Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Філологічні річниці: в УжНУ відбулася Міжнародна наукова конференція «Проблеми сучасної славістики», приурочена двом ювілеям

Цьогоріч виповнюється 30-й рік від часу відкриття в Ужгородському національному університеті словацького відділення й десятиліття – чеського

0 36
26–27 вересня на філологічному факультеті відбулася Міжнародна наукова конференція «Проблеми сучасної славістики», яку присвятили 30-й річниці відкриття словацького відділення й десятиліттю чеського відділення в Ужгородському національному університеті.

Філологічні річниці: в УжНУ відбулася Міжнародна наукова конференція «Проблеми сучасної славістики», приурочена двом ювілеямЗавідувачка кафедри словацької філології, доцентка Наталія Петріца у вітальному слові подякувала партнерам з-за кордону, колегам, учителям шкіл і гімназій, студентам, випускникам за те, що завітали на захід. Зробила й екскурс в історію: «Спеціальність «Словацька мова» започаткували в далекому 1994 році на філологічному факультеті – уперше в історії УжНУ. Ідейним натхненником, генератором і реалізатором такого проєкту був тодішній завідувач кафедри загального слов’янського мовознавства, знаний славіст, професор Павло Павлович Чучка». Науковиця звернула увагу на те, що навчання тут завершили вже 25 академічних груп, а на чеському відділенні – 8 груп бакалаврів та 6 магістрів.

Проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи професорка Мирослава Лендьел переконана: «Ніколи не потрібно боятися – лише сміливі здобувають  найкраще. Це до того, що склалася і словакістика, і богемістика. Пишаються випускниками не тільки викладачі кафедри й ректорату, а й увесь Ужгородський національний університет, адже серед них є ті, хто перекладає президентам двох держав (України та Словаччини), чудові фахівці з чеської мови, які працюють у закладах середньої освіти області, на різних підприємствах. Філологи, країнознавці й фахівці, котрі будуть об’єднувати слов’янські етноси, стануть запитаними і через нашу культурну близькість, і через те, що, на жаль, унаслідок повномасштабного вторгнення Україна має хороший шанс стати повноправним членом Європейського Союзу».

Філологічні річниці: в УжНУ відбулася Міжнародна наукова конференція «Проблеми сучасної славістики», приурочена двом ювілеямПро історичні аспекти згадав і декан філологічного факультету професор Юрій Бідзіля: «Радий вітати всіх на одному з найперших факультетів УжНУ, який відкрили 1945 року. Наука теперішня відрізняється від тодішньої, адже в ті часи було зовсім небагато науковців. Вона дає поштовх до навчання, до підготовки спеціалістів». Очільник підрозділу привітав кафедру словацької філології й професорку Світлану Пахомову зокрема, а також гостьових лекторів. Крім того, подякував Генеральному консульству Словацької Республіки й Чеській Республіці. Юрій Михайлович зауважив, що кафедра словацької філології УжНУ єдина така в Україні: «Я знаю, що це не лише предмет і об’єкт гордості нашого університету, а й предмет і об’єкт гордості Словаччини, у тому числі й Генконсульства».

У конференції взяв участь Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Павол Паніс. Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давид Нови відрядив до УжНУ свого заступника Петра Поспішила та консулку Петру Кюсус.

Філологічні річниці: в УжНУ відбулася Міжнародна наукова конференція «Проблеми сучасної славістики», приурочена двом ювілеямДоцентка Тетяна Ліхтей озвучила вітання від імені депутатського корпусу Закарпатської обласної ради: «Дозвольте засвідчити вам глибоку повагу та висловити вдячність усім, хто знайшов можливість узяти участь у конференції. Для нас важливим є те, що зібрання такого рівня проводяться в Закарпатській області, адже тематика є актуальною для нашого багатонаціонального краю. Сьогоднішня зустріч є також свідченням добросусідських відносин і партнерських зв’язків із чеськими, словацькими, польськими та іншими закордонними регіонами».

Професорка Інституту україністики Пряшівського університету Світлана Пахомова від імені керівництва закладу також переказала вітання: «Ми всі бажаємо викладачам міцного здоров’я, сонячного настрою, який допомагав би їм вчити, а студентам – навчатися!». Наукова доповідь професорки стосувалася проблематики словацьких ойконімів в українській мові.

Результати наукових і творчих пошуків на пленарному засіданні презентували також письменник Петер Карпинський, дослідниці Андріана Амір і Галина Кузь зі Словаччини, письменник і літературознавець Василь Густі.

На відкритті побували й викладачі з університетів-партнерів України та з-за кордону, учителі шкіл, гімназій, де вивчають словацьку мову.

Роботу в секційних засіданнях і підсекціях продовжили 27 вересня.

Вероніка Межуєва, Софія Скиба, студентки спец. «Журналістика»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.