промови батька, щоб показати багатогранність та нагадати: поети не можуть бути осторонь життя та не мають права мовчати, коли треба тримати міцно зброю», – зазначив Тарас Кремінь.

Протягом заходу поезію Дмитра Кременя зачитували вихованці телеведучої й дикторки Наталії Якушко – студенти Академії культури і мистецтв та учасники народної студії поезії «Чарівне слово» Ужгородського міського центру дозвілля Ілля Донецький, Олеся Рябінчак, Денис Бляшин, Богдан Жубрик, Сергій Кожанов, Вероніка Бердар та Богдана Русанюк. Присутні насолоджувалися творами «Останній вечір у Манайла», «Anno Domini», «Полювання на янголів», «Я на побачення ходив», «Небесне і земне», «Елегія огненних літ», «Горобці наїлись горобини», «Здіймає Каїн Авеля на вила» та «Календар».

Завершили зустріч переглядом уривків з ефірів програми «Новий день» на «Суспільному. Миколаїв», де Дмитро Кремінь був запрошеним гостем, ще раз нагадавши присутнім про багатогранність таланту цього видатного українського митця.

Презентація нових книг стала яскравим свідченням того, що творчість Дмитра Кременя продовжує жити і надихати нові покоління українців.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.